Dieta Włącz do diety...
Niezwykle zdrowa papryka

Zastanów się kiedy ostatnio jadłaś paprykę? Jeżeli nie jest ona częstym gościem na Twoim talerzu, czas to zmienić. Papryka ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Skarbnica zdrowia
Popularna i lubiana na całym świecie papryka to źródło witamin i składników mineralnych.
Regularnie spożywana:
- wzmacnia odporność
- poprawia koloryt skóry
- wzmacnia naczynia krwionośne
- korzystnie wpływa na wzrok
- działa również przeciwzapalnie
- posiada właściwości antynowotworowe
Wszystko dzięki związkom zawartym w papryce takim jak: beta karoten, rutyna, kwas foliowy, likopen, luteina, zeaksantyna czy kapsaicyna. Związki te zawarte są w różnych proporcja w zależności od koloru, a zatem i dojrzałości papryki.
Papryka stanowi również źródło błonnika pokarmowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Stanowi także źródło witamin z grupy oraz składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, mangan, jod czy miedź, dlatego warto by stała się częścią diety każdego z Nas.
Który kolor wybrać?
- Czerwona papryka
Jest szczególnie bogata w beta–karoten czyli prowitamina A wpływa na koloryt skóry, i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki. Szczególnie bogata w beta karoten jest czerwona papryka.
- Zielona papryka
to źródło kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży, ze względu na zapobieganie wrodzonym wadom cewy nerwowej.
- Papryka żółta
dostarcza luteiny i zeaksantyny czyli związków ochraniających narząd wzroku przed zmianami degeneracyjnymi, związanymi z procesami starzenia.
- Papryczki o charakterystycznym ostrym smaku
zawierają kapsaicynę, związek przeciwdziałający rozwojowi nowotworów.
Paprykę można przyrządzić na wiele sposobów, wykorzystać jako składnik sałatek, dodatek do kanapek, zdrową przegryzkę czy danie obiadowe. W zależności od upodobań można delektować się jej łagodnym lub niezwykle ostrym smakiem – jedno jest pewne powinna być obecna w Naszej diecie.
inż. Marzena Grobelna
« Rozkosze orgazmu
drobina
11 lat temu
A ja właśnie dzisiaj sadziłam paprykę na dzialce. Mam jej sporo pod folią, więc dzisiaj posadziłam też kilka na gruncie.
filodendron
11 lat temu
Często jemy paprykę.Moja rodzina ją bardzo lubi. Zawsze dodaję do mięs i sałatek. Moja mama wprowadziła modę na jedzenie surowej papryki ,niepokrojonej, normalnie się ją gryzie.
basia4ab
11 lat temu
Bardzo lubię paprykę i nie tyko z przetworów a świeżą. Lubię chleb posmarować masłem i na to kawałek papryk.Dużo papryki świeżej używam do sałatek.Papryka w sałatkach wzbogaca smak i dodaje witamin, których nasz organizm potrzebuje. Uwielbiam paprykę faszerowaną.Więc jedzmy paprykę to same witaminy.Basia
drobina
11 lat temu
Ja też uwielbiam paprykę, jest pyszna. Cała moja rodzinka się nią zajada. Obojętnie, czy zrobię sałatkę, leczo, czy gołąbki. Smakuje zawsze.
Rique
11 lat temu
Uwielbiam paprykę pod każdą postacią, zarówno na surowo do pochrupania, jak i w sałatkach. Lubię też faszerowaną paprykę, mięso w papryce.. a najbardziej… paprykę jako pikle… 🙂 Szkoda tylko, że w Polsce papryka najtańsza nie jest, a w tym roku podobno ma cena zbytnio nie spadac:(
Emilly27k
11 lat temu
Papryka jest pyszna do chrupania.Kto nie chrupie będzie żył nie zdrowo. W sałatkach zastosowanie papryki jest pyszne:)
tereska56
11 lat temu
A ja sobie lubię tak po prostu pochrupać paprykę.
Chociaż szczerze mówiąc najczęsciej kupują czerwona. Nie zwracałam do tej pory uwagi na to, ze każda z nich ma inne właściwości. Zapamietam, bo to ciekawe.
karoligrz
11 lat temu
uwielbiam paprykę, i jak dla mnie najlepsza w smaku jest czerwona i żółta. Zielona niestety za bardzo mi nie smakuje
Emilly27k
12 lat temu
Najlepsza jest papryka na słodko.Polecam.:)
topik4433
12 lat temu
Ja nie jestem smakoszką papryki, ale artykuł mnie przekonał i postaram się włączyć ją do swojego jadłospisu. Nie wiedziałam, że każdy kolor wpływa na coś innego. Super artykuł.
dulcynea
12 lat temu
Jem dużo papryki ,którą bardzo lubię.I pamiętam jeszcze ze szkoły ,że to jedyne warzywo ,które nie traci witaminy C podczas gotowania , duszenia ,pieczenia ,a nawet odgrzewania następnego dnia.
Mówiło się też ,że jej spożywanie sprzyja długowieczności .Smacznego!
irysek7
12 lat temu
Ja również rzadko jadam paprykę, a jeśli już to tylko czerwoną. Kładę wtedy na kanapki surowe plasterki. Prawdę mówiąc nie do końca odpowiada mi jej smak i trochę się zmuszam- z uwagi na jej cenne właściwości.
sara
12 lat temu
No proszę ile dobrego posiada to warzywo, a ja niestety nie lubię papryki.
linet
12 lat temu
Może rzeczywiście nie przejadam się świeżą papryką,ale sproszkowanej /słodkiej i ostrej/ używam w dużych ilościach.
Najbardziej lubię czerwoną, mięsistą i soczystą, na surowo lub faszerowaną. Dobra jest też zupa-krem z papryki, u mnie w domu bardzo lubiana.
Wiem,że papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia i suszenia nie traci cennej witaminy C. Jak to możliwe? Co chroni tę witaminę przed zniszczeniem właśnie w papryce?
Jeśli nie zapomnę, zapytam panią dietetyczkę.
Emilly27k
12 lat temu
Papryka jest najlepsza w sałatkach.
pati25
12 lat temu
Papryka ma dużo zalet,korzyści wpływjących na nasze zdrowie.Staram się jeśc dużo ppryki -konserwową,w sałatkach a nawet kawałeczki surowej papryki do kanapek
Suzanna
12 lat temu
Ja też zdecydowanie za rzadko jadam paprykę…Najczęściej w sałatkach lub na kanapce, ale najwyższy czas to zmienić.
issis
12 lat temu
Nie wiedziałam, że tyle pozytywów niesie za sobą takie niepozorne warzywko. Rzadko jadam , bo najczęściej w sałatkach i to niewielkie ilości, ale może skusze się jeszcze dzisiaj na nadziewane papryczki..i tak nie miałam pomysłu na obiad..:)