prawidlowa-dieta-w-okresie-przekwitania

Kobiety, które przechodzą menopauzę często skarżą się na uciążliwe objawy w postaci uderzeń gorąca, nadmiernej potliwości czy ogólnego rozdrażnienia. Czy odpowiednia dieta może zapobiec tym dolegliwościom?

Menopauza jest etapem w życiu kobiety, podczas którego stopniowo wygasa czynność gonad, czyli narządów płciowych odpowiedzialnych za produkcję komórek rozrodczych. W pierwszej kolejności jajniki zmniejszają produkcję progesteronu, później ustaje synteza estrogenów.

Menopauza – objawy

Zmiany hormonalne, które zachodzą w organizmie kobiety, wpływają na jej samopoczucie. Gwałtownemu spadkowi stężenia estrogenów towarzyszą takie dolegliwości jak uderzenia gorąca, nocne poty, suchość pochwy czy ogólne zdenerwowanie. Wiele pań próbuje złagodzić objawy klimakterium, modyfikując swoją dotychczasową dietę. Czy to rozwiązanie jest skuteczne?

Przekwitanie – dieta

Kobiety, które przechodzą menopauzę, powinny zwracać uwagę na zawartość swojego talerza. Niedobór estrogenów sprzyja przyrostowi tkanki tłuszczowej, toteż warto jeść częściej, lecz niewielkie porcje. To rozwiązanie pozwala przyspieszyć metabolizm.

Panie, u których występują objawy przekwitania, powinny unikać tłustego mięsa. Drób gotowany na parze stanowi źródło cennych składników odżywczych, a jednocześnie jest produktem niskokalorycznym.

Kobiety, które wkraczają w klimakterium, powinny wzbogacić swoją dietę o tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, tuńczyk), które stanowią bogate źródło kwasów omega 3. Te dobroczynne składniki chronią serce przed groźnymi chorobami.

Milena L.