nadcisnienie-tetnicze-a-cukrzyca

Cukrzycy często towarzyszy nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba układu krążenia, która prowadzi do zaburzeń rytmu serca, choroby wieńcowej czy zawału serca.

Ograniczenie spożycia sodu cd.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie soli kuchennej nie przekraczało 6 gramów. Jednak statystyki pokazują, iż Polacy codziennie spożywają 15-30 g tej przyprawy. Naukowcy, badający problem nadciśnienia tętniczego stwierdzili, że ograniczenie spożycia sodu o 50 % może zredukować liczbę osób wymagających terapii lekami hipotensyjnymi. Jednocześnie zmiana nawyków żywieniowych redukuje liczbę zgonów wywołanych chorobą niedokrwienną serca. Ograniczenie podaży soli stanowi nie lada wyzwanie, ponieważ występuje ona w gotowych produktach. Szacuje się, iż wysoko przetworzona żywność zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Zdrowotne działanie potasu i zmniejszenia masy ciała

Potas zmniejsza objętość płynów zewnątrzkomórkowych. Jednocześnie przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z organizmu. Ten antagonista sodu wykazuje właściwości hipotensyjne i tym samym skutecznie chroni organizm przed nadciśnieniem. Potas odgrywa istotną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadciśnienia tętniczego. W naszej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów jak: pomidory, ziemniaki, groch, fasola, banany i morele. Stanowią one bogate źródło potasu. Jednocześnie przestrzegając diety, zmniejszamy masę ciała, co przekłada się na zmniejszenie poziomu ciśnienia tętniczego.

Arek