wlasciwosci-prozdrowotne-owocow-lesnych

Na straganach od pewnego czasu można znaleźć owoce leśne. Jako pierwsze pojawiły się wczesne maliny, poziomki i jagody, powoli rozpoczyna się również sezon na borówki. To nie lada gratka nie tylko dla wegetarian, ale również dla każdego, kto pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem.

Borówki amerykańskie niezbędny element diety kobiet w ciąży

Borówki amerykańskie to owoce stosunkowo nowe dla przeciętnego polskiego konsumenta. Aż trudno w to uwierzyć, że jeszcze kilkanaście lat upraw tych owoców było stosunkowo niewiele. Borówki szybko zaskarbiły sobie naszą przychylność ze względu na delikatny smak. Nie są tak cierpkie jak jeżyny, lepiej znoszą przechowywanie niż maliny. Zdaniem wielu naukowców borówki stanowią jednej z najzdrowszych owoców. Osoby, których dieta obfituje w te smakowite owoce, cieszą się lepszą sprawnością intelektualną, rzadziej chorują i są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Substancje zawarte w borówkach ponadto obniżają stężenie cholesterolu, którego nadmiar sprzyja powstawaniu miażdżycy.

Borówki amerykańskie poleca się również osobom, które skarżą się na problemy z wypróżnianiem. Dzięki wysokiej zawartości błonnika chronią przed zaparciami i pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę. Pamiętaj jednak, iż wzbogacając dietę o produkty charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika, powinnaś spożywać spore ilości wody. W przeciwnym wypadku osiągniesz efekt odwrotny do zamierzonego i pojawią się bolesne zaparcia. Od lat lekarze kobietom w ciąży polecają suplementy z kwasem foliowym. Witamina B9 (synonim kwasu foliowego) odgrywa kluczową rolę w rozwoju płodu. Oprócz suplementów diety polecanych przez ginekologów warto spożywać również borówki amerykańskie, ponieważ dostarczają one organizmowi kwasu foliowego.

Jagody korzystnie wpływają na wzrok

Jagody to drobne owoce leśne, które często dodaje się do pierogów i koktajlów. Choć wyglądają niepozornie, wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Te drobne owoce wpływają korzystnie na narząd wzroku. Osoby, które chętnie jedzą jagody, są mniej narażone na wystąpienie problemów z widzeniem. W związku z tym w środku sezonu na owoce leśne warto kupić ich nieco więcej. Jagody dobrze znoszą mrożenie, można z nich również przygotować konfitury i dżemy.

Lato to doskonała okazja, by jeść zdrowiej niż w pozostałe pory roku. Stragany uginają się pod ciężarem owoców sezonowych, a ich cena jest o wiele niższa od owoców pochodzących z importu. Warto to wykorzystać i przygotować na zimę smaczne przetwory w oparciu o sprawdzone receptury przekazywane w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Marlena