Dieta Włącz do diety...
Najzdrowszy olej

Ukrywa się pod pseudonimami czarne złoto lub olej północy. Tłoczony jest z rzepaku i niestety wciąż pokutuje za grzechy przeszłości. Dawniej bowiem uprawiany rzepak zawierał niekorzystny dla zdrowia kwas erukowy. Od 20 lat w Polsce uprawia się wyłącznie bezpieczne odmiany bezerukowe!
Nowy olej rzepakowy
Obecnie otrzymuje się go z nasion rzepaku podwójnie ulepszonego, które nie zawierają kwasu erukowego i mają dziesięciokrotnie mniej szkodliwych substancji (glukozynolanów) w porównaniu z erukowym poprzednikiem. Najnowsza odmiana rzepaku nie jest genetycznie modyfikowana, a lista jej zalet jest wyjątkowo długa:
- zawiera aż 60 % kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi (LDL) i poprawia stosunek dobrego (HDL), tylko oliwa zawiera więcej kwasu oleinowego (75%)
- ma około 30 % wielonienasyconych tłuszczów, które wspomagają pracę mózgu, a także poprawiają pamięć i koncentrację i zapobiegają depresji
- posiada właściwe proporcje (2:1) kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) i linolowego (omega-9), które są potrzebne dla dobrej pracy serca i nerek, a także dla kondycji naszej skóry
- ma najmniej złych tłuszczy (zaledwie 7%), które podnoszą stężenie złego cholesterolu (LDL)
*jest bogatym źródłem antyoksydantów – polifenoli i witaminy E, dzięki którym zapobiega uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz zmniejsza ryzyko chorób serca oraz nowotworów. Dodatkowo witamina E chroni go przed utlenianiem, dzięki czemu olej rzepakowy jest trwały w przechowywaniu
- posiada witaminę K pomocną w krzepnięciu krwi i prowitaminę A dbającą o nasze oczy, skórę, włosy i paznokcie
Jak wykorzystać olej rzepakowy?
Olej północy może być stosowany w twojej kuchni na wiele sposobów. Na zimno: w sałatkach, sosach czy lekkim majonezie. Polecamy go również jako składnik słodkich i wytrawnych wypieków: w babce ucieranej czy cieście do pizzy. Nadaje się również do krótkiego smażenia. Potrawy smażone na oleju rzepakowym chłoną o około 10% mniej tłuszczu, w porównaniu z innymi olejami.
Anna J
« Kawa, alkohol i inne drażniące produkty spożywcze
pati25
11 lat temu
Nie sądziłam,że olej rzepakowy jest tki dobry,że ma tyle dobroczynnych właściwości.Ten artykuł pokazał jak bardzo się mmyliłam co do tego oleju.Olej rzepakowy okazał się istną skarbnicą cennych właściwości
jkokosza
12 lat temu
Po przeczytaniu tego artykułu muszę zacząć kupować olej rzepakowy, bo ma tyle dobrodziejstwa w sobie.Nigdy nie przypuszczałam, że może być zbawienny w walce z cholesterolem, którego mi nie brakuje. Jakoś bardzo mało się mówi i pisze o tym oleju, częściej polecany jest olej słonecznikowy czy z pestek winogron. A tu miłe zaskoczenie.?
izabelle
12 lat temu
Nie miałam zielonego pojęcia, że to właśnie olej rzepakowy jest najzdrowszy. W kuchni używam olej słonecznikowy albo oliwę. Ogłaszam wszem i wobec, iż przy następnych większych zakupach zaopatrzę się w olej rzepakowy. Zbyt wiele wyczytałam w tym artykule pozytywnych właściwości by tego nie zrobić 🙂
Annagata
12 lat temu
Zawsze mówiło się,że najzdrowsze oleje to słonecznikowe,z pestek winogron,ryżowy itd.A olej rzepakowy traktowano po macoszemu.A tu nagle okazuje się,że ma tyle wspaniałych właściwości.To jest po prostu zdumiewające!A nigdy bym nie przypuszczała,że może świetnie działać na oczy,skórę,włosy i paznokcie.To niesamowita zachęta do zmiany oleju!
topik4433
12 lat temu
Jestem pozytywnie zaskoczona kolejnymi bardzo istotnymi informacjami. Nigdy nie sądziłam, że olej rzepakowy kryje w sobie tyle pozytywów. Myślała, że olej, jak olej nic dobrego dla zdrowia, a jednak się myliłam. Dziękuje za super artykuł. Wiedza, o którą tutaj się wzbogacam każdego dnia jest nieoceniona! Cieszę się, że tutaj trafiłam i dziękuję twórcom Portalu, Redakcji i Administracji, bo widać, że jesteście dla nas i z nami 🙂
bałwanna
12 lat temu
nie znałam niechlubnej historii rzepaku. Ale widząc na olejach nazwę uniwersalny – kojarzyło mi się z czymś złym. Wiecie… jak coś jest do wszystkiego to jest do …. Atu się okazuje ze w naszym polskim rzepaku tyle dobra dla zdrowa się kryje. To może dziś na obiad olej z rybką, olej z sałatką i olejowy majonez? niestety na ten ostatni nie znam przepisu:(
klaryska
12 lat temu
Pamiętam jak u mojej babci na polu rósł rzepak, a przed wigilią dziadek jechał do młyna tłoczyć z niego olej, miał zupełnie inny smak od tego sklepowego, ten smak i zapach pamiętam do dziś.