Cholesterol jest składnikiem niezbędnym do życia, biorącym udział w wielu procesach chemicznych organizmu. Jednak jeśli jest go zbyt dużo, może stać się niebezpieczny.
Nawiązując do poprzedniego artykułu wiemy już, co powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu będziemy bardziej świadomi konsekwencji na przyszłość. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy wiemy, że poziom ten już jest za wysoki?
Oto kilka propozycji, które powinny w naturalny sposób obniżyć poziom ‘złego’ cholesterolu we krwi:
- Zwiększenie ilości spożywanego błonnika wraz z dietą. Błonnik powinien pochodzić z warzyw, owoców, ziaren zbóż. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż suplementy diety zawierające ten składnik diety. Dodatkowo dzięki regularnemu spożywaniu warzyw i owoców łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, ze względu na ich niską kaloryczność. Zwiększając ilości błonnika musimy pamiętać o zwiększeniu ilości przyjmowanych płynów.
- Zamiana tradycyjnych, niezdrowych słodyczy, pełnych aromatów, barwników, konserwantów i inny niepotrzebnych dodatków na świeże i suszone owoce, orzechy czy pestki. Dostarczą one niezbędnych witamin i składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
- Kolejnym krokiem jest wyeliminowanie z diety śmietany i zastąpienie jej jogurtami naturalnymi. Masło i margaryny należy zamienić na „smarowidła” zawierające stanole roślinne lub zrezygnować z nich całkowicie.
- Wprowadzamy również modyfikacje sposobu przyrządzania potraw – unikamy smażenia, stawiając na gotowanie i pieczenie. Wybierając duszenie mięs, należy pamiętać o odlaniu oliwy zaraz po podsmażeniu mięsa .
- Wybieramy jedynie “chude” produkty, dzięki temu zmniejszy się ilość przyjmowanego tłuszczu.
Proces powrotu do prawidłowego poziomu cholesterolu trwa dość długo, dlatego nie należy oczekiwać, iż po wprowadzeniu w/w modyfikacji wyniki zmienią w ciągu miesiąca. Potrzeba czasu by powróciła w organizmie równowaga. Zadbajmy więc o swoje zdrowie już dziś.
inż. Marzena Grobelna
Po badaniach cholesterolu (podwyższony niestety – na szczęście niewiele), dostałam liste produktów, które mopga go obniżać. Niestety, nie zawsze się stosuje do zaleceń…
Staram się pamiętać o uzupełnianiu zapasu zdrowych przekąsek na wieczór. Bo właśnie wieczorem mam największy apetyt na słodycze – jakiś czas temu znalazłam sposób na zniwelowanie ochoty na batoniki, czekoladki itp.
Otóż – lubię pogryzać migdały na przemian z kalifornijskimi, suszonymi śliwkami.
Jeśli tylko ich zabraknie, natychmiast krążę po domu w poszukiwaniu mniej wartościowych (by nie rzec ..szkodliwych) przysmaków. A migdały zostawiają taki posmak na kubkach smakowych języka, że już nie mam ochoty na .. dietetyczne przestępstwa.
Podwyższony cholesterol może być przyczyną poważnych chorób.Dlatego powinnyśmy dbać o jego prawidłowy poziom.Stosujmy się do rad z przedstawionego artykułu
Ten pomysł ze śliwkami i migdałami jest bardzo dobry.Musze go zastosować, to akurat bardzo zdrowa przekąska i bardzo smaczna.
Kiedyś miałam podwyższony cholesterol.Nawet nie wiem co było przyczyną.Jadłam to co zwykle,żdnych tłustych pokarmów.Lekarz przepisał mi tabletki na zbicie cholesterol.Prawie wszystkie te metody stosuję
Naturalnym sposobem na obniżenie cholesterolu jest również picie soku z żurawiny.Naukowcy z amerykańskiego uniwersytetu w Scranton dowiedli, że wystarczy codziennie przez miesiąc wypijać 3 szklanki soku z żurawiny, by zwiększyć stężenie frakcji HDL we krwi o 10 proc. To wystarczy do obniżenia ryzyka chorób serca aż o 20-40 proc. Ważne tylko, by wybierać naturalny sok (nie syrop) bez dodatku cukru i sztucznych barwników.
ja robie koktajle mleczne z zurawiny i zaraz dam przepis:)))
Cieszę się ,że podałaś przepis na koktajl ze składnikiem , który lubię. :))) żurawina:)