rodzaje-musztardy

Wszyscy znamy musztardę – jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Ale czy wiemy z czego jest robiona i ile ma rodzajów? Dowiedz się wszystkiego o musztardzie.

Najpopularniejsze rodzaje musztardy:

  • Sarepska – wytwarzana z gorczycy sarepskiej, ma charakterystyczny kolor i konsystencję. Ziarna gorczycy czasem nie są do końca mielone. To jedna z najpopularniejszych musztard o klasycznym i niezbyt ostrym smaku.
  • Dijon – to francuska musztarda, o ostrym i słonym smaku. Do jej produkcji dodaje się winnego moszczu, octu winnego lub wina.
  • Rosyjska – jest bardzo ostra, dzięki specjalnej odmianie gorczycy.
  • Francuska – ma charakterystyczny wygląd i smak, ponieważ zawiera wyłącznie niezmielone ziarna gorczycy.
  • Delikatesowa – łagodna i delikatna, o kremowej konsystencji. Druga najpopularniejsza musztarda w Polsce.
  • Kremska – słodka musztarda, wykonana z bardzo drobno mielonych ziaren gorczycy.

Zazwyczaj każdy ma swoją ulubioną musztardę. Jaką Wy lubicie najbardziej? 🙂

Sabina Sosnowska