rzodkiewka-na-wiosennym-talerzu

Uwielbiasz wiosenny, domowy twarożek z świeżą rzodkiewką i innymi nowalijkami? Rzodkiewka to warzywo o wyrazistym smaku, niepozornie małe, ale pełne wartościowych składników, które mają dobroczynny wpływ na Twoją urodę.

Rzodkiewka jako warzywo była doceniana już przez Egipcjan, a do Europy dotarła dzięki Rzymianom. W XIII wieku zaczęli uprawiać ją niemieccy rolnicy, w ten sposób rozprzestrzeniła się po Europie. W dawnych czasach doceniano jej walory, średniowieczna ludność chwaliła ją za wpływ na jasność umysłu i regulację funkcji trawiennych.

Rzodkiewka charakteryzuje się ciekawym smakiem oraz wyglądem. Na świecie uprawianych jest wiele odmian, które różnią się ostrością smaku, kształtem i kolorem. Najlepiej jeść ją świeżą ponieważ przechowywana traci swoje walory smakowe, staje się gąbczasta. Świeżość można przedłużyć przechowując cały pęczek zanurzony w wodzie.

Rzodkiewka jest jadalna w całości, zarówno liście jak i korzenie można spożywać, są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek i kolorowych kanapek czy twarożku.

Piękne włosy dzięki rzodkiewce

Zwana jest „warzywem pięknych włosów”. Zawiera w sobie wiele różnych witamin i składników mineralnych.

Jest źródłem:

Kanka