ABC Odżywiania Boże Narodzenie 2018 Dieta

Tradycyjne potrawy z makiem

tradycyjne-potrawy-z-makiem

W okresie świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole zagości wiele różnorodnych potraw związanych z tradycją i zwyczajami z różnych stron Polski. Niezależnie od regionu, z którego pochodzimy, potrawy z maku należą do naszych ulubionych. Mak jest nie tylko zdrowy, ale zawiera też wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia składników.

W święta Bożego Narodzenia zwykle na naszych stołach pojawia się dwanaście tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć karpia, pierogów czy barszczu z uszkami. Po sutej kolacji chętnie sięgamy po pyszne, słodkie desery, a wigilia zawsze kojarzy nam się z zapachem świeżego maku. Choć makowe słodkości są obecne we wszystkich domach, nie na każdym stole zagoszczą te same dania. Makówki, kutie, makowce a nawet pierogi z makiem – to różnorodne bogactwo potraw z różnych części Polski.

Ten wspaniały mak!

Pyszne makowe desery świąteczne są równie zdrowe, co kaloryczne. Mak zawiera wiele cennych składników, m.in. bardzo wiele witamin (A, E, C, D, B3), odpowiedzialne np. za układ odpornościowy czy dobry wzrok. Oprócz tego ziarenka maku zawierają dużo wapnia, który wzmacnia układ kostny, regulują układ trawienny dzięki zawartości błonnika, a poprzez magnez, kwas linolowy i oleinowy pomagają w ochronie układu krwionośnego, serca i zapobiegają nowotworom. Niestety jednocześnie mak jest bardzo wysokokaloryczny – 100g tego produktu ma prawie 500 kcal! W połączeniu z innymi dodatkami staje się prawdziwym słodkim szaleństwem, dlatego warto zachować zdrowy rozsądek w trakcie jedzenia.

Z chałką czy ziarnem?
Makówka i kutia to dwie regionalne potrawy z maku. Makówka (lub makiełki) to typowo śląski wyrób, choć pojawia się także na stołach w Zagłębiu i Wielkopolsce. Kutia to potrawa regionalnej kuchni wschodniej, pochodząca z Ukrainy. Obie mają bardzo podobne składniki – mak, miód, bakalie, orzechy, a jako dodatki: wiórki kokosowe, rum i skórka pomarańczowa. Makówka wyrabiana jest z chałki lub bułki (ewentualnie sucharków). Natomiast w przypadku kutii miesza się mak, miód i bakalie z pszenicą. Obie potrawy są równie słodkie i wysokokaloryczne.

M. Witczak

W okresie świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole zagości wiele różnorodnych potraw związanych z tradycją i zwyczajami z różnych stron Polski. Niezależnie od regionu, z którego pochodzimy, potrawy z maku należą do naszych ulubionych. Mak jest nie tylko zdrowy, ale zawiera też wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia składników.

Makowe ciasta

Na wielu polskich stołach w wigilię zagości zawijany makowiec – najpopularniejsze świąteczne ciasto. Dozwolone są wszelkiego rodzaju makowce, z dodatkiem bakalii, jabłek czy wiśni. Ale z maku można przyrządzić również pyszne ciasteczka: makagigi. To ciastka z masy makowej, zanurzonej w karmelu. Do maku można dodać bakalii lub innych ulubionych dodatków. Naturalny karmel uzyskuje się z miodu z dodatkiem cukru.

Oprócz typowych słodkości, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, na niektórych stołach mogą zagościć również takie potrawy, jak pierogi z makiem na słodko czy kluski z makiem. Czy to przesada? Mak jest zdrowy i mogą go bez przeszkód jeść nawet dzieci. Jedyne, na co warto uważać, to aby nie przesadzić z ilością!

M. Witczak

Komentarze (4)

Emilly27k

7 lat temu

Na szczęście ja kocham mak pod każdą postacią. Polecam ciasto Rzeszowiak, mak orzechy , ser. Mówię wam pychota. Lubię właśnie mak z rodzynkami , miodem to odpowiednie danie na wigilię. Jadłam jako deser-polecam:)

pati25

7 lat temu

Ja w Święta zajadam się makowcem…Nie dlatego,że ma tyle cennych dla naszego zdowia składników ale,że uwielbiam makowce.Takie zawijane.A jeszcze ciepły makowiec jaki jest pyszny

mejgosia

7 lat temu

moje , wielkopolskie makiełki, to mak doprawiony jak na makowca, smażony na masełku i do tego ugotowany makaron, najlepiej własnej roboty i grubo pokrojony!Pychotka!, ale bardzo syta i nie da się tego duzo zjeść!

Annagata

7 lat temu

A ja robię makiełki takie,jakie jadałam mieszkając w Krakowie,czyli mak,bakalie,dużo migdałów i rum.Wszystko razem wymieszane trzeba odstawić na godzinę,żeby się trochę „przegryzło”. Pychota!!!

Zostaw komentarz