Alternatywna medycyna Natura i eko
Tajemnica orkiszu

Ma słodkawy, jakby orzechowy posmak, właściwości zarówno zdrowotne jak i upiększające. W dodatku po czasie zapomnienia znowu wraca do łask. Orkisz – najzdrowsze z wszystkich zbóż.
W XII w. właściwości orkiszu propagowała Hildegarda z Bingen. Uważała, że jest on najbardziej wartościowym ziarnem zbożowym, posiadającym właściwości rozgrzewające oraz natłuszczające, a także mającym zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.
Naukowcy odkryli, że najcenniejsze składniki odżywcze znajdują się nie tak, jak w innych znanych nam zbożach, w łusce, ale w ziarnie wewnętrznym. To tu zawarty jest rodanid – substancja będąca naturalnym antybiotykiem, występuje w ślinie, krwi i mleku kobiecym.
Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem:
- witamin A, D, E, B1, B2, B6,
- składników mineralnych m.in. potasu, żelaza, cynku, miedzi, krzemu – ważnych dla zdrowego wyglądu skóry, paznokci i włosów.
Kąpiel w plewkach orkiszowych łagodzi dolegliwości skórne, jednak sam orkisz znalazł zastosowanie głównie w kuchni. Szczególnie polecana jest dieta św. Hildegardy. Regularne jej stosowanie chroni nasz organizm przed licznymi chorobami, wzmacnia ciało i rozwesela umysł.
Ponadto z ziaren orkiszu wytwarza się:
- kawę, która nie tylko zawiera bogactwo walorów smakowych, ale przede wszystkim zapewnia nam zdrowie. Kawa orkiszowa smakuje wyśmienicie, jest delikatna i łagodna. Poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, lecz bez skutków ubocznych
- kaszkę, zapobiegającą kamicy żółciowej oraz obniżającą poziom cholesterolu
- kleik, zmniejszający zapotrzebowanie na insulinę – zalecany szczególnie osobom chorym na cukrzycę, w wielu krajach wykorzystuje się również łuski tego zboża.
Ziarna orkiszu są doskonałym składnikiem diety dla wszystkich, którzy chcą prowadzić zdrowy, ekologiczny tryb życia. Sięgajmy więc po to zboże chętniej, a na pewno wzmocnimy nasz organizm i zapewnimy mu choć odrobinę odpoczynku od wszechobecnej chemii.
Emilia Zając
« Szczepienie ochroni Cię przed… zawałem
Annar
11 lat temu
Kurczę, człowiek uczy się przez całe życie i to jest prawda. Fajnie, że jest ten portal, o wszystkim w pigułce… 🙂
dulcynea
11 lat temu
Chlebek orkiszowy jemy już od dawna , mój synuś jest bardzo ekologiczny i prozdrowotny. Wyczytał kiedyś ,że to zdrowy produkt ,że ułatwia trawienie ,że spożywali go gladiatorzy ,że spowalnia procesy starzenia … Więc to ostatnie podziałało na mnie i już 2-3 lata jem chleb orkiszowy:):)
sirena46
11 lat temu
Ja bardzo lubię chleb orkiszowy, często go kupuję. Nie myślałam jednak, że ma aż tyle witamin i same cenne składniki dla naszego organizmu.
Inga
11 lat temu
Coraz częściej pojawia się w sklepach chleb orkiszowy.To dobrze,bo jest przepyszny,a do tego ma wiele właściwości i zawiera dużo cennych składników.Mam znajomych,którzy tylko taki chleb jedzą.Kiedyś udało mi się kupić kawę orkiszową.Przyznam,ciekawy smak.
pati25
11 lat temu
Nie jadłam jeszcze nigdy chlebka orkiszowego.Jak w sklepie
zobaczę taki chlebek to kupię
Annagata
12 lat temu
Lubię chleb orkiszowy.Bardzo zdrowy i nietuczący.Ostatnio kupiłam mąkę orkiszową i jak sama piekę chleb pszenny do dorzucam ze dwie łyżki mąki orkiszowej.Wychodzi wtedy niesamowity orkiszowy graham,którym można zajadać się do nieprzytomności.
Emilly27k
12 lat temu
Odnośnie ziarna orkiszowego powiem Wam ,że jadam go zwłaszcza z chlebem.
Smakuje pysznie.
Stenka
12 lat temu
Nigdy nie jadłam orkiszu pod żadną postacią i nie wiedziałam, że jest taki zdrowy. Dobrze, że trafiają się takie artykuły. Orkisz jest mało popularny
pauzka
12 lat temu
Mejgosiu,) ja wykupię od Ciebie te plony z miłą chęcią ,tylko w dobrej
cenie bo jak rozdasz wszystko gratis nie będziesz miała na zasiew działki
na następny sezon.Ja orkisz zjadam od pewnego czasu pod każdą postacią
mąka.otręby,płatki,kasze i makarony.Z mąki można zrobić wszystko tak
jak z typowo pszennej. Orkisz zaczęłam stosować ze wzglęgu na potężną
alergię na gluten. to ziarno nie ma praktycznie wad same zalety,samo zdrowie nawet jeśli ktoś nie musi go stosować na co dzień warto spróbować.)
mejgosia
12 lat temu
niska konsumpcja i mały zbyt, ale idzie ku lepszemu !!!
mjbz
12 lat temu
Zaproś na żniwa :), pomożemy . Kiedyś co roku jeździłam z tatą do dziadków na żniwa (okolice Brzeska). A swoją drogą, dlaczego tak mało tego sieją, skoro to takie fajne?
mejgosia
12 lat temu
Juz jestem!! wiecie że ten orkisz to świetny interes! otóż rośnie bez tych wszystkich środków chemicznych, dlatego jest zdrowy, to odmiana pszenicy ale nie wymagająca , a za tone tego płaca ok 1200 zł, jestem w szoku !!! ja to muszę mieć, oczywiście wszystkim forumowiczka wyśle po worku gratis ☺
mjbz
12 lat temu
mejgosiu, to napisz czego się dowiedziałaś, sama jestem ciekawa
mejgosia
12 lat temu
musze poszukać w necie o uprawie tego orkisza , bo mam kawałek działki, to może bym wysiała ? Ciekawe jak to się zachowuje w naszym klimacie? lecę poczytać !!!
drobina
12 lat temu
Wartości orkiszu są mi znane od lat, ale ngdy bym nie pomyślała, że kąpiel w plewkach orkiszowych łagodzi dolegliwosci skórne. Też czasami kupuję chleb orkiszowy (niestety jest trochę za drogi). Czasami piekłam też chlebek pszenno-żytni z ziarnami i nieraz mąkę żytnią zastępowałam orkiszową – był smaczniejszy.
Basiu: mąkę orkiszową kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością.
ell@
12 lat temu
Niedawno znalazłam w necie fajny przepis na ciasteczka orkiszowe. Będąc na zakupach zapakowałam do kosza kilogram ..ziarna orkiszowego zamiast mąki orkiszowej. I co z tym począć ..;) (?)
Prażę je po odrobince – tak, jak praży się dodawane do potraw płatki migdałów czy ziarno dyni. Czasem sypnę na ziemniaczki, czasem dodam do sałat.
Może za dwa lata opróżnię tą torebkę 😉
linet
12 lat temu
Tak, orkisz przeżywa renesans i juz jakis czas temu dałam sie uwieść bogactwu jego odżywczych wartości, o których coraz to słyszałam. Jem czasem chleb orkiszowy z pełnego ziarna /b. sycący i smaczny/ i musli orkiszowe. Ale nie jest to chyba dieta św. Hildegardy, no moze co najwyżej przypadkowo stosowany jeden z jej składników.
GloriaVictis
12 lat temu
Zdarza mi się kupować bułki orkiszowe, wiedziałam, że są zdrowe, ale nie wiedziałam, że mogą być pomocne w walce z cukrzycą. O kawie orkiszowej też nigdy nie słyszałam. Ciekawi mnie czy mąka orkiszowa nadaje się tylko do wypieku pieczywa, czy są jakieś przepisy na ciasta z nią. Będę musiała zgłębić ten temat.
basia4ab
12 lat temu
Bardzo dobry artykuł.Nie wiedziałam że tyle właściwości zdrowotnych ma ziarno orkiszu.Ja nieraz kupuję chleb orkiszowy,właśnie ma taki posmak słodyczy. W sprzedaży jeszcze nigdy nie spotkałam mąki orkiszowej.Z tego co wiem u nas w piekarni, jak się pytałam, czemu teraz tak rzadko pieką chleb orkiszowy,właściciel piekarni mi powiedział, że mąka jest bardzo droga i chleb kosztowałby dużo.Basia
pati25
12 lat temu
Dowiedziałam się wielu pożytecznych informacji o tym ziarnie.Ma ono wiele cennych właściwości.W moim jadłospisie nie używałam tego ziarna.Nie lubię żadnych kasz.