Dieta O jedzeniu warto wiedzieć
Rodzaje cukru

Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.
Rodzaje cukru
Cukry – ze względu na budowę – można podzielić na:
• cukry proste – do których zalicza się m.in. glukozę i fruktozę.
• dwucukry – do których zalicza się m.in. laktozę i sacharozę,
• wielocukry – do których zalicza się m.in. skrobię i glikogen.
Cukry proste = monosacharydy
Monosacharydy powstają w zielonych częściach roślin przy znacznym współudziale chlorofilu oraz pod wpływem działania promieni słonecznych. Cukry te są rozpuszczalne w wodzie oraz mają słodki smak. Obie te cechy różnią się u poszczególnych cukrów.
• *Glukoz*a to cukier, który występuje w owocach. Winogrona, daktyle, śliwki czy czarne porzeczki – te owoce zawierają najwięcej glukozy. Glukoza ma postać bezbarwnego, drobnokrystalicznego ciała stałego. Nazywana jest także cukrem gronowym. Niedobór bądź nadmiar glukozy we krwi człowieka może spowodować hipoglikemię bądź hiperglikemię.
• Fruktoza to tak zwany cukier owocowy, bowiem występuje w sokach prawie wszystkich owoców. To właśnie fruktoza nadaje słodki smak owocom. Przez organizm człowieka jest przyswajana wolniej niż glukoza czy sacharoza. Jej nadmiar powoduje bóle brzucha, bóle żołądkowo-jelitowe, biegunkę oraz dnę moczanową. Co ciekawe, w spermie cukier ten pełni funkcję materiału energetycznego plemników.
Dwucukry = disacharydy
Disacharydy powstają w wyniku połączenia dwóch monosacharydów i – podobnie jak one – rozpuszczają się w wodzie i mają słodki smak.
•Sacharoza to podstawowy składnik cukru buraczanego oraz cukru trzcinowego, dlatego też nazywany jest cukrem stołowym. Cukier ten uzyskiwano na Bliskim Wschodzie już w starożytności, a do Europy przywędrował dzięki Grekom. Wtedy był traktowany jako kosztowny lek.
Sabina Sosnowska
Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.
• Laktoza to cukier, który występuje w mleku ssaków. Co ciekawe, nie wszyscy ludzie są w stanie trawić laktozę. Przykładowo, w Polsce ok. 25% osób dorosłych nie trawi laktozy, co ma dla nich przykre konsekwencje (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, wodnista biegunka). Nietolerancja laktozy wynika z faktu, iż organizm nie produkuje odpowiedniej ilości laktazy, enzymu potrzebnego do prawidłowego rozkładu laktozy. Osoby te mogę jednak spożywać inne produkty pochodzenia mlecznego, np. zsiadłe mleko, kefir czy ser, bowiem w tych produktach laktoza ulega przetworzeniu na kwas mlekowy.
Wielocukry = polisacharydy
Polisacharydy to cukry złożone, które są wykorzystywane przez organizmy żywe jako materiał zapasowy i budulcowy.
• Skrobia to cukier, który stanowi materiał zapasowy roślin i gromadzony jest przez nie w owocach, korzeniach, nasionach, bulwach, liściach, łodydze i kłączach. Skrobia jest jednak wykorzystywana nie tylko przez rośliny, ale także i przez ludzi w przemyśle – farmaceutycznym, kosmetycznym, włókienniczym, papierniczym i tekstylnym.
• Glikogen to cukier, który stanowi materiał zapasowy u ludzi i u zwierząt. Cukier ten występuje zazwyczaj w mięśniach szkieletowych oraz w wątrobie.
Jak widać, cukier to nie tylko cukier buraczany, którym słodzi się herbatę czy kawę. Cukry pełnią różne, bardzo ważne funkcje w organizmach żywych. Warto więc wiedzieć, jakie funkcje pełnia cukry i przed czym nas chronią.
Sabina Sosnowska
« Nie daj się osteoporozie
elle@elle
5 lat temu
rzeczywiscie mi najbardziej odpowiadaja frukotza i skrobia, bardzo lubie owoce i kasze
pati25
6 lat temu
Wielle interesujących wiadomości w tym artykule.Jest dużo rodzajów cukru potrzebnych,aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.
elle@elle
7 lat temu
tak filo ma racje,a kot nie je slodyczy odkryje wrotce naturalna slodycz w marchewce czy korzeniu pietruszki ,owoce maja tuczacy zlozony cukier a wazywa nie :)))
filodendron
7 lat temu
Pamiętajmy o tym ,że rak żywi się cukrem. Jak mamy chęć zjeść za dużo słodkiego – to przypomnijmy sobie o tym.
drobina
7 lat temu
Interesujący artykuł, gdy zaczynałam go czytać myślałam, że będzie on o „zwykłym” białym cukrze, a tu takie ciekawe informacje 🙂
Emilly27k
7 lat temu
Czasem dawka cukru jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.:)))
Mindi
7 lat temu
Bardzo ciekawe wiadomości na temat cukrów. Otworzyłam niechętnie stronę z artykułem bo do cukru białego mam wielkie uprzedzenie i staram się w miarę możliwości wyeliminować z mojej diety. Jednak artykuł przeczytałam z zaciekawieniem.