Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Rodzaje cukru

rodzaje-cukru

Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.

Rodzaje cukru

Cukry – ze względu na budowę – można podzielić na:
cukry proste – do których zalicza się m.in. glukozę i fruktozę.
dwucukry – do których zalicza się m.in. laktozę i sacharozę,
wielocukry – do których zalicza się m.in. skrobię i glikogen.

Cukry proste = monosacharydy

Monosacharydy powstają w zielonych częściach roślin przy znacznym współudziale chlorofilu oraz pod wpływem działania promieni słonecznych. Cukry te są rozpuszczalne w wodzie oraz mają słodki smak. Obie te cechy różnią się u poszczególnych cukrów.
• *Glukoz*a to cukier, który występuje w owocach. Winogrona, daktyle, śliwki czy czarne porzeczki – te owoce zawierają najwięcej glukozy. Glukoza ma postać bezbarwnego, drobnokrystalicznego ciała stałego. Nazywana jest także cukrem gronowym. Niedobór bądź nadmiar glukozy we krwi człowieka może spowodować hipoglikemię bądź hiperglikemię.
Fruktoza to tak zwany cukier owocowy, bowiem występuje w sokach prawie wszystkich owoców. To właśnie fruktoza nadaje słodki smak owocom. Przez organizm człowieka jest przyswajana wolniej niż glukoza czy sacharoza. Jej nadmiar powoduje bóle brzucha, bóle żołądkowo-jelitowe, biegunkę oraz dnę moczanową. Co ciekawe, w spermie cukier ten pełni funkcję materiału energetycznego plemników.

Dwucukry = disacharydy
Disacharydy powstają w wyniku połączenia dwóch monosacharydów i – podobnie jak one – rozpuszczają się w wodzie i mają słodki smak.
•Sacharoza to podstawowy składnik cukru buraczanego oraz cukru trzcinowego, dlatego też nazywany jest cukrem stołowym. Cukier ten uzyskiwano na Bliskim Wschodzie już w starożytności, a do Europy przywędrował dzięki Grekom. Wtedy był traktowany jako kosztowny lek.

Sabina Sosnowska

Przemysł spożywczy oferuje wiele rodzajów cukrów, a nie tylko sacharozę, czy cukier spożywczy. Cukry, czyli węglowodany, są bardzo rozpowszechnione w świecie roślin, dlatego też istnieje wiele ich rodzajów.

• Laktoza to cukier, który występuje w mleku ssaków. Co ciekawe, nie wszyscy ludzie są w stanie trawić laktozę. Przykładowo, w Polsce ok. 25% osób dorosłych nie trawi laktozy, co ma dla nich przykre konsekwencje (wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, wodnista biegunka). Nietolerancja laktozy wynika z faktu, iż organizm nie produkuje odpowiedniej ilości laktazy, enzymu potrzebnego do prawidłowego rozkładu laktozy. Osoby te mogę jednak spożywać inne produkty pochodzenia mlecznego, np. zsiadłe mleko, kefir czy ser, bowiem w tych produktach laktoza ulega przetworzeniu na kwas mlekowy.

Wielocukry = polisacharydy

Polisacharydy to cukry złożone, które są wykorzystywane przez organizmy żywe jako materiał zapasowy i budulcowy.
Skrobia to cukier, który stanowi materiał zapasowy roślin i gromadzony jest przez nie w owocach, korzeniach, nasionach, bulwach, liściach, łodydze i kłączach. Skrobia jest jednak wykorzystywana nie tylko przez rośliny, ale także i przez ludzi w przemyśle – farmaceutycznym, kosmetycznym, włókienniczym, papierniczym i tekstylnym.
Glikogen to cukier, który stanowi materiał zapasowy u ludzi i u zwierząt. Cukier ten występuje zazwyczaj w mięśniach szkieletowych oraz w wątrobie.

Jak widać, cukier to nie tylko cukier buraczany, którym słodzi się herbatę czy kawę. Cukry pełnią różne, bardzo ważne funkcje w organizmach żywych. Warto więc wiedzieć, jakie funkcje pełnia cukry i przed czym nas chronią.

Sabina Sosnowska

Komentarze (7)

pati25

6 lat temu

Wielle interesujących wiadomości w tym artykule.Jest dużo rodzajów cukru potrzebnych,aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.

elle@elle

6 lat temu

tak filo ma racje,a kot nie je slodyczy odkryje wrotce naturalna slodycz w marchewce czy korzeniu pietruszki ,owoce maja tuczacy zlozony cukier a wazywa nie :)))

filodendron

6 lat temu

Pamiętajmy o tym ,że rak żywi się cukrem. Jak mamy chęć zjeść za dużo słodkiego – to przypomnijmy sobie o tym.

drobina

6 lat temu

Interesujący artykuł, gdy zaczynałam go czytać myślałam, że będzie on o „zwykłym” białym cukrze, a tu takie ciekawe informacje 🙂

Mindi

6 lat temu

Bardzo ciekawe wiadomości na temat cukrów. Otworzyłam niechętnie stronę z artykułem bo do cukru białego mam wielkie uprzedzenie i staram się w miarę możliwości wyeliminować z mojej diety. Jednak artykuł przeczytałam z zaciekawieniem.

Zostaw komentarz