na-zakupach-wybieraj-zdrowe-produkty-cz-i

Dobrze zbilansowana dieta to taka, w której niczego nie brakuje, a naszemu organizmowi dostarczamy wszystkich niezbędnych substancji. W każdej grupie produktów znajdziesz takie, które są bardziej zalecane i takie, które raczej należy unikać. Bądź świadoma tego, co jesz i jak to się przekłada na Twoje zdrowie, samopoczucie i wygląd.

PRODUKTY ZBOŻOWE

Produkty zalecane:

Pieczywo:

  • Chrupkie, lekkie
  • Wafle ryżowe
  • Pumpernikiel

Produkty śniadaniowe:

  • płatki zbożowe owsiane, płatki pszenne, żytnie, otręby pszenne, owsiane

Inne:

  • makaron pełnoziarnisty
  • ryz brązowy
  • kasze: gryczana, jęczmienna, jaglana

W mniejszych ilościach:

Pieczywo:

  • pełnoziarniste, razowe, sojowe, słonecznikowe, grahamki
  • bułki z ziarnem

Produkty śniadaniowe:

  • musli z owocami suszonymi, rodzynkami i orzechami

Inne:

  • makarony
  • ryż biały

Staraj się unikać:

Pieczywo:

  • pszenny chleb i bułki
  • pieczywo cukiernicze: słodkie bułki i rogale, drożdżówki jagodzianki, rogale z ciasta francuskiego

Produkty śniadaniowe:

  • słodkie płatki śniadaniowe (czekoladowe kulki, miodowe kółeczka, cynamonowe kwadraciki)

WARZYWA

Produkty zalecane: większość świeżych warzyw:

  • liściaste: sałaty, cykoria, szpinak, boćwina
  • korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak
  • fasolka szparagowa
  • kapustne: brokuły, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusty: biała, pekińska, czerwona, włoska
  • psiankowate: pomidory, papryka, młode ziemniaki
  • dyniowate: ogórki, cukinia, dynia
  • cebulowe: szczypiorek, cebula, czosnek, por
  • natka pietruszki, koperek
  • rzepowate: rzodkiewka, rzepa
  • kiełki: soczewicy, soi, rzodkiewki
  • warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

W mniejszych ilościach:

  • kukurydza, groszek zielony,ziemniaki
  • strączkowe: fasola, groch, soja, soczewica, bób

Staraj się unikać:

  • warzywa przetworzone: warzywa konserwowane octem
  • zupy warzywne zaprawiane śmietana 30%
  • sałatki warzywne z majonezem

OWOCE

Produkty zalecane: większość świeżych owoców, bogatych w witaminę C i B-karoten:

  • jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie
  • arbuz, melon
  • pomarańcze, grejpfruty, cytryny
  • mandarynki, kiwi, agrest
  • truskawki, maliny, poziomki
  • porzeczki białe, czerwone, czarne
  • brzoskwinie, morele

W mniejszych ilościach:

  • banany, winogrona, czereśnie
  • owoce suszone: figi, daktyle, morele, banany
  • orzechy: laskowe, włoskie, pistacjowe
  • nasiona i pestki: słonecznika, dyni

Staraj się unikać:

  • owoce przetworzone: kandyzowane, konserwowane octem, w puszkach
  • orzechy solne, z miodem, posypkami

PRODUKTY MLECZNE

Produkty zalecane:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II

  • Mleko i napoje mleczne: mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty odtłuszczone
  • Sery: twarogi chude i półtłuste, serek ziarnisty, feta, mozzarella, camembert

W mniejszych ilościach:

  • mleko 3,5%, 3,2%
  • śmietany 18%, 12%, 10%
  • jogurty owocowe

Staraj się unikać:

  • mleko i napoje mleczne: skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne
  • serki: homogenizowane, kremowe, desery mleczne
  • sery: topione

W drugiej części artykułu przedstawimy zalecane produkty wśród mięs, tłuszczy i napoi.

Powiązane artykuły:
Na zakupach – wybieraj zdrowe produkty cz.II

Zuzanna Górka