rzodkiewka-na-wiosennym-talerzu

Uwielbiasz wiosenny, domowy twarożek z świeżą rzodkiewką i innymi nowalijkami? Rzodkiewka to warzywo o wyrazistym smaku, niepozornie małe, ale pełne wartościowych składników, które mają dobroczynny wpływ na Twoją urodę.

Rzodkiewka ma korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze w organizmie dzięki zawartemu w niej żelazie, manganie i miedzi.

Sprawcą charakterystycznego smaku warzywa jest olejek goryczkowy, a ten zawiera siarkę, która działa pobudzająco na układ trawienny pobudzając nasz apetyt. Równocześnie obniżając nadmiar kwasów żołądkowych, zapobiegając niestrawności i likwidując zgagę. Rzodkiewka chroni nasz organizm przed mikroorganizmami pokarmowymi, działając bakteriobójczo i pobudza wydzielanie żółci. Niestety osoby, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka, dwunastnicy, zapalenie wątroby i nieżyt jelit, nie powinny jeść rzodkiewki ponieważ zawarta w niej duża ilość olejków, glikozydów i kwasów organicznych może negatywnie wpłynąć na stan ich zdrowia.

Drogie Panie, jeśli znacie pyszne przepisy na rzodkiewkowe, wiosenne wariacje w kuchni to zapraszamy do umieszczania ich w dziale – przepisy kulinarne.

Kanka