ABC Odżywiania Dieta

Rodzaje i właściwości olejów roślinnych cz. 2

rodzaje-i-wlasciwosci-olejow-roslinnych-cz-2

Na polskich stołach króluje olej rzepakowy. To jeden z najlepszych i najzdrowszych olejów roślinnych, więc możemy mieć powody do zadowolenia. Mimo wszystko warto czasem wprowadzić do diety urozmaicenie. Poznaj inne rodzaje olejów i ich specjalne właściwości.

Zapraszamy do poprzedniej części artykułu, jeśli jej nie czytałaś.

Olej konopny

Jest tłoczony ze specjalnej odmiany konopi siewnej. Ma bardzo charakterystyczny korzenno-orzechowy zapach i smak. Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (zapobiegają miażdżycy, zawałom serca i udarom) oraz bardzo dużo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi i działa przeciwkrwotocznie oraz przeciwzapalnie. Ma wyjątkowo krótką trwałość (ok. 4 tygodnie po otwarciu). Nie jest odporny na wysokie temperatury, dlatego nie stosujemy go do smażenia i pieczenia.

Olej lniany

Ma żółty kolor i bardzo intensywny smak. Zawiera bardzo dużo kwasów omega-3 oraz witaminy: A, D i K. Ma korzystny wpływ na układ krwionośny, wspomaga metabolizm, pomaga w profilaktyce chorób układu nerwowego (m.in. Alzheimera, depresji). Jest pomocny w redukcji tkanki tłuszczowej. Olej lniany był niegdyś powszechnie używany w czasie postu i w Wigilię. Obecnie rzadko po niego sięgamy ze względu na jego specyficzny, bardzo wyraźny smak i krótki termin przechowywania – ok. 2-3 tygodnie po otwarciu.

Olej sezamowy

To olej o ciemnobrązowym kolorze, gęstej konsystencji i wyraźnym aromacie. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-6, nieco kwasów omega-3, a także lecytynę. Olej sezamowy obniża ciśnienie krwi, obniża cholesterol, jest silnym antyoksydantem, pozytywnie działa na skórę oraz wspomaga pamięć. Używamy go głównie jako dodatku do potraw i sałatek. Nie wolno podgrzewać go powyżej 70 stopni Celsjusza, więc nie nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania. Jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej.

Monika Witczak

Na polskich stołach króluje olej rzepakowy. To jeden z najlepszych i najzdrowszych olejów roślinnych, więc możemy mieć powody do zadowolenia. Mimo wszystko warto czasem wprowadzić do diety urozmaicenie. Poznaj inne rodzaje olejów i ich specjalne właściwości.

Olej kukurydziany

To pomarańczowy, gęsty olej o znikomym smaku. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminę E. Dobry zwłaszcza dla mężczyzn – pomaga w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Jest dobry także dla układu mięśniowego i układu krążenia. Olej kukurydziany można wykorzystywać do doprawiania potraw, gotowania, smażenia i pieczenia, gdyż jest odporny na działanie temperatury.

Olej z pestek dyni

Ma ciemnozielony kolor i orzechowy zapach. To olej o największej zawartości witamin i minerałów: A, C, D, E, witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu, magnezu, cynku oraz sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podnosi odporność, zapobiega chorobom dróg moczowych i pęcherza, spowalnia procesy starzenia organizmu, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Olej z dyni jest bardzo smaczny, więc może być ukoronowaniem każdej potrawy.

Jaki olej roślinny najczęściej gości w Waszej kuchni?

Monika Witczak

Komentarze (10)

pati25

4 lata temu

Olej kokosowy ma także właściwości kosmetyczne
-Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
-Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy.
-Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej.
-Jest odpowiedni dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega -nadkażeniom bakteryjnym.
– Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu.
-Łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
-Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.

dulcynea

4 lata temu

Muszę wypróbować olej konopny, nigdy go nie używałam.
Teraz robię dużo sałatek i surówek-będzie w sam raz. :-*

pati25

4 lata temu

Olej konopny przyspiesza regenerację błon śluzowych, jest polecany w łuszczycy i atopowym zapaleniu skóry oraz przy
nadciśnieniu.

Olej konopny stosuj na zimno (pod wpływem temperatury kwasy tłuszczowe ulegają utlenieniu) jako dodatek do sałatek, kasz czy chleba.

pati25

5 lat temu

Jest także olej rydzowy,który tylko w około 10 proc. składa się z kwasów nasyconych. Resztę, czyli aż 90 proc., stanowią korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego, a także wzroku. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą zapobiec problemom z pamięcią i koncentracją, kłopotom ze wzrokiem, depresji, otyłości i cukrzycy typu 2, a także chorobom o podłożu zapalnym i niektórym nowotworom. NNKT słyną także z tego, że obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorób serca z nią związanych, np. choroby niedokrwiennej serca.
Właściwości antymiażdżycowe posiada także zawarta w oleju rydzowym witamina E. Ponadto wzmacnia ona ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, a także przed tworzeniem się zakrzepów. Dzięki niej olej rydzowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce, gdyż „witamina młodości” jest antyoksydantem, który opóźnia proces starzenia. Na bazie oleju rydzowego wytwarza się różne środki pielęgnacyjne, a sam olej może być także aplikowany bezpośrednio na skórę.

pati25

5 lat temu

Do tych rodzajów możemy zaliczyć również olej kokosowy.Ma on dobroczynne działanie zdrowotne.
– może zapobiec chorobom układu krążenia
-przyczynia się do podwyższenia „dobrego” cholesterolu kosztem obniżenia jego „złej” frakcji LDL,
-obniża ryzyko rozwoju miażdżycy
-reguluje poziom cukru we krwi
po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i
otyłości
Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie

Tess

6 lat temu

Bardzo mnie zainteresowały niektóre oleje ale nie mam możliwości kupienia w moim mieście. Zainteresuję się kupnem przez internet bo olej z pestek dyni wydaje mi się rewelacyjny.

pati25

6 lat temu

Te oleje mają takie pozytywne działanie na organizm,a ja ich nie używam.Najwyższy czas to zmienić i włączyć je do diety.

Danusiate

6 lat temu

Ostatnio na targach ekologicznych udało mi sie kupić olej lniany. Stosuję go dwa razy w tygodniu jako maseczkę na twarz i dekolt – fantastycznie nawilża skórę. A teraz spróbuję włączyć go do diety 🙂

stazyz

6 lat temu

U mnie rzepakowy do pieczenia, do sałatek głównie królują kukurydziany, lniany, sezamowy i z pestek winogron… na zmianę:) Ale oleju z pestek dyni jeszcze nie próbowałam…muszę poszukać po sklepach;):P

drobina

6 lat temu

Oleju konopnego i sezamowego nie próbowałam. Mniej więcej co 3-4 miesiące robię sobie tzw. lniany tydzień:-X Robię sałatkę na śniadanie – między innymi dodaję do niej olej lniany i twarożek. Nie powiem, żeby była pyszna, ale wiem, że korzystnie wpływa na mój organizm:-X

Zostaw komentarz