Cukrzyca
Nadciśnienie tętnicze a cukrzyca

Cukrzycy często towarzyszy nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba układu krążenia, która prowadzi do zaburzeń rytmu serca, choroby wieńcowej czy zawału serca.
Nadciśnienie tętnicze a cukrzyca
Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się u 60% diabetyków. Wśród czynników sprzyjających tej groźnej chorobie układu krążenia wymienia się: insulinooporność, hiperinsulinizm oraz nietolerancję glukozy. Do nadciśnienia może prowadzić otyłość i towarzysząca jej hipercholesterolemia. Osoby, które cierpią na tę chorobę, powinny ograniczyć spożycie słonych produktów. Sód sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Nadciśnienie tętnicze często przebiega bezobjawowo, dlatego wczesne rozpoznanie i postawienie prawidłowej diagnozy jest kluczowe. Nieleczona choroba może przyczynić się do wystąpienia wielu groźnych powikłań.
Nadciśnienie tętnicze – definicja
Przyjmuje się, że o nadciśnieniu mówimy wówczas, gdy wartość ciśnienia krwi przekracza wartość 140/90 mm Hg. Tej chorobie można zapobiegać, ograniczając spożycie soli. Jednocześnie warto pamiętać, iż spożywamy wysoko przetworzoną żywność, która stanowi bogate źródło sodu.
Ograniczenie spożycia sodu
Sód występuje w pożywieniu w trzech postaciach :
- jako naturalny składnik żywności,
- jako składnik soli kuchennej, używanej podczas procesu przetwarzania żywności,
- jako sól dodawana do przygotowywanych posiłków domowych.
Arek
Cukrzycy często towarzyszy nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba układu krążenia, która prowadzi do zaburzeń rytmu serca, choroby wieńcowej czy zawału serca.
Ograniczenie spożycia sodu cd.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie soli kuchennej nie przekraczało 6 gramów. Jednak statystyki pokazują, iż Polacy codziennie spożywają 15-30 g tej przyprawy. Naukowcy, badający problem nadciśnienia tętniczego stwierdzili, że ograniczenie spożycia sodu o 50 % może zredukować liczbę osób wymagających terapii lekami hipotensyjnymi. Jednocześnie zmiana nawyków żywieniowych redukuje liczbę zgonów wywołanych chorobą niedokrwienną serca. Ograniczenie podaży soli stanowi nie lada wyzwanie, ponieważ występuje ona w gotowych produktach. Szacuje się, iż wysoko przetworzona żywność zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Zdrowotne działanie potasu i zmniejszenia masy ciała
Potas zmniejsza objętość płynów zewnątrzkomórkowych. Jednocześnie przyczynia się do zwiększonego wydalania sodu z organizmu. Ten antagonista sodu wykazuje właściwości hipotensyjne i tym samym skutecznie chroni organizm przed nadciśnieniem. Potas odgrywa istotną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadciśnienia tętniczego. W naszej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów jak: pomidory, ziemniaki, groch, fasola, banany i morele. Stanowią one bogate źródło potasu. Jednocześnie przestrzegając diety, zmniejszamy masę ciała, co przekłada się na zmniejszenie poziomu ciśnienia tętniczego.
Arek
« Odparzenia miejsc intymnych
Emilly27k
9 lat temu
Staram się ograniczać sól, ale nie mam problemów
z różnymi uczuleniami na jedzenie. Jem zdrowo.
Zgodzę się z Pati,że nieposolone ziemniaki nie smakują dobrze. W ogóle nie mają smaku. Powinno posolić się niecałą łyżkę soli na ilość ziemniaków jaką gotujemy.
pati25
9 lat temu
Ograniczam spożycie soli……..Na przykład nie wyobrażam sobie chleba upiec bez dodania soli czy ugotować ziemniaków bez posolenia.To mi nie smakuje.Sól powoduje nadciśnnienie a także zatrzymuje wodę w organiźmie
Al dente
9 lat temu
Znam też wiele przypadków cukrzyków, którzy mają już przebyty zawał. Takie osoby koniecznie powinny często się badać profilaktycznie, gdyż istnieje duże ryzyko nawrotu choroby. Warto korzystać z darmowych akcji profilaktycznych skierowanych dla nich.
filodendron
10 lat temu
Tak całkiem bez soli nie mozna żyć , bo jest człowiekowi do życia potrzebna.
elle@elle
10 lat temu
Ja unikam soli ja moge,do tego stopnia ze nawet jajek w jajecznicy czy na miekko nie sole,ale raz trafila chleb bez soli tfuj,paskudny byl nie do zjedzenia,sol ale w malych ilosciach musi byc,nie wszedzie oczywiscie .
drobina
10 lat temu
Kiedyś nie wyobrażałam sobie życia bez soli. Soliłam wszystko, co nadawało się do solenia:-X Ponad dwa lata temu zmieniłam całkowicie swoją dietę, a spożycie soli ograniczyłam do minimum. Bardzo dobrze się z tym czuję. 😛
filodendron
10 lat temu
Mam problemy z nadciśnieniem i mój mąż też, starmy się jeść dużo warzyw oraz banany i pomidory , które mają bardzo dużo potasu.Zmniejszylismy też ilość soli w posiłkach na rzecz zwiększenia przypraw.Niewątpliwie to sprawia ,że cisnienia mamy prawie w normie. 🙂