Alternatywna medycyna Natura i eko

Tajemnica orkiszu

tajemnica-orkiszu

Ma słodkawy, jakby orzechowy posmak, właściwości zarówno zdrowotne jak i upiększające. W dodatku po czasie zapomnienia znowu wraca do łask. Orkisz – najzdrowsze z wszystkich zbóż.

W XII w. właściwości orkiszu propagowała Hildegarda z Bingen. Uważała, że jest on najbardziej wartościowym ziarnem zbożowym, posiadającym właściwości rozgrzewające oraz natłuszczające, a także mającym zbawienny wpływ na zdrowie człowieka.

Naukowcy odkryli, że najcenniejsze składniki odżywcze znajdują się nie tak, jak w innych znanych nam zbożach, w łusce, ale w ziarnie wewnętrznym. To tu zawarty jest rodanidsubstancja będąca naturalnym antybiotykiem, występuje w ślinie, krwi i mleku kobiecym.
Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem:

  • witamin A, D, E, B1, B2, B6,
  • składników mineralnych m.in. potasu, żelaza, cynku, miedzi, krzemu – ważnych dla zdrowego wyglądu skóry, paznokci i włosów.

Kąpiel w plewkach orkiszowych łagodzi dolegliwości skórne, jednak sam orkisz znalazł zastosowanie głównie w kuchni. Szczególnie polecana jest dieta św. Hildegardy. Regularne jej stosowanie chroni nasz organizm przed licznymi chorobami, wzmacnia ciało i rozwesela umysł.

Ponadto z ziaren orkiszu wytwarza się:

  • kawę, która nie tylko zawiera bogactwo walorów smakowych, ale przede wszystkim zapewnia nam zdrowie. Kawa orkiszowa smakuje wyśmienicie, jest delikatna i łagodna. Poprawia trawienie i działa lekko przeczyszczająco, lecz bez skutków ubocznych
  • kaszkę, zapobiegającą kamicy żółciowej oraz obniżającą poziom cholesterolu
  • kleik, zmniejszający zapotrzebowanie na insulinę – zalecany szczególnie osobom chorym na cukrzycę, w wielu krajach wykorzystuje się również łuski tego zboża.

Ziarna orkiszu są doskonałym składnikiem diety dla wszystkich, którzy chcą prowadzić zdrowy, ekologiczny tryb życia. Sięgajmy więc po to zboże chętniej, a na pewno wzmocnimy nasz organizm i zapewnimy mu choć odrobinę odpoczynku od wszechobecnej chemii.

Emilia Zając

Komentarze (20)

Annar

11 lat temu

Kurczę, człowiek uczy się przez całe życie i to jest prawda. Fajnie, że jest ten portal, o wszystkim w pigułce… 🙂

dulcynea

11 lat temu

Chlebek orkiszowy jemy już od dawna , mój synuś jest bardzo ekologiczny i prozdrowotny. Wyczytał kiedyś ,że to zdrowy produkt ,że ułatwia trawienie ,że spożywali go gladiatorzy ,że spowalnia procesy starzenia … Więc to ostatnie podziałało na mnie i już 2-3 lata jem chleb orkiszowy:):)

sirena46

11 lat temu

Ja bardzo lubię chleb orkiszowy, często go kupuję. Nie myślałam jednak, że ma aż tyle witamin i same cenne składniki dla naszego organizmu.

Inga

11 lat temu

Coraz częściej pojawia się w sklepach chleb orkiszowy.To dobrze,bo jest przepyszny,a do tego ma wiele właściwości i zawiera dużo cennych składników.Mam znajomych,którzy tylko taki chleb jedzą.Kiedyś udało mi się kupić kawę orkiszową.Przyznam,ciekawy smak.

Annagata

12 lat temu

Lubię chleb orkiszowy.Bardzo zdrowy i nietuczący.Ostatnio kupiłam mąkę orkiszową i jak sama piekę chleb pszenny do dorzucam ze dwie łyżki mąki orkiszowej.Wychodzi wtedy niesamowity orkiszowy graham,którym można zajadać się do nieprzytomności.

Stenka

12 lat temu

Nigdy nie jadłam orkiszu pod żadną postacią i nie wiedziałam, że jest taki zdrowy. Dobrze, że trafiają się takie artykuły. Orkisz jest mało popularny

pauzka

12 lat temu

Mejgosiu,) ja wykupię od Ciebie te plony z miłą chęcią ,tylko w dobrej
cenie bo jak rozdasz wszystko gratis nie będziesz miała na zasiew działki
na następny sezon.Ja orkisz zjadam od pewnego czasu pod każdą postacią
mąka.otręby,płatki,kasze i makarony.Z mąki można zrobić wszystko tak
jak z typowo pszennej. Orkisz zaczęłam stosować ze wzglęgu na potężną
alergię na gluten. to ziarno nie ma praktycznie wad same zalety,samo zdrowie nawet jeśli ktoś nie musi go stosować na co dzień warto spróbować.)

mjbz

12 lat temu

Zaproś na żniwa :), pomożemy . Kiedyś co roku jeździłam z tatą do dziadków na żniwa (okolice Brzeska). A swoją drogą, dlaczego tak mało tego sieją, skoro to takie fajne?

mejgosia

12 lat temu

Juz jestem!! wiecie że ten orkisz to świetny interes! otóż rośnie bez tych wszystkich środków chemicznych, dlatego jest zdrowy, to odmiana pszenicy ale nie wymagająca , a za tone tego płaca ok 1200 zł, jestem w szoku !!! ja to muszę mieć, oczywiście wszystkim forumowiczka wyśle po worku gratis ☺

mejgosia

12 lat temu

musze poszukać w necie o uprawie tego orkisza , bo mam kawałek działki, to może bym wysiała ? Ciekawe jak to się zachowuje w naszym klimacie? lecę poczytać !!!

drobina

12 lat temu

Wartości orkiszu są mi znane od lat, ale ngdy bym nie pomyślała, że kąpiel w plewkach orkiszowych łagodzi dolegliwosci skórne. Też czasami kupuję chleb orkiszowy (niestety jest trochę za drogi). Czasami piekłam też chlebek pszenno-żytni z ziarnami i nieraz mąkę żytnią zastępowałam orkiszową – był smaczniejszy.
Basiu: mąkę orkiszową kupowałam w sklepach ze zdrową żywnością.

ell@

12 lat temu

Niedawno znalazłam w necie fajny przepis na ciasteczka orkiszowe. Będąc na zakupach zapakowałam do kosza kilogram ..ziarna orkiszowego zamiast mąki orkiszowej. I co z tym począć ..;) (?)
Prażę je po odrobince – tak, jak praży się dodawane do potraw płatki migdałów czy ziarno dyni. Czasem sypnę na ziemniaczki, czasem dodam do sałat.
Może za dwa lata opróżnię tą torebkę 😉

linet

12 lat temu

Tak, orkisz przeżywa renesans i juz jakis czas temu dałam sie uwieść bogactwu jego odżywczych wartości, o których coraz to słyszałam. Jem czasem chleb orkiszowy z pełnego ziarna /b. sycący i smaczny/ i musli orkiszowe. Ale nie jest to chyba dieta św. Hildegardy, no moze co najwyżej przypadkowo stosowany jeden z jej składników.

GloriaVictis

12 lat temu

Zdarza mi się kupować bułki orkiszowe, wiedziałam, że są zdrowe, ale nie wiedziałam, że mogą być pomocne w walce z cukrzycą. O kawie orkiszowej też nigdy nie słyszałam. Ciekawi mnie czy mąka orkiszowa nadaje się tylko do wypieku pieczywa, czy są jakieś przepisy na ciasta z nią. Będę musiała zgłębić ten temat.

basia4ab

12 lat temu

Bardzo dobry artykuł.Nie wiedziałam że tyle właściwości zdrowotnych ma ziarno orkiszu.Ja nieraz kupuję chleb orkiszowy,właśnie ma taki posmak słodyczy. W sprzedaży jeszcze nigdy nie spotkałam mąki orkiszowej.Z tego co wiem u nas w piekarni, jak się pytałam, czemu teraz tak rzadko pieką chleb orkiszowy,właściciel piekarni mi powiedział, że mąka jest bardzo droga i chleb kosztowałby dużo.Basia

pati25

12 lat temu

Dowiedziałam się wielu pożytecznych informacji o tym ziarnie.Ma ono wiele cennych właściwości.W moim jadłospisie nie używałam tego ziarna.Nie lubię żadnych kasz.

Zostaw komentarz