Dieta Włącz do diety...
Rzodkiewka na wiosennym talerzu

Uwielbiasz wiosenny, domowy twarożek z świeżą rzodkiewką i innymi nowalijkami? Rzodkiewka to warzywo o wyrazistym smaku, niepozornie małe, ale pełne wartościowych składników, które mają dobroczynny wpływ na Twoją urodę.
Rzodkiewka jako warzywo była doceniana już przez Egipcjan, a do Europy dotarła dzięki Rzymianom. W XIII wieku zaczęli uprawiać ją niemieccy rolnicy, w ten sposób rozprzestrzeniła się po Europie. W dawnych czasach doceniano jej walory, średniowieczna ludność chwaliła ją za wpływ na jasność umysłu i regulację funkcji trawiennych.
Rzodkiewka charakteryzuje się ciekawym smakiem oraz wyglądem. Na świecie uprawianych jest wiele odmian, które różnią się ostrością smaku, kształtem i kolorem. Najlepiej jeść ją świeżą ponieważ przechowywana traci swoje walory smakowe, staje się gąbczasta. Świeżość można przedłużyć przechowując cały pęczek zanurzony w wodzie.
Rzodkiewka jest jadalna w całości, zarówno liście jak i korzenie można spożywać, są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, surówek i kolorowych kanapek czy twarożku.
Piękne włosy dzięki rzodkiewce
Zwana jest „warzywem pięknych włosów”. Zawiera w sobie wiele różnych witamin i składników mineralnych.
Jest źródłem:
- witaminy C
- witaminy B6
- kwasu foliowego
- potasu
- miedzi
- manganu
- żelaza
- siarki
Kanka
Uwielbiasz wiosenny, domowy twarożek z świeżą rzodkiewką i innymi nowalijkami? Rzodkiewka to warzywo o wyrazistym smaku, niepozornie małe, ale pełne wartościowych składników, które mają dobroczynny wpływ na Twoją urodę.
Rzodkiewka ma korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie dzięki zawartemu w niej żelazie, manganie i miedzi.
Sprawcą charakterystycznego smaku warzywa jest olejek goryczkowy, a ten zawiera siarkę, która działa pobudzająco na układ trawienny pobudzając nasz apetyt. Równocześnie obniżając nadmiar kwasów żołądkowych, zapobiegając niestrawności i likwidując zgagę. Rzodkiewka chroni nasz organizm przed mikroorganizmami pokarmowymi, działając bakteriobójczo i pobudza wydzielanie żółci. Niestety osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka, dwunastnicy, zapalenie wątroby i nieżyt jelit, nie powinny jeść rzodkiewki ponieważ zawarta w niej duża ilość olejków, glikozydów i kwasów organicznych może negatywnie wpłynąć na stan ich zdrowia.
Drogie Panie, jeśli znacie pyszne przepisy na rzodkiewkowe, wiosenne wariacje w kuchni to zapraszamy do umieszczania ich w dziale – przepisy kulinarne.
Kanka
« Perimenopauza
hallina
11 lat temu
Nawet nie podejrzewałam,że rzodkiewki są takie zdrowe.ale i tak zawsze je jadam,bo są idealne do surówek ,twarożku a nawet tak sautee
karoligrz
12 lat temu
uwielbiam rzodkiewkę, i nie wyobrażam sobie kanapki bez niej. Uwielbiam także do twarogu. Świetne i smaczne warzywko
Annagata
12 lat temu
Ja też lubię rzodkiewki z twarożkiem albo w plasterkach na świeżutkim chlebku.Ale też nie zdawałam sobie sprawy,że taka mała,niepozorna,czerwona kulka może mieć tyle witamin i tak dobrze działa na organizm.Generalnie nie lubię chłodników,ale jadłam kiedyś przepyszny chłodnik właśnie z dodatkiem rzodkiewki zrobiony przez Basikmac.Wpadnijcie kiedyś do niej,to zobaczycie jaką pychotę robi!!!Basikmac,może będziesz miała gości…kiedyś…hi,hi!!!!
topik4433
12 lat temu
Nie wiedziałam, że rzodkiewka kryje w sobie tyle cennych składników i dodatkowo dba o kondycję włosów. Na grządce za domem mam świeżutką rzodkieweczkę i najbardziej lubię ją z twarożkiem 🙂
bess22
12 lat temu
Rzodkiewka sama w sobie jest tak apetyczna,że nie wymaga żadnego towarzystwa.Ja lubię przegryzać ją między posiłkami,szczególnie kiedy jest łagodna w smaku i świeża.
pati25
12 lat temu
Ja bardzo lubię rzodkiewkę.Najczęściej jem rzodkiewkę w całości jako dodatek do kanapki.Kroję też ją na maleńkie kawałeczki i dodaję do twarożku.Do tego jeszcze szczypiorek i tym smaruję chleb.Pychotka,mniam…
pauzomania
12 lat temu
ja również przez zimę wysiewam rzeżuchę. Stanowi ona przepyszny dodatek do kanapek, serków, sałatek itd. Rzodkiewki bardzo lubię, a najbardziej z własnego ogródka;)
basikmac
12 lat temu
Uwielbiam rzodkiewkę! Często kupuję i podgryzam jako przekąskę. Natomiast cały rok wysiewam rzeżuchę i dzięki niej nie choruję na grypę itp. mimo obniżonej po przeszczepie odporności:)
juslab
12 lat temu
Uwielbiam rzodkiewką w połączeniu z białym serem:) Z resztą nie tylko. Rzodkiewka to wspaniały dodatek do kanapek, co powoduje, że są one takie świeże i smaczne. Rzodkiewka jest dobra do letnich lekkich sałatek warzywnych. Lubię również rzodkiewkę połączyć z białym sercem i ten farszyk zawinąć
w chudą szynkę. po prostu pychotka:)
summer
12 lat temu
U mnie rzeżucha na stałe zagościła na parapecie!
irysek7
12 lat temu
Dobry dobry 🙂 Taka paczuszka nasion na kiełki kosztuje zaledwie 2, 50 a wystarcza na kilka „wysiań”. Już po ok 5 dniach można zajadać się zielonymi listeczkami i łodyżkami.
irysek7
12 lat temu
Rzodkiewki są pyszne i zdrowe- to fakt, ale kiedy ich brakuje można poratować się wyhodowanymi w domu kiełkami rzodkiewki. Są równie apetyczne i mają ten charakterystyczny ostry smaczek. Zajadaniem kiełek zaraziła mnie koleżanka z pracy, która ma piękną nieskazitelną cerę i nie wygląda na swój wiek. Pytałam ją jak to robi, a ona zdradziła mi, że codziennie dosypuje do różnych potraw czy kanapek kiełki rzodkiewki lub rzeżuchy.
I tak na moim oknie bez przerwy zielenią się jakieś kiełki. Naprawdę polecam!
sara
12 lat temu
Ja również uwielbiam rzodkiewki i teraz są na naszym stole codziennie do tego sałata pomidor i ogóreczki małosolne smacznego.
Narcyza
12 lat temu
Rzodkiewka, rzepa… i wszystkie z tej rodziny warzyw – nie potrafię wyobrazić sobie bez nich życia.