Dieta Włącz do diety...

Lecznicza moc brokułów

lecznicza-moc-brokulow

Zielone warzywo, kształtem przypominające różyczki, gości na naszych stołach od ponad 3 tysięcy lat. Pochodzące z Włoch brokuły, skupiają w sobie moc witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. A w przeciągu ostatnich lat, udowodniono ich lecznicze właściwości w walce z wieloma schorzeniami.

Witaminowy brokuł
Brokuły zawierają wiele witamin, przede wszystkim witaminę C. Jej ilość w warzywie jest większa, niż w cytrusach. Zawierają również witaminę A i K oraz witaminy z grupy B. Są bogate w mikroelementy takie jak kwas foliowy, żelazo, wapń oraz selen. Skupiają w sobie zawiązki bioaktywne, takie jak: flawonole – indole oraz sulfofany.

Brokuł kontra choroby
Badania przeprowadzone na amerykańskim Uniwersytecie w Michigan, w Instytucie Badań Wykrywania i Zwalczania Chorób Nowotworowych, potwierdziły, że zawarte w brokułach flawonole, przeciwdziałają rozrostowi komórek macierzystych raka piersi. Dzieje się to za sprawą sulfonianu, który dotychczas miał zastosowanie w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka.
Przez ostatnie lata udowodniono również, że składniki zawarte w brokułach zapobiegają zmianom w płucach oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Należy również podkreślić, że znajdujący się w warzywie selen, zapobiega rozrostowi raka prostaty .

Wartości odżywcze w 100g brokułów:

  • 37 kcal
  • 5,5 Węglowodanów
  • 66 mg Wapnia
  • 53 mg Fosforu
  • 3,6 mg Żelaza
  • 15 mg Magnezu

Warzywo z rodziny kalofiorowatych, oprócz doskonałego smaku, jest nieocenionym składnikiem w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno z uwagi na względy smakowe jak i zdrowotne, urozmaicajmy naszą dietę brokułami i o ile to możliwe, jedzmy je na surowo,a dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej wartości odżywczych.

Anna 14-stek

Komentarze (17)

pati25

9 lat temu

Warzywa te zawierają również glukozynolany. Powstają z nich sulforafan i erucyna, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych.

pati25

12 lat temu

Brokuły zawierają dużo witamin i mają cenne właściwości dla nnnaszego zdrowia..Bardzo lubię brokuły ii chętnie je jem.Brokuły są z kalafiorowatych,,a kalafiora nie lubię

ell@

12 lat temu

Uwielbiam brokuły. Już od dawna niemal wyrugowały kalafiora z naszego stołu 😉
Najbardziej mi smakują z masełkiem czosnkowym.
I muszą być jędrne – kwiatuszki całe, a nóżka lekko chrupka. Rozgotowane są fatalne !
A w sezonie zimowym – mrożonki – jak najbardziej do zaakceptowania 🙂 Czasami kupuję samego brokuła, czasami w mieszance warzyw na patelnię.

Stenka

12 lat temu

Brokuły kupuję i jadam dopiero od poprzedniego roku. Przedtem wolałam kalafior, bo brokuły wydawały mi sie mdłe w smaku. Nadal w bułce i maśle wole kalafior, ale bardzo lubię brokuły polane sosem przygotowanym pół na pół: majonez i jogurt. Dadfaje tez brokuł do dsałatel, leczo i sosów.

basia4ab

12 lat temu

Brokuły bardzo ja lubię i cała moja rodzina pod każda postacią.W niedziele miałam gości i zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z brokułami.Przepis podam ze zdjęciem w rubryce” przepisy kulinarne”.

piotr_47

12 lat temu

Brokuły z masłem wymieszanym z bułką tartą… Coś genialnego. Jak tylko jest sezon na brokuły, ciągle męczę żonę,żeby mi przygotowywała do obiadu albo nawet na deser! Lubię też kalafior, ale jednak brokuły są nie do pobicia. Mają po prostu smak inny niż wszystkie warzywa i chyba dlatego aż tak mi smakują. A jak są w dodatku aż tak zdrowe (czego nie wiedziałem), to nie pozostaje nic innego jak je jeść, jeść i jeszcze raz jeść!

irysek7

12 lat temu

Bardzo lubię brokuły i często je kupuję- najbardziej jednak smakują mi mrożonki. Próbowałam „świeżych” okazów z marketu kupowanych na wagę, ale ich smak mi nie odpowiada.
A ugotowane brokuły dodaję do przeróżnych dań, albo po prostu zjadam je same bez niczego- doprawione jedynie szczyptą soli.

amchojnacka

13 lat temu

Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Warto je umieścić w swojej diecie i jeść nie tylko w sezonie

7-zyczen

13 lat temu

Jkokosza ja rowniez mialam kiedys opory do pana brokula,ale maz zapalony wegetarianin,zmienil ten sceptycyzm kuszac mnie potrawami w jego glownym wydaniu i od tej pory jest moim ulubiencem…:):):)

jkokosza

13 lat temu

Jakoś nie miałam przekonania do brokułów, nigdy ich nie kupowałam, bo tak jakoś dziwnie wyglądały. Ale raz jak poszłam do koleżanki i ona robiła sałatkę z dodatkiem brokuł nie wytrzymałam ,spróbowałam , była pycha. Od tego czasu bardzo je polubiłam i często kupuję a okazuje się też, że są zdrowe.

justi

13 lat temu

brokuły są extra! 🙂 wczoraj miałam zapiekankę z brokułami, makaronem i kurczakiem – wyszła pycha!

danatwa

13 lat temu

Bardzo lubię brokuły , a moje dzieciaki niestety nie 🙁 Cieszę się ze zawierają tyle witamin i dzięki nim dbamy o organizm

Annagata

13 lat temu

Brokuły to cud natury.Niewiele kalorii,a „zapychają”.Ja przygotowuję je na parze,w ten sposób nic nie tracą.

Narcyza

13 lat temu

Ja się objadam oczywiście kiełkami brokułowymi, nie wiem czy wiecie, ale to również zapobiega menopauzie! Nigdy z kolei nie wybaczę osobom, które gotują brokuła. Ja jem go tylko na surowo, bez żadnego gotowania, nawet krótkotrwałego.

hallina

13 lat temu

Uwielbiam brokuły.Od ładnych kilku lat delektuję się nimi przez cały rok.W zimie raczej kupuję mrożonki- bardzo lubię mrożone brokuły Hortex’u

Zielarka

13 lat temu

Tylko czy te brokuły, które kupujemy w marketach są naprawdę zdrowe ? Chodzi mi o nadmierną „chemizację”. Tak czy inaczej brokuły często goszczą na moim stole i trzymam się tej wersji, że są zdrowe !

justi

13 lat temu

ale nikt nie napisał o najzdrowszej „części” brokuła – o kiełkach brokułowych!!!!! poza samym warzywem koniecznie włączmy do diety kiełki brokuła!

Zostaw komentarz