ABC Odżywiania Dieta
Witaminy w diecie kobiet dojrzałych, cz.I

Jakie maja znaczenie witaminy w diecie kobiet dojrzałych? Dieta kobiet w okresie menopauzalnym powinna być urozmaicona i bogata w makroskładniki i witaminy, szczególnie z grupy B. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń działania układu nerwowego i poziomu cholesterolu oraz zaburzeń w prawidłowej pracy wątroby, tarczycy i nerek.
Najnowsze badania pokazują, że brak witaminy B pociąga za sobą wzrost poziomu homocysteiny, aminokwasu uważanego za znaczący czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia.
Obniżenie poziomu homocysteiny łagodzi powstawanie zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co z kolei zmniejsza ryzyko zawału serca. Witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, dlatego nie mogą być magazynowane w organizmie. Dostarczenie ich z pożywieniem lub w postaci suplementów złagodzi takie objawy klimakteryjne jak uderzenia gorąca, trudności w zasypianiu oraz poczucie zmęczenia i rozdrażnienia.
Witamina B1, zwana tiaminą jest potrzebna do produkcji energii dla całego organizmu, ale przede wszystkim zabezpiecza mózg i resztę układu nerwowego. To ona jest odpowiedzialna za naszą koncentrację i sprawność myślenia. Pomaga również w likwidowaniu stresów i zmęczenia, utrzymaniu dobrego samopoczucia, oraz zachowaniu dobrej pamięci przez wiele lat.
Jej niedobór objawia się rozdrażnieniem, zaburzeniami snu, migreną, bólami oczu i drętwieniem kończyn.
Anna J
Dieta kobiet w okresie menopauzalnym powinna być urozmaicona i bogata w makroskładniki i witaminy, szczególnie z grupy B. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń działania układu nerwowego i poziomu cholesterolu oraz zaburzeń w prawidłowej pracy wątroby, tarczycy i nerek.
Ryboflawina, czyli witamina B2 odpowiedzialna jest za prawidłowe widzenie, ochronę skóry i paznokci oraz gojenie się ran. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 15mg, ale przy stosowaniu diety obfitującej w tłuszcze gwałtownie wzrasta.
Objawami niedoboru mogą być zaczerwienione, piekące oczy, stany zapalne warg lub języka. Następną w kolejności witaminą w grupie jest B3- niacyna, która jest ważna dla kobiet po 50 roku życia ze względu na właściwość obniżania poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz regulacji krążenia, przez obniżenie podwyższonego ciśnienia tętniczego.
Soja w 100g swojego ziarna zawiera 2,5mg niacyny, co obniża poziom cholesterolu nawet do 30%. B3 ma również wpływ na nasz układ trawienny, gdyż kontroluje czynności ruchowe i wydzielnicze żołądka, poprawia skład soków trzustki i normalizuje czynności wątroby.
Anna J
Dieta kobiet w okresie menopauzalnym powinna być urozmaicona i bogata w makroskładniki i witaminy, szczególnie z grupy B. Ich niedobór prowadzi do zaburzeń działania układu nerwowego i poziomu cholesterolu oraz zaburzeń w prawidłowej pracy wątroby, tarczycy i nerek.
Pirodyksyna, czyli witamina B6 jest odpowiedzialna za funkcjonowanie mózgu i produkcję hormonów. Jest ona bardzo ważna dla zachowania równowagi hormonów płciowych, dlatego zaleca się jej wzmożoną suplementację podczas menopauzy. B6 przyczynia się do obniżenia produkcji wspomnianej wcześniej homocysteiny , a więc zapobiega miażdżycy. Jej dzienna dawka wynosi 20mg, ale z racji iż występuje w wielu produktach spożywczych, niedobór jej jest rzadkością.
Przeczytał także drugą część artykułu.
Anna J
« Reumatyzm w okresie menopauzy
pati25
12 lat temu
Bardzo cenny artykuł.Witaminy z gruby B mają istotne znaczenie dla zdrowia.Ale,że w okresie menopauuzy…Nie wiedziałam o tych właściwościach.Z witaminami nie należy też przesadzać.Ich nadmiar też może być szkodliwy.Co za dużo to niezdrowo
Zielarka
13 lat temu
Jeśli chodzi o witaminę B to codziennie 1 kopiastą łyżeczkę drożdży zalewam wrzątkiem i wypijam na zdrowie. Nie należy jeść żywych drożdży ponieważ kradną nam z organizmu witaminę H – odpornościową.