Dieta Włącz do diety...
Lecznicza moc brokułów

Zielone warzywo, kształtem przypominające różyczki, gości na naszych stołach od ponad 3 tysięcy lat. Pochodzące z Włoch brokuły, skupiają w sobie moc witamin i składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. A w przeciągu ostatnich lat, udowodniono ich lecznicze właściwości w walce z wieloma schorzeniami.
Witaminowy brokuł
Brokuły zawierają wiele witamin, przede wszystkim witaminę C. Jej ilość w warzywie jest większa, niż w cytrusach. Zawierają również witaminę A i K oraz witaminy z grupy B. Są bogate w mikroelementy takie jak kwas foliowy, żelazo, wapń oraz selen. Skupiają w sobie zawiązki bioaktywne, takie jak: flawonole – indole oraz sulfofany.
Brokuł kontra choroby
Badania przeprowadzone na amerykańskim Uniwersytecie w Michigan, w Instytucie Badań Wykrywania i Zwalczania Chorób Nowotworowych, potwierdziły, że zawarte w brokułach flawonole, przeciwdziałają rozrostowi komórek macierzystych raka piersi. Dzieje się to za sprawą sulfonianu, który dotychczas miał zastosowanie w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori, odpowiedzialnych za chorobę wrzodową żołądka.
Przez ostatnie lata udowodniono również, że składniki zawarte w brokułach zapobiegają zmianom w płucach oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Należy również podkreślić, że znajdujący się w warzywie selen, zapobiega rozrostowi raka prostaty .
Wartości odżywcze w 100g brokułów:
Warzywo z rodziny kalofiorowatych, oprócz doskonałego smaku, jest nieocenionym składnikiem w profilaktyce i leczeniu wielu chorób. Zarówno z uwagi na względy smakowe jak i zdrowotne, urozmaicajmy naszą dietę brokułami i o ile to możliwe, jedzmy je na surowo,a dostarczymy naszemu organizmowi najwięcej wartości odżywczych.
Anna 14-stek
« (Bez)Senność…
pati25
9 lat temu
Warzywa te zawierają również glukozynolany. Powstają z nich sulforafan i erucyna, które zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych.
pati25
12 lat temu
Brokuły zawierają dużo witamin i mają cenne właściwości dla nnnaszego zdrowia..Bardzo lubię brokuły ii chętnie je jem.Brokuły są z kalafiorowatych,,a kalafiora nie lubię
ell@
12 lat temu
Uwielbiam brokuły. Już od dawna niemal wyrugowały kalafiora z naszego stołu 😉
Najbardziej mi smakują z masełkiem czosnkowym.
I muszą być jędrne – kwiatuszki całe, a nóżka lekko chrupka. Rozgotowane są fatalne !
A w sezonie zimowym – mrożonki – jak najbardziej do zaakceptowania 🙂 Czasami kupuję samego brokuła, czasami w mieszance warzyw na patelnię.
Stenka
12 lat temu
Brokuły kupuję i jadam dopiero od poprzedniego roku. Przedtem wolałam kalafior, bo brokuły wydawały mi sie mdłe w smaku. Nadal w bułce i maśle wole kalafior, ale bardzo lubię brokuły polane sosem przygotowanym pół na pół: majonez i jogurt. Dadfaje tez brokuł do dsałatel, leczo i sosów.
basia4ab
12 lat temu
Brokuły bardzo ja lubię i cała moja rodzina pod każda postacią.W niedziele miałam gości i zrobiłam bardzo dobrą sałatkę z brokułami.Przepis podam ze zdjęciem w rubryce” przepisy kulinarne”.
piotr_47
12 lat temu
Brokuły z masłem wymieszanym z bułką tartą… Coś genialnego. Jak tylko jest sezon na brokuły, ciągle męczę żonę,żeby mi przygotowywała do obiadu albo nawet na deser! Lubię też kalafior, ale jednak brokuły są nie do pobicia. Mają po prostu smak inny niż wszystkie warzywa i chyba dlatego aż tak mi smakują. A jak są w dodatku aż tak zdrowe (czego nie wiedziałem), to nie pozostaje nic innego jak je jeść, jeść i jeszcze raz jeść!
irysek7
12 lat temu
Bardzo lubię brokuły i często je kupuję- najbardziej jednak smakują mi mrożonki. Próbowałam „świeżych” okazów z marketu kupowanych na wagę, ale ich smak mi nie odpowiada.
A ugotowane brokuły dodaję do przeróżnych dań, albo po prostu zjadam je same bez niczego- doprawione jedynie szczyptą soli.
amchojnacka
13 lat temu
Zielone różyczki brokułów mają więcej witaminy C niż pomarańcza, duże ilości wapnia, potasu i żelaza. Wspomagają ogólną odporność organizmu i działają antynowotworowo. Warto je umieścić w swojej diecie i jeść nie tylko w sezonie
7-zyczen
13 lat temu
Jkokosza ja rowniez mialam kiedys opory do pana brokula,ale maz zapalony wegetarianin,zmienil ten sceptycyzm kuszac mnie potrawami w jego glownym wydaniu i od tej pory jest moim ulubiencem…:):):)
jkokosza
13 lat temu
Jakoś nie miałam przekonania do brokułów, nigdy ich nie kupowałam, bo tak jakoś dziwnie wyglądały. Ale raz jak poszłam do koleżanki i ona robiła sałatkę z dodatkiem brokuł nie wytrzymałam ,spróbowałam , była pycha. Od tego czasu bardzo je polubiłam i często kupuję a okazuje się też, że są zdrowe.
justi
13 lat temu
brokuły są extra! 🙂 wczoraj miałam zapiekankę z brokułami, makaronem i kurczakiem – wyszła pycha!
danatwa
13 lat temu
Bardzo lubię brokuły , a moje dzieciaki niestety nie 🙁 Cieszę się ze zawierają tyle witamin i dzięki nim dbamy o organizm
Annagata
13 lat temu
Brokuły to cud natury.Niewiele kalorii,a „zapychają”.Ja przygotowuję je na parze,w ten sposób nic nie tracą.
Narcyza
13 lat temu
Ja się objadam oczywiście kiełkami brokułowymi, nie wiem czy wiecie, ale to również zapobiega menopauzie! Nigdy z kolei nie wybaczę osobom, które gotują brokuła. Ja jem go tylko na surowo, bez żadnego gotowania, nawet krótkotrwałego.
hallina
13 lat temu
Uwielbiam brokuły.Od ładnych kilku lat delektuję się nimi przez cały rok.W zimie raczej kupuję mrożonki- bardzo lubię mrożone brokuły Hortex’u
Zielarka
13 lat temu
Tylko czy te brokuły, które kupujemy w marketach są naprawdę zdrowe ? Chodzi mi o nadmierną „chemizację”. Tak czy inaczej brokuły często goszczą na moim stole i trzymam się tej wersji, że są zdrowe !
justi
13 lat temu
ale nikt nie napisał o najzdrowszej „części” brokuła – o kiełkach brokułowych!!!!! poza samym warzywem koniecznie włączmy do diety kiełki brokuła!