Dieta Włącz do diety...

Niezwykle zdrowa papryka

niezwykle-zdrowa-papryka

Zastanów się kiedy ostatnio jadłaś paprykę? Jeżeli nie jest ona częstym gościem na Twoim talerzu, czas to zmienić. Papryka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Skarbnica zdrowia

Popularna i lubiana na całym świecie papryka to źródło witamin i składników mineralnych.

Regularnie spożywana:

  • wzmacnia odporność
  • poprawia koloryt skóry
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • korzystnie wpływa na wzrok
  • działa również przeciwzapalnie
  • posiada właściwości antynowotworowe

Wszystko dzięki związkom zawartym w papryce takim jak: beta karoten, rutyna, kwas foliowy, likopen, luteina, zeaksantyna czy kapsaicyna. Związki te zawarte są w różnych proporcja w zależności od koloru, a zatem i dojrzałości papryki.
Papryka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi także źródło witamin z grupy oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, jod czy miedź, dlatego warto by stała się częścią diety każdego z Nas.

Który kolor wybrać?

  • Czerwona papryka
    Jest szczególnie bogata w beta–karoten czyli prowitamina A wpływa na koloryt skóry, i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Szczególnie bogata w beta karoten jest czerwona papryka.
  • Zielona papryka
    to źródło kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży, ze względu na zapobieganie wrodzonym wadom cewy nerwowej.
  • Papryka żółta
    dostarcza luteiny i zeaksantyny czyli związków ochraniających narząd wzroku przed zmianami degeneracyjnymi, związanymi z procesami starzenia.
  • Papryczki o charakterystycznym ostrym smaku
    zawierają kapsaicynę, związek przeciwdziałający rozwojowi nowotworów.

Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystać jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, zdrową przegryzkę czy danie obiadowe. W zależności od upodobań można delektować się jej łagodnym lub niezwykle ostrym smakiem – jedno jest pewne powinna być obecna w Naszej diecie.

inż. Marzena Grobelna

Komentarze (18)

drobina

11 lat temu

A ja właśnie dzisiaj sadziłam paprykę na dzialce. Mam jej sporo pod folią, więc dzisiaj posadziłam też kilka na gruncie.

filodendron

11 lat temu

Często jemy paprykę.Moja rodzina ją bardzo lubi. Zawsze dodaję do mięs i sałatek. Moja mama wprowadziła modę na jedzenie surowej papryki ,niepokrojonej, normalnie się ją gryzie.

basia4ab

11 lat temu

Bardzo lubię paprykę i nie tyko z przetworów a świeżą. Lubię chleb posmarować masłem i na to kawałek papryk.Dużo papryki świeżej używam do sałatek.Papryka w sałatkach wzbogaca smak i dodaje witamin, których nasz organizm potrzebuje. Uwielbiam paprykę faszerowaną.Więc jedzmy paprykę to same witaminy.Basia

drobina

11 lat temu

Ja też uwielbiam paprykę, jest pyszna. Cała moja rodzinka się nią zajada. Obojętnie, czy zrobię sałatkę, leczo, czy gołąbki. Smakuje zawsze.

Rique

11 lat temu

Uwielbiam paprykę pod każdą postacią, zarówno na surowo do pochrupania, jak i w sałatkach. Lubię też faszerowaną paprykę, mięso w papryce.. a najbardziej… paprykę jako pikle… 🙂 Szkoda tylko, że w Polsce papryka najtańsza nie jest, a w tym roku podobno ma cena zbytnio nie spadac:(

Emilly27k

11 lat temu

Papryka jest pyszna do chrupania.Kto nie chrupie będzie żył nie zdrowo. W sałatkach zastosowanie papryki jest pyszne:)

tereska56

11 lat temu

A ja sobie lubię tak po prostu pochrupać paprykę.
Chociaż szczerze mówiąc najczęsciej kupują czerwona. Nie zwracałam do tej pory uwagi na to, ze każda z nich ma inne właściwości. Zapamietam, bo to ciekawe.

karoligrz

11 lat temu

uwielbiam paprykę, i jak dla mnie najlepsza w smaku jest czerwona i żółta. Zielona niestety za bardzo mi nie smakuje

topik4433

12 lat temu

Ja nie jestem smakoszką papryki, ale artykuł mnie przekonał i postaram się włączyć ją do swojego jadłospisu. Nie wiedziałam, że każdy kolor wpływa na coś innego. Super artykuł.

dulcynea

12 lat temu

Jem dużo papryki ,którą bardzo lubię.I pamiętam jeszcze ze szkoły ,że to jedyne warzywo ,które nie traci witaminy C podczas gotowania , duszenia ,pieczenia ,a nawet odgrzewania następnego dnia.
Mówiło się też ,że jej spożywanie sprzyja długowieczności .Smacznego!

irysek7

12 lat temu

Ja również rzadko jadam paprykę, a jeśli już to tylko czerwoną. Kładę wtedy na kanapki surowe plasterki. Prawdę mówiąc nie do końca odpowiada mi jej smak i trochę się zmuszam- z uwagi na jej cenne właściwości.

linet

12 lat temu

Może rzeczywiście nie przejadam się świeżą papryką,ale sproszkowanej /słodkiej i ostrej/ używam w dużych ilościach.
Najbardziej lubię czerwoną, mięsistą i soczystą, na surowo lub faszerowaną. Dobra jest też zupa-krem z papryki, u mnie w domu bardzo lubiana.
Wiem,że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia i suszenia nie traci cennej witaminy C. Jak to możliwe? Co chroni tę witaminę przed zniszczeniem właśnie w papryce?
Jeśli nie zapomnę, zapytam panią dietetyczkę.

pati25

12 lat temu

Papryka ma dużo zalet,korzyści wpływjących na nasze zdrowie.Staram się jeśc dużo ppryki -konserwową,w sałatkach a nawet kawałeczki surowej papryki do kanapek

Suzanna

12 lat temu

Ja też zdecydowanie za rzadko jadam paprykę…Najczęściej w sałatkach lub na kanapce, ale najwyższy czas to zmienić.

issis

12 lat temu

Nie wiedziałam, że tyle pozytywów niesie za sobą takie niepozorne warzywko. Rzadko jadam , bo najczęściej w sałatkach i to niewielkie ilości, ale może skusze się jeszcze dzisiaj na nadziewane papryczki..i tak nie miałam pomysłu na obiad..:)

Zostaw komentarz