Dieta O dietach

Talerz antyrakowy

talerz-antyrakowy

Rak – to słowo budzi w nas lęk. Jest wiele czynników rakotwórczych, przed którymi trudno jest nam się ustrzec. Ale na naszą dietę i styl życia mamy wpływ. Nasze codzienne menu wzbogaćmy o produkty, które mają działanie antyrakowe. Jedzmy na zdrowie.

Oto lista produktów, które są naszymi sprzymierzeńcami – to pokarmy zawierające substancje chroniące przed nowotworami i hamujące ich rozwój.

Zielona herbata
Zawiera polifenole. Jeden z nich, o symbolu EGCG, hamuje powstawanie nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki rakowe. Pij codziennie 2-3 filiżanki zielonej herbaty, aby poczuć jej dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie.

Kwasy omega-3
Pochodzą z tłustych ryb, siemienia i oleju lnianego czy konopnego. Ograniczają rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i nerki. Co ważne, spożywanie co najmniej 2 razy w tygodniu, zmniejsza liczbę ewentualnych przerzutów.

Jeżyny, maliny, truskawki, jagody
Spowalniają rozwój guzów nowotworowych. Jagody zawierają związki, np. antocjanidynę, które potrafią zmusić komórki nowotworowe do „samobójstwa”.

Warzywa krzyżowe (brukselka, kapusta biała, pekińska, włoska, brokuły, kalafior, seler łodygowy, szpinak)
Mają substancje, które nie pozwalają komórkom złośliwieć. Warzywa te najlepiej krótko dusić lub smażyć na małej ilości oliwy z oliwek.

Owoce cytrusowe
Pomarańcze, mandarynki, cytryny i grejpfruty zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym. Pomagają wątrobie w usuwaniu toksyn. W skórce mandarynek zawarte są flawonoidy, które mogą przenikać do komórek guza mózgu i zmusić je do „samobójstwa”.

Marchew i dynia
Zawierają witaminę A i likopen. Substancje te wspomagają organizm w walce z nowotworami. Są też w innych pomarańczowych, czerwonych, żółtych i zielonych owocach i warzywach. A także w burakach i ziemniakach.

Czosnek, cebula, por, szalotka i szczypior
Zawierają związki siarki, które osłabiają rakotwórcze działanie substancji powstających w przypieczonym na grillu mięsie. Sprzyjają obumieraniu komórek raka okrężnicy, piersi, płuc, prostaty oraz białaczki.

Gorzka czekolada
Zawiera antyoksydanty i polifenole, które chronią przed nowotworami. Dziennie możemy zjeść 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Mleczna ma mniej wartości zdrowotnych, bo mleko osłabia działanie polifenoli.

Zioła
Mięta, tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn i bazylia zawierają terpen, który ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek. Apigenina z pietruszki i selera hamuje tworzenie naczyń krwionośnych, które mogą odżywiać guzy.

Kurkuma
Przyprawa ta zawiera substancję, która przeciwdziała białaczce, rakowi wątroby, żołądka, jajników, płuc, piersi, nerek. Kurkumę możesz użyć do zrobienia pysznego sosu do sałaty: wymieszaj ¼ łyżeczki kurkumy z pół łyżki oliwy i dużą szczyptą pieprzu.

Drogie Panie, W trosce o nasze zdrowie i naszych najbliższych warto starannie dobierać produkty na talerzu, które mogą nas uchronić przed zachorowaniem na raka.

Zuzanna Górka

Komentarze (8)

pati25

8 lat temu

Produkty spożywcze lub składniki żywieniowe, których regularne spożywanie zmniejsza ryzyko nowotworów złośliwych
Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka -warzywa niskoskrobiowe (brokuły, sałata, ogórek, pomidory, kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, cykoria, seler naciowy, kapusta kiszona, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por, kiełki rzodkiewki i lucerny)
Rak jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka, płuca -Owoce
Rak żołądka -Warzywa cebulowate (cebula – wszystkie rodzaje, czosnek, por, szalotka, siedmiolatka, szczypiorek)
Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy)- Czosnek
Rak przełyku -Żywność zawierająca witaminę C (owoce, warzywa)
Rak trzustki- Żywność zawierająca foliany (ciemnozielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy, drożdże, owoce typu awokado, banany, maliny, pomarańcze)
Rak jamy ustnej, gardła, krtani, płuc- Żywność zawierająca karotenoidy (marchew, bataty, dynia, papryka, pietruszka, jarmuż, szpinak, pomidory, brokuły, morele)
Rak przełyku- żywność zawierająca betakaroten (tran, wątróbka drobiowa, marchew, natka pietruszki, jaja, szpinak, dynia, morele, mango)
Rak prostaty -Żywność zawierająca likopen (pomidory, arbuzy, czerwone grejpfruty, papaja). Żywność zawierająca selen (brązowy ryż, kukurydza, owies, pestki dyni, chude mięso i ryby, półtłuste mleko)
Rak jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy)- Produkty mleczne zawierające wapń

pati25

9 lat temu

cyt. z artykułu”
Ogranicz tłuszcze zwierzęce
Najnowsze badania potwierdzają, że zmniejszenie ich ilości w diecie redukuje ryzyko rozwoju nowotworu. Zamiast po mięso sięgaj więc po ryby, a tłusty nabiał zastąp chudym.

Postaw na produkty sojowe
To zostało potwierdzone naukowo: wypijając codziennie szklankę mleka sojowego lub zjadając 120 g sera tofu można o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi. Wiąże się to prawdopodobnie z korzystnym wpływem soi na gospodarkę hormonalną kobiet.
Zadbaj o odpowiednią ilość kwasów omega-3
Chronią one organizm przed rakiem (działają ochronnie na komórki). Znajdują się głównie w olejach roślinnych (jedz 1–2 łyżki dziennie) i rybach morskich (3–4 porcje tygodniowo).

Szukaj błonnika
Lekarze potwierdzają, że kobiety, które jedzą posiłki bogate właśnie w ten składnik są o 11% mniej narażone na rozwój raka piersi niż inne. Pewnie dlatego, że zmniejsza on ilość estrogenów w organizmie, a to ich zawyżony poziom często przyczynia się do nowotworów. Staraj się więc sięgać jak najczęściej po owoce i warzywa, płatki owsiane, otręby oraz inne pełnoziarniste produkty zbożowe.

Pij zieloną herbatę
Jest silnym antyoksydantem, który przyśpiesza śmierć komórek rakowych. Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać jej zdrowotne właściwości, wypijaj dziennie około 4 filiżanek i nie dopuszczaj, by po zaparzeniu stała dłużej niż 2 godziny.

Sięgaj po warzywa krzyżowe
Zaliczymy do nich: różne gatunki kapusty, brokuły oraz kalafiory. Wszystkie one zawierają substancje uznane za antyrakowe, m.in. indole, które nie pozwalają komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe. Poza tym ułatwiają obumieranie komórek rakowych. Najwięcej tych związków zachowują warzywa krótko gotowane.

Jedz pomidory
Zawierają likopen. Jest to związek chroniący organizm przed rakotwórczymi zanieczyszczeniami środowiska. Badania mówią, ze zjedzenie 10 pomidorów w tygodniu o kilkadziesiąt procent zmniejsza ryzyko zachorowania!

Przyprawiaj kurkumą, imbirem i rozmarynem
Kurkuma wspomaga niszczenie komórek rakowych w organizmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych. Imbir zaś zwalcza niektóre komórki rakowe. Z kolei intensywnie pachnący rozmaryn zawiera karnozol – substancję, która ogranicza zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich tkanek.”

filodendron

9 lat temu

Dobre i zdrowe,jeszcze trzeba wziąć poprawkę na nawozy sztuczne i modyfikacje genetyczne, a producent ,ani sprzedawca nam prawdy nie powie.

basia4ab

10 lat temu

Bardzo dobry artykuł.Teraz jak ja choruje na nowotwór złośliwy, wskazówki z artykułu przydadzą mi się.Będę bardziej zważać co jeść i jakie produkty powinny znaleźć się na moim talerzu.Basia

summer

10 lat temu

Aż się dziwnie składa, że same smaczne rzeczy mają właściwości antyrakowe! A mi się zawsze kojarzyło, że zdrowe jest tylko to, co jest niesmaczne – haha, żartowałam ;), idę schrupać trochę płatków migdałowych, mniam 🙂

babaryba

10 lat temu

Dorzucam jeszcze migdały. Podobno już zjedzenie trzech migdałów dziennie znacznie obniża ryzyko zachorowania na nowotwór. Słyszałam o tym w radio, nie wiem, czy jest to informacja potwierdzona naukowo, ale ja i moja rodzina jemy. Migdały są przecież pyszne!

okulary

11 lat temu

Właściwy dobór składników na talerzu ,ma duży wpływ na nasze zdrowie.Takie artykuły gdy człowiek czyta,to pewne rzeczy się dowiaduje lub sobie przypomina,wtedy wbija sobie na świeżo do głowy,żeby racjonalnie to zastosować,bo to się odpłaci nawet w codziennym samopoczuciu,mamy wtydy nową energię do życia.

Zostaw komentarz