Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Chrup na zdrowie amarantus

chrup-na-zdrowie-amarantus

Szukasz łatwo przyswajalnego skondensowanego białka pochodzenia naturalnego? Interesują cię kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu? Sięgnij po ziarno amarantusa.

Amarantus – co to takiego?

– to inaczej szarłat. Należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Współcześnie wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych w obliczu rosnącego wciąż przyrostu naturalnego.

Uprawy lokalne

Kilka lat temu podjęto próbę uprawy amarantusa w Polsce. Największym powodzeniem cieszy się odmiana uprawiana i zbierana podobnie, jak inne popularne zboża. Istnieje już kilka polskich odmian, dopuszczonych do obrotu, a pozyskane ziarna i wyroby na bazie amarantusa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Wartościowe białko

Amarantus to niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach jest go więcej niż w mleku. Charakteryzuje się on równowagą pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi oraz wysokim stopniem przyswajalności. Jego wartość wynosi 75%. Dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi 44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%. Najwyższą wartość białka osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami dostępnymi w naszym kraju.

Kwasy tłuszczowe

W nasionach szarłatu znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z udziałem cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA. Ich obecność przyczynia się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który nie tylko wpływa na kształtowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, lecz poprawia perystaltykę jelit, wspomaga ruchy robaczkowe i oczyszcza przewód pokarmowy.

Anna Kwiatkowska

Szukasz łatwo przyswajalnego skondensowanego białka pochodzenia naturalnego? Interesują cię kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu? Sięgnij po ziarno amarantusa.

Niezastąpione pierwiastki

Amarantus jest źródłem wielu składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości żelaza szarłat przewyższa wszystkie rośliny, ze szpinakiem włącznie. Można go wykorzystywać w stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych. Włączenie do jednego posiłku dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa zapotrzebowanie na żelazo. Zawiera tyle samo witamin co inne zboża.

Rola skrobi i błonnika

Amarantus jest produktem lekkostrawnym. Zawdzięcza to drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od skrobi kukurydzianej i dlatego amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub umysłowym. W porównaniu z innymi zbożami zawiera dużo błonnika przez co przeciwdziała chorobom układu krążenia. Zawiera też skwaleny, opóźniające procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom nowotworowym dlatego jest szczególnie polecany w okresie menopauzy.

Chrup amarantus

W wielu sklepach ze zdrową żywnością można już kupić kilka rodzajów chrupiących ciastek z ziaren zmieszanych z lekką melasą spożywczą, co zwiększa dodatkowo ich wartość żywieniową. Dostępne są też płatki śniadaniowe i musli. Amarantus sypki można dodawać do dań, sałatek, deserów i zup. Spróbuj!

Anna Kwiatkowska

Komentarze (4)

drobina

8 lat temu

Amarantus jest znany od 5 000 lat, a teraz przeżywa swój renesans. Nasiona amarantusa oprócz znanych wartości odżywczych stanowią bardzo cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i dlatego jest cennym składnikiem diety osób chorych na celiakię.

Emilly27k

8 lat temu

Podobnie jak Pati nie jest mi znana ta nazwa amarantus. Można zawsze o nią zapytać w sklepach ze zdrową żywnością.

pati25

8 lat temu

Jakie cenne składniki zawiera amarantus.Tej nazwy nie słyszałam.W skleppie ze zdrową żywnością w moim mieście jest w sprzedaży taki okrągły chlebek z takimi ziarnami.Może to ziarna amarantusa

Zostaw komentarz