Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Rodzaje sałaty cz. 2

rodzaje-salaty-cz-2

Warto jeść sałatę! Ale czy wiesz, że nie wszystkie rodzaje sałaty mają zielony kolor i zwarte liście? Jakie jeszcze występują odmiany sałaty i które warto posadzić w przydomowym ogródku?

Jemy sałaty – żyjemy dłużej!

Dzięki bogatemu wyborowi możemy dobrać sałatę według swoich upodobań smakowych lub potrzeb. Wśród sałat znajdziemy zarówno te typowo zielone, jak i białe czy nawet czerwone odmiany. W smaku sałata może być gorzka, słodka, łagodna, pieprzna a nawet o lekkiej, orzechowej nucie. Sałatę można jeść bez ograniczeń i nie warto sobie jej odmawiać ze względu na liczne zalety, witaminy i składniki odżywcze.

Roszponka

Ma najmniejsze listki wśród wszystkich sałat. Jest jasno lub ciemnozielona, przyjemnie pachnie, ma posmak orzechów. Nadaje się do mieszania z innymi sałatami i gotowania (można z roszponki zrobić zupę). W sprzedaży pojawia się zimą i wiosną. Przechowuje się ją w plastikowej torebce około 2-3 dni.

Rukola

Z wyglądu przypomina nieco liście mlecza, ale to tylko pozory. Rukola ma zdecydowany, ostry smak, o nucie pieprzowej lub chrzanowej. Dla jego przełamania podaje się ją z dodatkiem owoców, serów (parmezanu, fety, koziego sera, twarogiem), miodu oraz z innymi rodzajami sałat i kiełkami.

M. Witczak

Warto jeść sałatę! Ale czy wiesz, że nie wszystkie sałaty mają zielony kolor i zwarte liście? Jakie jeszcze występują odmiany sałaty i które warto posadzić w przydomowym ogródku?

Endywia

Prawie w ogóle nie jest podobna do sałaty (za to przypomina rozczochraną czuprynę), ponieważ nie zawiązuje się w główkę. Jej liście są bardzo mocno postrzępione, wydłużone i wiotkie, z wierzchu o ciemnozielonym kolorze, w środku jasne, żółte. Kiedy rośnie, jej zewnętrzne liście związuje się, aby do środka nie dostało się światło. Wszystko po to, aby złagodzić bardzo ostry i pikantny smak endywii. Jej zielone liście są niemal niejadalne, za to w żółtych wyczuwa się tylko lekką nutkę goryczki. Można łączyć ją z innymi sałatami, dusić i zapiekać w sosach.

Radicchio

To sałata o bordowych lub czerwono-fioletowych liściach, z dobrze widocznym, białym nerwem. Ze względu na żywą, piękną barwę, jest chętnie używana, jako dekoracja, choć równie dobrze może odnaleźć swoje miejsce w kuchni. Radicchio ma kruche liście o lekko gorzkawym posmaku. Po wymoczeniu w wodzie możemy pozbyć się tej goryczki. Sałata nadaje się też do gotowania, ale wówczas traci swój kolor.

Cykoria

Kolejna gorzkawa sałata, o biało-żółtym kolorze. Główki cykorii mają podłużny kształt a jej liście są sztywne i twarde. Można użyć jej jako podstawki do podawania sałatek lub serów. Jest dobrym dodatkiem do serów pleśniowych, orzechów i owoców. Można cykorię zapiekać, gotować a nawet podsmażać, np. z dodatkiem miodu i przypraw.

Szpinak

Nie jest to klasyczna sałata, ale liście szpinaku mogą ją doskonale zastąpić. Na dodatek zawartością witamin i mikroelementów nie ustępują jej na krok. Można przyrządzić szpinak na ciepło, jak i podawać jego świeże listki do kanapek i do sałatek. Z dodatkiem różnych sosów na pewno zyska na smaku.

Zatem do wyboru, do koloru!

M. Witczak

Komentarze (12)

dulcynea

8 lat temu

Tak sałata ,to samo zdrowie ,ale szczególnie smakuje mi wiosną . Dla Emilly to smak miłości – pewnie dużo w tym racji :-*
Jedźmy,więc, sałatę .
Smacznego:-X

mejgosia

8 lat temu

sałatę jem od ….urodzenia! Moja mama wciskała nam ją wszędzie! I do kanapek, i jako dodatek do młodych ziemniaczków, i na kolację , a nawet jako przegryzkę! Trwało to całe lato, bo niestety zimą nie była dostępna! Obecnie mamy ją cały rok, choć o wątpliwych walorach! W moim gospodarstwie króluje sałata lodowa, najlepsza w lipcu z mojego ogródka! Nigdy nie jadłam rukoli, chyba z powodu wyglądu, ale czas to zmienić i spróbować tych innych odmian!:)))

sara

9 lat temu

nie wniosę nic nowego tutaj, ale też bardzo lubię sałatę i jem ją na różnorodne sposoby, natomiast mój mąż jest wielkim smakoszem szpinaku.

babka

9 lat temu

Lubię sałatę ale jadam ją tylko jeśli pochodzi z domowego ogródka. Strach przed azotanami skutecznie mnie od niej odsunął. Natomiast szpinak uwielbiam i jadam go często.

pati25

9 lat temu

Jest dużo rodzajów sałaty.Jednak nie za wszystkimi przepadam.Wymienionych w tym artykule nie lubię.A szpinak najbardziej smakuje mi w lazani.Lazania ze szpinakiem-pycha.

linet

9 lat temu

Bardzo lubię różne odmiany sałaty, jednak ze względu na sporą zawartość azotanów i metali ciężkich, jadam ją okazjonalnie. Szczególnie w zimie i wczesną wiosną, gdy widzę ją popakowaną w folię, to wyobrażam sobie, jak te azotany muszą tam buzować bez dostępu powietrza:(

pauzka

9 lat temu

Też jestem wielbicielką szpinaku,w różnej formie- do
przyprawiania szpinaku jest niezastąpiony czosnek świeżo
roztarty. Lubię też ostry smak Rukoli ,oczywiście jako dodatek.
I znowu trzeba uważać , bo sałaty niesłychanie łatwo wiążą
metale ciężkie,a więc żródło pochodzenia jest ważne.

Annagata

9 lat temu

Uwielbiam szpinak!Może wygląda niespecjalnie po ugotowaniu,ale jak się odpowiednio przyrządzi z masełkiem i jajeczkiem to pyszności.Lubię tez roszponkę,ale za to nie smakują mi te o ostrzejszym i gorzkawym smaku.Chociaż dla witamin można zrobić wiele…

Zostaw komentarz