Dieta Włącz do diety...

Niezwykle zdrowa papryka

niezwykle-zdrowa-papryka

Zastanów się kiedy ostatnio jadłaś paprykę? Jeżeli nie jest ona częstym gościem na Twoim talerzu, czas to zmienić. Papryka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Skarbnica zdrowia

Popularna i lubiana na całym świecie papryka to źródło witamin i składników mineralnych.

Regularnie spożywana:

  • wzmacnia odporność
  • poprawia koloryt skóry
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • korzystnie wpływa na wzrok
  • działa również przeciwzapalnie
  • posiada właściwości antynowotworowe

Wszystko dzięki związkom zawartym w papryce takim jak: beta karoten, rutyna, kwas foliowy, likopen, luteina, zeaksantyna czy kapsaicyna. Związki te zawarte są w różnych proporcja w zależności od koloru, a zatem i dojrzałości papryki.
Papryka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi także źródło witamin z grupy oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, jod czy miedź, dlatego warto by stała się częścią diety każdego z Nas.

Który kolor wybrać?

  • Czerwona papryka
    Jest szczególnie bogata w beta–karoten czyli prowitamina A wpływa na koloryt skóry, i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Szczególnie bogata w beta karoten jest czerwona papryka.
  • Zielona papryka
    to źródło kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży, ze względu na zapobieganie wrodzonym wadom cewy nerwowej.
  • Papryka żółta
    dostarcza luteiny i zeaksantyny czyli związków ochraniających narząd wzroku przed zmianami degeneracyjnymi, związanymi z procesami starzenia.
  • Papryczki o charakterystycznym ostrym smaku
    zawierają kapsaicynę, związek przeciwdziałający rozwojowi nowotworów.

Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystać jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, zdrową przegryzkę czy danie obiadowe. W zależności od upodobań można delektować się jej łagodnym lub niezwykle ostrym smakiem – jedno jest pewne powinna być obecna w Naszej diecie.

inż. Marzena Grobelna

Komentarze (18)

drobina

7 lat temu

A ja właśnie dzisiaj sadziłam paprykę na dzialce. Mam jej sporo pod folią, więc dzisiaj posadziłam też kilka na gruncie.

filodendron

7 lat temu

Często jemy paprykę.Moja rodzina ją bardzo lubi. Zawsze dodaję do mięs i sałatek. Moja mama wprowadziła modę na jedzenie surowej papryki ,niepokrojonej, normalnie się ją gryzie.

basia4ab

8 lat temu

Bardzo lubię paprykę i nie tyko z przetworów a świeżą. Lubię chleb posmarować masłem i na to kawałek papryk.Dużo papryki świeżej używam do sałatek.Papryka w sałatkach wzbogaca smak i dodaje witamin, których nasz organizm potrzebuje. Uwielbiam paprykę faszerowaną.Więc jedzmy paprykę to same witaminy.Basia

drobina

8 lat temu

Ja też uwielbiam paprykę, jest pyszna. Cała moja rodzinka się nią zajada. Obojętnie, czy zrobię sałatkę, leczo, czy gołąbki. Smakuje zawsze.

Rique

8 lat temu

Uwielbiam paprykę pod każdą postacią, zarówno na surowo do pochrupania, jak i w sałatkach. Lubię też faszerowaną paprykę, mięso w papryce.. a najbardziej… paprykę jako pikle… 🙂 Szkoda tylko, że w Polsce papryka najtańsza nie jest, a w tym roku podobno ma cena zbytnio nie spadac:(

Emilly27k

8 lat temu

Papryka jest pyszna do chrupania.Kto nie chrupie będzie żył nie zdrowo. W sałatkach zastosowanie papryki jest pyszne:)

tereska56

8 lat temu

A ja sobie lubię tak po prostu pochrupać paprykę.
Chociaż szczerze mówiąc najczęsciej kupują czerwona. Nie zwracałam do tej pory uwagi na to, ze każda z nich ma inne właściwości. Zapamietam, bo to ciekawe.

karoligrz

8 lat temu

uwielbiam paprykę, i jak dla mnie najlepsza w smaku jest czerwona i żółta. Zielona niestety za bardzo mi nie smakuje

topik4433

8 lat temu

Ja nie jestem smakoszką papryki, ale artykuł mnie przekonał i postaram się włączyć ją do swojego jadłospisu. Nie wiedziałam, że każdy kolor wpływa na coś innego. Super artykuł.

dulcynea

8 lat temu

Jem dużo papryki ,którą bardzo lubię.I pamiętam jeszcze ze szkoły ,że to jedyne warzywo ,które nie traci witaminy C podczas gotowania , duszenia ,pieczenia ,a nawet odgrzewania następnego dnia.
Mówiło się też ,że jej spożywanie sprzyja długowieczności .Smacznego!

irysek7

8 lat temu

Ja również rzadko jadam paprykę, a jeśli już to tylko czerwoną. Kładę wtedy na kanapki surowe plasterki. Prawdę mówiąc nie do końca odpowiada mi jej smak i trochę się zmuszam- z uwagi na jej cenne właściwości.

linet

8 lat temu

Może rzeczywiście nie przejadam się świeżą papryką,ale sproszkowanej /słodkiej i ostrej/ używam w dużych ilościach.
Najbardziej lubię czerwoną, mięsistą i soczystą, na surowo lub faszerowaną. Dobra jest też zupa-krem z papryki, u mnie w domu bardzo lubiana.
Wiem,że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia i suszenia nie traci cennej witaminy C. Jak to możliwe? Co chroni tę witaminę przed zniszczeniem właśnie w papryce?
Jeśli nie zapomnę, zapytam panią dietetyczkę.

pati25

8 lat temu

Papryka ma dużo zalet,korzyści wpływjących na nasze zdrowie.Staram się jeśc dużo ppryki -konserwową,w sałatkach a nawet kawałeczki surowej papryki do kanapek

Suzanna

8 lat temu

Ja też zdecydowanie za rzadko jadam paprykę…Najczęściej w sałatkach lub na kanapce, ale najwyższy czas to zmienić.

issis

8 lat temu

Nie wiedziałam, że tyle pozytywów niesie za sobą takie niepozorne warzywko. Rzadko jadam , bo najczęściej w sałatkach i to niewielkie ilości, ale może skusze się jeszcze dzisiaj na nadziewane papryczki..i tak nie miałam pomysłu na obiad..:)

Zostaw komentarz