zamienniki-kawy

Większość z nas zaczyna od niej poranek. Potrzebujemy jej, żeby się obudzić i nabrać energii do działania. Jednak, niektórzy z nas nie mogą jej pić ze względów zdrowotnych lub po prostu nie są smakoszami kawy. Co pić zamiast kawy?

Kawa zbożowa

Ten bezkofeinowy napój kawowy ma niezwykle pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, a przy okazji dobrze smakuje.Ponieważ jest prażony z ziaren zbóż, zawiera cenny dla organizmu błonnik, białko, węglowodany, a przy tym nie zawiera tłuszczu.

W kawie zbożowej znaleźć też można witaminy z grupy B, składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, fitoterpeny, fenolokwasy oraz inulinę. Jest prebiotykiem, co oznacza, iż jest doskonałą pożywką dla mikroflory jelitowej (Lactobaccillus czy Bifidobacterium), poprawia wchłanianie wapnia. Warto także wspomnieć, że kawa zbożowa to źródło polifenoli, które działają jako naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają zatem neutralizację wolnych rodników, wpływających na procesy starzenia się organizmu czy nowotwory.

Szklanka kakao

Nasiona kakaowca charakteryzują się bogatym składem biochemicznym, gdyż zawierają ponad 800 związków o właściwościach nawilżających, tonizujących, rewitalizujących i regenerujących. W skład nasion wchodzi wapń, żelazo, magnez i fosfor.

Kakao zawiera witaminy A, E i z grupy B, tryptofan, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Ciepłe kakao z mlekiem to pyszny i wyjątkowo zdrowy napój na zimowe poranki.

Zuzanna Górka