Dieta

Wszystkie kolory herbaty – czym się różnią i jak je przyrządzać?

Wszystkie kolory herbaty

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Istnieje wiele jego rodzajów i gatunków, które różnią się od siebie nie tylko smakiem, aromatem i wyglądem, ale też sposobem przygotowywania. Podpowiadamy, jak parzyć poszczególne rodzaje herbat, by wydobyć z nich wszystko to, co najlepsze.

Jak parzyć czarną herbatę?

Czarna herbata to najpopularniejszy rodzaj gorącego napoju herbacianego nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Czarna herbata to nic innego jak wysuszone w odpowiednim momencie liście zielonej herbaty. Ten rodzaj suszu produkuje się przede wszystkim w Chinach, Indiach, Kenii i na Sri Lance, a do jego najpopularniejszych gatunków należą: Assam, Cejlon, Yunnan i Darjeeling.

Herbata czarna po zaparzeniu przybiera kolor brązowy. Jej smak i aromat jest dość ulotny, dlatego najlepiej smakuje ona na ciepło. Jak parzyć czarną herbatę, by wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu?  Warto przygotować ją w ogrzanym i dobrze osuszonym, porcelanowym dzbanku. Ponadto liście herbaty zaleca się zalewać przefiltrowaną wodą, która korzystnie wpływa na jej smak. Jeśli chodzi o temperaturę parzenia, powinna ona oscylować w okolicach 95 stopni Celsjusza. Herbatę zalewamy w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody. Napój parzymy, w zależności od konkretnego gatunku, od 2 do 5 minut, po czym odcedzamy liście przy pomocy sitka. Na powierzchni dobrze zaparzonej herbaty pojawia się pianka, a jej gorycz w zasadzie nie jest wyczuwalna.

Zielona herbata – jak ją przygotować?

Zielona herbata to napój przyrządzany z liści herbaty chińskiej Camellia sinensis, którego smak i aromat charakteryzuje się świeżymi nutami warzywno-owocowymi z delikatnym posmakiem goryczki. Napar zielonej herbaty jest jasny i łagodny, o kolorze słomkowożółtym, zielonym lub zielono-żółtym.

Parzenie zielonej herbaty wymaga nieco więcej uwagi, niż ma to miejsce w przypadku czarnych liści. Zielona herbata przede wszystkim nie lubi wrzątku i zbyt długiego parzenia, ponieważ wysoka temperatura rozpuszcza zawarte w niej polifenole odpowiedzialne za gorzki, cierpki i nieprzyjemny posmak. Liście zielonej mieszanki wymagają dość dużo miejsca, by się w pełni rozwinąć i uwolnić cały swój smak i aromat, dlatego najlepiej parzyć ja w dzbanku, zaparzaczu do herbaty lub szerokiej filiżance. Jeśli przygotowujemy napar w filiżance porcelanowej użyjmy 1-1,5 łyżeczki suszu. Jeśli decydujemy się na przygotowanie napoju w dzbanku – wsypmy jeszcze jedną łyżeczkę. Susz herbaciany zalewamy wodą o temperaturze oscylującej w granicach 70-80 stopni Celsjusza. Czas parzenia zielonej herbaty uzależniony jest od tego, czy chcemy uzyskać napar pobudzający czy uspokajający. Jeśli zależy nam na orzeźwieniu, parzmy herbatę przez około 2-3 minuty. Po upływie tego czasu teina posiadająca właściwości energetyzujące zostaje zneutralizowana przez garbniki, a z liści wydziela się działająca uspokajająco teanina. Zieloną herbatę zaleca się jednak parzyć nie dłużej niż 6 minut, ponieważ po takim okresie staje się gorzka i cierpka.

parzenie herbaty

Parzenie czerwonej herbaty

Susz do przyrządzenia czerwonej herbaty pozyskuje się z liści tej samej rośliny, co herbatę czarną, jednak w przeciwieństwie do niej, liście herbaty czerwonej nie podlegają oksydacji, tylko fermentacji. Czerwona herbata po zaparzeniu posiada ciemny, głęboki, kasztanowy kolor i charakterystyczny ziemisty zapach, przez co nie każdemu przypadnie do gustu.

Jak przygotować herbatę czerwoną? Na filiżankę czerwonej herbaty wystarczy wsypać tylko jedną, małą łyżeczkę suszu, który kolejno zalewa się wodą w temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Tak przygotowany napar parzymy około 3 minuty. Dłuższy czas parzenia sprawi, że herbata stanie się gorzka i straci swe cenne właściwości. Jeśli chcemy uzyskać mocniejszy napój, nie wydłużajmy czasu parzenia, tylko dodajmy więcej suszu. Czerwoną herbatę można, a nawet trzeba parzyć kilkukrotnie, przy czym każde kolejne parzenie powinno być dłuższe o 30-60 sekund.

Jak przyrządzić białą herbatę?

Białą herbatę produkuje się z pąków i najmłodszych listków, które w pierwszej kolejności poddaje się więdnięciu, mającemu na celu redukcję wody, a następnie suszeniu. Napar z białej herbaty ma jasną, bladożółtą barwę oraz bardzo delikatny aromat i smak, w którym można wyczuć nuty kwiatowe, owocowe i warzywne.

Napar przygotowujemy w proporcji jedna mała łyżeczka suszu na około 120 ml wody. Temperatura wody nie powinna przekraczać 80-85 stopni Celsjusza. Herbatę białą należy parzyć od 2 do 5 minut. Napój można parzyć wielokrotnie, wydłużając każde kolejne parzenie o następne 60 sekund.

W czym podawać herbatę?

Filiżanki do herbaty, których szeroki wybór znajdziesz w fabrykaform.pl to najlepsze naczynia do serwowania herbacianego napoju. Dlaczego? Otóż w zależności od kształtu filiżanki i materiału jej wykonania, ta sama herbata w różnych naczyniach może smakować całkowicie inaczej! Filiżanki do herbaty posiadają szerokie brzegi oraz pękaty, rozszerzający się ku górze kształt, wydobywający z napoju pełnię smaku i aromat. Największą popularnością cieszą się filiżanki wykonane z porcelany, czyli cienkiego, delikatnego i szybko nagrzewającego się materiału, podkreślającego smak aromatycznego naparu.

Dobrej jakości woda, odpowiednia temperatura, właściwy czas parzenia oraz odpowiednia ilość suszu są ważne, jednak niemniej istotny jest wybór odpowiedniego naczynia do parzenia herbaty, jak i filiżanek, w których zaserwujemy herbaciany napar.

Komentarze (4)

Zostaw komentarz