Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Właściwości prozdrowotne owoców leśnych

wlasciwosci-prozdrowotne-owocow-lesnych

Na straganach od pewnego czasu można znaleźć owoce leśne. Jako pierwsze pojawiły się wczesne maliny, poziomki i jagody, powoli rozpoczyna się również sezon na borówki. To nie lada gratka nie tylko dla wegetarian, ale również dla każdego, kto pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem.

Właściwości prozdrowotne owoców leśnych

Owoce leśne, które zachwycają nas wspaniałym smakiem i zapachem, nie tylko dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, ale też substancji o działaniu profilaktycznym. Jednym z takich związków są antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Te wysoce reaktywne cząstki przyłączają się do biomolekuł takich jak białka, kwasy nukleinowe czy cukry, przyczyniając się do ich uszkodzenia. W praktyce wolne rodniki stanowią jeden z czynników sprzyjających zachorowaniu na nowotwory. Z punktu widzenia profilaktyki owoce bogate w antyoksydanty takie jak borówki, jagody czy maliny powinny stanowić podstawowy element naszej codziennej diety.

Maliny bogate źródło antyoksydantów i minerałów

Maliny – już sam kolor i zapach tych owoców pobudza kubki smakowe. Lato to doskonała pora, aby sprawić sobie drobną przyjemność i codziennie spożywać porcję tych smakowitych owoców. Wbrew pozorom nie są one tak tuczące, jak mogłoby się wydawać. Dietetycy polecają maliny osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, więc możesz jeść je bez obaw o swoją figurę. Te aromatyczne owoce korzystnie wpływają na serce i układ krążenia, ponieważ dostarczają organizmowi potasu. Jedząc maliny, nie musimy również obawiać się bolesnych skurczy, ponieważ stanowią one bogate źródło magnezu i wapnia, które odgrywa kluczową rolę w pracy mięśni. Tych sezonowych owoców nie może również zabraknąć w diecie osób zmagających się z anemią, ponieważ dostarczają one żelaza.

W przypadku malin mamy też do czynienia z bogactwem flawonoidów takich jak kwercetyna i kemferol, które chronią komórki wątroby, serca i mózgu. Jednocześnie wykazują działanie antynowotworowe, ponieważ zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Nasze babcie często podawały nam w okresie zimowym herbatę z sokiem malin. To rozwiązanie ma uzasadnienie naukowe. Wykazano, iż w malinach oprócz cennych składników odżywczych i antyoksydantów, znajduje się również kwas salicylowy, czyli składnik aktywny popularnej aspiryny. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, jednocześnie pozwala zbić gorączkę, co odgrywa kluczową rolę przy przeziębieniach i grypie.

Jeżyny uchronią cię przed nowotworem

Kształt i faktura jeżyn sprawia, iż te owoce są bardzo podobne do malin. Różni je jedynie kolor, zapach i smak. Jeżyny w odróżnieniu od malin są bardziej kwaskowate w smaku. Mimo to warto korzystać z okazji, jaką daje nam lato i często wzbogacać o nie drugie śniadanie. Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory, powinnaś regularnie jeść jeżyny. Stanowią one bogate źródło silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Te smaczne owoce leśne chronią również serce i zmniejszają ryzyko zawału.

Marlena

Na straganach od pewnego czasu można znaleźć owoce leśne. Jako pierwsze pojawiły się wczesne maliny, poziomki i jagody, powoli rozpoczyna się również sezon na borówki. To nie lada gratka nie tylko dla wegetarian, ale również dla każdego, kto pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem.

Borówki amerykańskie niezbędny element diety kobiet w ciąży

Borówki amerykańskie to owoce stosunkowo nowe dla przeciętnego polskiego konsumenta. Aż trudno w to uwierzyć, że jeszcze kilkanaście lat upraw tych owoców było stosunkowo niewiele. Borówki szybko zaskarbiły sobie naszą przychylność ze względu na delikatny smak. Nie są tak cierpkie jak jeżyny, lepiej znoszą przechowywanie niż maliny. Zdaniem wielu naukowców borówki stanowią jednej z najzdrowszych owoców. Osoby, których dieta obfituje w te smakowite owoce, cieszą się lepszą sprawnością intelektualną, rzadziej chorują i są mniej narażone na rozwój cukrzycy. Substancje zawarte w borówkach ponadto obniżają stężenie cholesterolu, którego nadmiar sprzyja powstawaniu miażdżycy.

Borówki amerykańskie poleca się również osobom, które skarżą się na problemy z wypróżnianiem. Dzięki wysokiej zawartości błonnika chronią przed zaparciami i pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę. Pamiętaj jednak, iż wzbogacając dietę o produkty charakteryzujące się wysoką zawartością błonnika, powinnaś spożywać spore ilości wody. W przeciwnym wypadku osiągniesz efekt odwrotny do zamierzonego i pojawią się bolesne zaparcia. Od lat lekarze kobietom w ciąży polecają suplementy z kwasem foliowym. Witamina B9 (synonim kwasu foliowego) odgrywa kluczową rolę w rozwoju płodu. Oprócz suplementów diety polecanych przez ginekologów warto spożywać również borówki amerykańskie, ponieważ dostarczają one organizmowi kwasu foliowego.

Jagody korzystnie wpływają na wzrok

Jagody to drobne owoce leśne, które często dodaje się do pierogów i koktajlów. Choć wyglądają niepozornie, wykazują szereg dobroczynnych właściwości. Te drobne owoce wpływają korzystnie na narząd wzroku. Osoby, które chętnie jedzą jagody, są mniej narażone na wystąpienie problemów z widzeniem. W związku z tym w środku sezonu na owoce leśne warto kupić ich nieco więcej. Jagody dobrze znoszą mrożenie, można z nich również przygotować konfitury i dżemy.

Lato to doskonała okazja, by jeść zdrowiej niż w pozostałe pory roku. Stragany uginają się pod ciężarem owoców sezonowych, a ich cena jest o wiele niższa od owoców pochodzących z importu. Warto to wykorzystać i przygotować na zimę smaczne przetwory w oparciu o sprawdzone receptury przekazywane w naszych rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Marlena

Komentarze (14)

pati25

8 lat temu

Uwjielbiam te owoce leśne.Są smaczne i mają tyle dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia.:-X

Danusiate

8 lat temu

Ja również uwielbiam owoce leśne – w tym roku podczas urlopu miałam okazję najeść się do syta poziomek i jagód zbieranych podczas górskich wędrówek – smak niesamowity 🙂

Emilly27k

8 lat temu

To prawda,że jedzenie owoców leśnych jest zdrowe, ale bogate w witaminy. Maliny są bardzo apetyczne i aromatyczne. :)))

dulcynea

8 lat temu

Uwielbiam owoce leśne , szczególnie które mogę sama zebrać. A w nich skarbnica witamin i mikroelementów. Ostatnio jeżyny uzbierałam piękne i zdrowe- się okazuje:-X

Aneczka2015

8 lat temu

Uwielbiam maliny pod każdą postacią- w tym roku już zrobiłam sok malinowy i nalewkę malinową- idealnie rozgrzewa w długie zimowe wieczory 🙂

filodendron

8 lat temu

Wiem , że owoce lesne zawieraja bardzo duzo antyoksydantów, są więc przeciwrakowe a do tego pyszne 🙂

Ja w ogóle uwielbiam wszystkie owoce, za to nie za bardzo lubię warzywa, no cóż ,ale jem je oczywiście 🙂

Tess

8 lat temu

Przez cały sezon jem dużo owoców, także tych z lasu. Kiedyś sama zbierałam jagody i jeżyny ale teraz kupuję bo już nie dam rady tyle się schylać.

Mindi

8 lat temu

Lubię las i skarby jakie w sobie kryje 🙂 Artykuł bardzo na czasie, nawet dziś byłam na jagodach i jadłam z rodziną pyszny deser z lodami, galaretką i jagodami. Cieszę się, że daję rodzinie jeść pyszne i nieskażone owoce :-X

drobina

8 lat temu

Bardzo lubię owoce leśne, ale nogi już nie te i nie mam sił chodzić po lesie. Chodzić jak chodzić, ale nagorsze to zbieranie;-) Na szczęście maliny, poziomki i borówki mam na swojej działce. Muszę jednak przyznać, że zapachem i smakiem nie dorównują owocom leśnym:-X

elle@elle

8 lat temu

Ja tez uwielbiam lesne owoce,maliny,jezyny,jagody i poziomki czesto jem je surowe lub na kefirze koktajle ,pycha,trzeba korzystac w sezonie,potem nie bedzie !:)))

sirena46

8 lat temu

Ja wprost uwielbiam owoce leśne bez wyjątku. Są pyszne, zdrowe i warto je jeść szczególnie teraz latem, gdy mają
najwięcej witamin. Mrożone czy w przetworach też są dobre, ale nie ma jak świeże i pachnące, prosto z krzaczka :-X

Zostaw komentarz