Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Rodzaje sałaty cz. 2

rodzaje-salaty-cz-2

Warto jeść sałatę! Ale czy wiesz, że nie wszystkie rodzaje sałaty mają zielony kolor i zwarte liście? Jakie jeszcze występują odmiany sałaty i które warto posadzić w przydomowym ogródku?

Jemy sałaty – żyjemy dłużej!

Dzięki bogatemu wyborowi możemy dobrać sałatę według swoich upodobań smakowych lub potrzeb. Wśród sałat znajdziemy zarówno te typowo zielone, jak i białe czy nawet czerwone odmiany. W smaku sałata może być gorzka, słodka, łagodna, pieprzna a nawet o lekkiej, orzechowej nucie. Sałatę można jeść bez ograniczeń i nie warto sobie jej odmawiać ze względu na liczne zalety, witaminy i składniki odżywcze.

Roszponka

Ma najmniejsze listki wśród wszystkich sałat. Jest jasno lub ciemnozielona, przyjemnie pachnie, ma posmak orzechów. Nadaje się do mieszania z innymi sałatami i gotowania (można z roszponki zrobić zupę). W sprzedaży pojawia się zimą i wiosną. Przechowuje się ją w plastikowej torebce około 2-3 dni.

Rukola

Z wyglądu przypomina nieco liście mlecza, ale to tylko pozory. Rukola ma zdecydowany, ostry smak, o nucie pieprzowej lub chrzanowej. Dla jego przełamania podaje się ją z dodatkiem owoców, serów (parmezanu, fety, koziego sera, twarogiem), miodu oraz z innymi rodzajami sałat i kiełkami.

M. Witczak

Warto jeść sałatę! Ale czy wiesz, że nie wszystkie sałaty mają zielony kolor i zwarte liście? Jakie jeszcze występują odmiany sałaty i które warto posadzić w przydomowym ogródku?

Endywia

Prawie w ogóle nie jest podobna do sałaty (za to przypomina rozczochraną czuprynę), ponieważ nie zawiązuje się w główkę. Jej liście są bardzo mocno postrzępione, wydłużone i wiotkie, z wierzchu o ciemnozielonym kolorze, w środku jasne, żółte. Kiedy rośnie, jej zewnętrzne liście związuje się, aby do środka nie dostało się światło. Wszystko po to, aby złagodzić bardzo ostry i pikantny smak endywii. Jej zielone liście są niemal niejadalne, za to w żółtych wyczuwa się tylko lekką nutkę goryczki. Można łączyć ją z innymi sałatami, dusić i zapiekać w sosach.

Radicchio

To sałata o bordowych lub czerwono-fioletowych liściach, z dobrze widocznym, białym nerwem. Ze względu na żywą, piękną barwę, jest chętnie używana, jako dekoracja, choć równie dobrze może odnaleźć swoje miejsce w kuchni. Radicchio ma kruche liście o lekko gorzkawym posmaku. Po wymoczeniu w wodzie możemy pozbyć się tej goryczki. Sałata nadaje się też do gotowania, ale wówczas traci swój kolor.

Cykoria

Kolejna gorzkawa sałata, o biało-żółtym kolorze. Główki cykorii mają podłużny kształt a jej liście są sztywne i twarde. Można użyć jej jako podstawki do podawania sałatek lub serów. Jest dobrym dodatkiem do serów pleśniowych, orzechów i owoców. Można cykorię zapiekać, gotować a nawet podsmażać, np. z dodatkiem miodu i przypraw.

Szpinak

Nie jest to klasyczna sałata, ale liście szpinaku mogą ją doskonale zastąpić. Na dodatek zawartością witamin i mikroelementów nie ustępują jej na krok. Można przyrządzić szpinak na ciepło, jak i podawać jego świeże listki do kanapek i do sałatek. Z dodatkiem różnych sosów na pewno zyska na smaku.

Zatem do wyboru, do koloru!

M. Witczak

Komentarze (12)

dulcynea

10 lat temu

Tak sałata ,to samo zdrowie ,ale szczególnie smakuje mi wiosną . Dla Emilly to smak miłości – pewnie dużo w tym racji :-*
Jedźmy,więc, sałatę .
Smacznego:-X

mejgosia

10 lat temu

sałatę jem od ….urodzenia! Moja mama wciskała nam ją wszędzie! I do kanapek, i jako dodatek do młodych ziemniaczków, i na kolację , a nawet jako przegryzkę! Trwało to całe lato, bo niestety zimą nie była dostępna! Obecnie mamy ją cały rok, choć o wątpliwych walorach! W moim gospodarstwie króluje sałata lodowa, najlepsza w lipcu z mojego ogródka! Nigdy nie jadłam rukoli, chyba z powodu wyglądu, ale czas to zmienić i spróbować tych innych odmian!:)))

sara

11 lat temu

nie wniosę nic nowego tutaj, ale też bardzo lubię sałatę i jem ją na różnorodne sposoby, natomiast mój mąż jest wielkim smakoszem szpinaku.

babka

11 lat temu

Lubię sałatę ale jadam ją tylko jeśli pochodzi z domowego ogródka. Strach przed azotanami skutecznie mnie od niej odsunął. Natomiast szpinak uwielbiam i jadam go często.

pati25

11 lat temu

Jest dużo rodzajów sałaty.Jednak nie za wszystkimi przepadam.Wymienionych w tym artykule nie lubię.A szpinak najbardziej smakuje mi w lazani.Lazania ze szpinakiem-pycha.

drobina

11 lat temu

Najbardziej lubię szpinak, rukolę i sałatę lodową. Oczywiście posiałam już je na działce. Teraz czekam na plony.

linet

11 lat temu

Bardzo lubię różne odmiany sałaty, jednak ze względu na sporą zawartość azotanów i metali ciężkich, jadam ją okazjonalnie. Szczególnie w zimie i wczesną wiosną, gdy widzę ją popakowaną w folię, to wyobrażam sobie, jak te azotany muszą tam buzować bez dostępu powietrza:(

pauzka

11 lat temu

Też jestem wielbicielką szpinaku,w różnej formie- do
przyprawiania szpinaku jest niezastąpiony czosnek świeżo
roztarty. Lubię też ostry smak Rukoli ,oczywiście jako dodatek.
I znowu trzeba uważać , bo sałaty niesłychanie łatwo wiążą
metale ciężkie,a więc żródło pochodzenia jest ważne.

Annagata

11 lat temu

Uwielbiam szpinak!Może wygląda niespecjalnie po ugotowaniu,ale jak się odpowiednio przyrządzi z masełkiem i jajeczkiem to pyszności.Lubię tez roszponkę,ale za to nie smakują mi te o ostrzejszym i gorzkawym smaku.Chociaż dla witamin można zrobić wiele…

Zostaw komentarz