Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Papryka receptą na zdrowie

papryka-recepta-na-zdrowie

Stragany uginają się pod ciężarem różnokolorowych papryk, które są blisko spokrewnione z ziemniakami. Dlaczego na naszym talerzu nie powinno zabraknąć tego warzywa?

W sklepach i na bazarach możemy przebierać w paprykach jak w ulęgałkach. Te warzywa różnią się kolorem, kształtem i smakiem. Papryki chilli i jalapeno nadają potrawom pikantny charakter. Osoby, które mają delikatne podniebienie, powinny przyjrzeć się pozostałym odmianom.

Historia papryki

Paprykę sprowadzono do Polski w XVII wieku. Wcześniej uprawiano ją w basenie Morza Śródziemnego. Choć to warzywo nie jest obce Polakom, ogromną popularność zyskało dopiero w XX wieku.

Walory smakowe

Choć hipermarkety zapewniają nieustanny dostęp do świeżej papryki, to warzywo najlepiej smakuje latem. Nie powinno zabraknąć go na naszych stołach, ponieważ dostarcza cennych składników odżywczych. Papryka stanowi bogate źródło witaminy C, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, iż zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia. Niedobór kwasu askorbinowego odbija się niekorzystnie na kondycji skóry, włosów i paznokci. Dieta uboga w witaminę C prowadzi do szkorbutu, krwawienia dziąseł, wybroczyn i problemów z gojeniem się ran.

Źródło beta-karotenu

Z przeprowadzonych badań wynika, iż najwyższą zawartością witaminy C charakteryzuje się czerwona odmiana. Jednocześnie dostarcza ona organizmowi beta-karotenu, czyli substancji o działaniu antyoksydacyjnym, która chroni nasze komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wspomniany związek, będący pochodną witaminy A, nadaje skórze zdrowy wygląd.

Wzmocnienie naczyń krwionośnych

Osoby, które skarżą się na pajączki i zaczerwienienie, powinny regularnie spożywać sałatki z papryką. To niepozorne warzywo zawiera rutynę, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Jednocześnie stanowi bogate źródło bioflawonoidów, które korzystnie wpływają na serce.

Irmina

Stragany uginają się pod ciężarem różnokolorowych papryk, które są blisko spokrewnione z ziemniakami. Dlaczego na naszym talerzu nie powinno zabraknąć tego warzywa?

Znaczenie kwasu foliowego

Po zieloną paprykę powinny sięgać kobiety w ciąży. Szacuje się, iż jej skórka pokrywa 1/4 zapotrzebowania na kwas foliowy. Niedobór tego składnika prowadzi do anemii megaloblastycznej i rozszczępu kręgosłupa u płodu. W związku z tym, iż witamina B9 jest rozpuszczalna w wodzie, nie grozi nam przedawkowanie.

Witamina młodości

Osoby, które pragną zachować młody wygląd, powinny przyjrzeć się swojej diecie. W menu nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę E. Znajdziemy ją w żółtej papryce, którą często wykorzystujemy do dekoracji potraw.

Źródło luteiny i zeaksantyny

Ludzie, których dieta obfituje w paprykę, rzadziej zmagają się z chorobami oczu. To popularne warzywo dostarcza luteiny i zeaksantyny. Wspomniane substancje chronią siatkówkę oka przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.

Na zakupach warto przyjrzeć się warzywom, które wrzucamy do koszyka. Podczas transportu papryka często ulega uszkodzeniu, a każde obtarcie stanowi otwartą furtkę dla mikroorganizmów. Drobnoustroje wnikają do wnętrza warzywa i przyczyniają się do jego rozkładu. Największe zagrożenie niosą ze sobą pleśnie, które wytwarzają mikotoksyny. Tych substancji nie należy lekceważyć, ponieważ latami kumulują się w organizmie i mogą doprowadzić do powstania zmian o charakterze nowotworowym.

Irmina

Komentarze (8)

pati25

5 lat temu

Dowiedziałam się wielu cennych informacji o papryce.To bogate źródło cennych dla naszego zdrowia witamin.
Uwiewlbiam paprykę i jem ją surową,konserwową.Ostatnio odkryłam w sklepie śledzie w zalewie z papryczką chili.Bardzo smaczne.Pychota :-):-X

Tess

5 lat temu

Najwięcej witamin jest w świeżej papryce i wszystkich owocach. Niestety ja nie mogę jeść dużo surowego i muszę jeść ich małe ilości. Ale w proszku używam dość często 🙂

filodendron

5 lat temu

Ja prawie zawsze mam pod ręką paprykę i często jej uzywam. Papryka świeża jest znakomita ,ale jak jej nie ma to uzywam sypkiej papryki ,właściwie do każdego obiadu. Wiadomo jak jest bogata w witaminy.:)
Miałam kiedyś przygodę z papryką, zrobiłam bigos i włożyłam do niego sporo papryki – myślałam ,że to normalna tak niewyrośnięta – a to były papryczki chili – nikt nie był w stanie zjeść tego bigosu 😉

Mindi

5 lat temu

Cała moja rodzina lubi paprykę, jadamy ją na surowo i w daniach na ciepło. Po przeczytaniu artykułu wiem, że papryka to nie tylko kolor i smak, ale warzywo pełne witamin. Będę częściej kupowała i zachęcała rodzinę do jedzenia 🙂

drobina

5 lat temu

Podoba mi się ten artykuł. Znów dowiedziałam się czegoś nowego o mojej ulubionej papryce. Oczywiście uprawiam ją na mojej działce – zajmuje prawie połowę namiotu foliowego. wśród różnych odmian nie brakuje też diabelskiej(devil) papryczki chilli:-X

stazyz

5 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł. U mnie bardzo często na stole gości papryka szczególnie czerwona, żółta i zielona, zresztą tak jak i inne jarzyny. Chrupiemy sobie całą Rodzinką, smakujemy, delektujemy się i przyswajamy cenne składniki i witaminki hihihii I zdrowi jesteśmy przez cały rok:P;)

Zostaw komentarz