rodzaje-musztardy

Wszyscy znamy musztardę – jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Ale czy wiemy z czego jest robiona i ile ma rodzajów? Dowiedz się wszystkiego o musztardzie.

Jak powstaje musztarda

Historia musztardy sięga nawet czasów starożytnych. Setki lat temu uważano, że ma ona właściwości lecznicze – regulowała układ trawienny, odkażała organizm i była środkiem przeciwbólowym. Dziś jemy ją głównie jako dodatek do potraw i cenimy ze względu na walory smakowe. Podstawą każdej musztardy jest gorczyca. To od jej rodzaju zależy smak, kolor i właściwości musztardy. Zmieloną gorczycę miesza się z wodą i octem z dodatkiem soli i cukru. Do różnych rodzajów musztardy dodaje się też inne przyprawy.

Jakie właściwości ma musztarda?

Gorczyca, z której produkuje się musztardę jest stosowana również do leczenia wielu chorób. Używa się jej do regulowania wysokiego ciśnienia krwi, przy zwapnieniu żył, reumatyzmie, do poprawy przemiany materii. Musztarda pobudza trawienie, obniża ciśnienie, działa antybakteryjnie i może mieć wpływ na złagodzenie bóli reumatycznych.

Jakie są rodzaje musztardy?

Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Różnią się od siebie przede wszystkim smakiem, a także kolorem, aromatem, rodzajem przypraw i rodzajem gorczycy. Musztardy z białej gorczycy są łagodne, a te z czarnej – ostre i pikantne. Znaczenie ma także to jak gorczyca jest zmielona.

Sabina Sosnowska