ABC Odżywiania Dieta

Kuchnia indyjska

kuchnia-indyjska

Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.

Indie są zamieszkiwane przez liczne narodowości i społeczności – stanowią one ciekawą, kulturową mozaikę. I taka jest również i kuchnia indyjska, która obejmuje kuchnie hinduską i kuchnie innych grup Indusów. Co ciekawe, ogromny wpływ na to, w jaki sposób ukształtowała się ta kuchnia, miały wierzenia religijne mieszkańców tych rejonów.

Rola kucharza

W Indiach dobry kucharz darzony był i nadal jest ogromnym uznaniem. W czasach starożytnych taki kuchmistrz był traktowany tak samo jak artyści, lekarze, uczeni czy astrolodzy. Mistrzowie kuchni specjalizowali się w określonych dziedzinach kulinarnej sztuki i ciągle doskonalili swój kunszt wymyślając coraz to nowe potrawy. Dzięki temu dziś istnieje wiele genialnych przepisów ze świetnie dopracowanymi proporcjami. Tajniki na temat indyjskiej sztuki kulinarnej były przekazywane z pokolenia na pokolenie w ustnej formie.

Rejony Indii a kuchnia

Kuchnia indyjska jest bardzo ogólnym pojęciem. Na tę kuchnie składa się:

  • kuchnia zachodu (głównie kuchnię bombajską i kuchnię Goa),
  • kuchnia północy (z muzułmańskimi wpływami),
  • kuchnia wschodu (czyli kuchnia bengalska, w której prym wiodą soczewica, ryż i ryby),
  • kuchnia południa (między innymi kuchnia madraska, a także wegetariańska, gdyż w tym rejonie jest religijny zakaz spożywania wołowiny),
  • kuchnia diaspory – kuchnia indyjska została spopularyzowana na całym świecie, a dzięki Brytyjczykom herbata zyskała tak ogromne znaczenie.

Sabina Sosnowska

Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.

Produkty w kuchni indyjskiej

W kuchni indyjskiej ogromna rolę spełniają odpowiednie składniki potraw. I tak należy tu wymienić produkty takie jak:

  • mleko kokosowe,
  • okra (piżman właściwy),
  • besan – mąka z ciecierzycy,
  • ghi – sklarowane masło,
  • karela (gorzki melon, przepękla ogórkowata),
  • tinda (niedojrzały owoc z rodziny dyniowatych),
  • woda tamaryndowa,
  • ghee – zamiennik masła i oleju, uzyskiwany jest dzięki długotrwałemu gotowaniu masła na małym ogniu. Ghee stosowane jest podczas smażenia i duszenia, gdyż nie zmienia w ogóle smaku potraw. Co ważne, specyfik ten odgrywa także ogromna rolę w religijnych rytuałach i obrzędach.

Przyprawy w kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy – aromatyczne, wzbogacające smak, dawniej luksus dla wybranych. Wśród najważniejszych znajdują się: Adżman, anyż, curry, czarny kminek, imbir, kudampuli, kurkuma, szafran i tamarynd. Ważna rolę odgrywa także garam masala, czyli mieszanka przypraw, wśród których znajdują się: liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, czarny pieprz, kardamon, kolendra i kmin rzymski. Garam masala występuje w różnych proporcjach wariantach, stanowi jednak nieodzowny składnik w indyjskich przepisach kulinarnych.

Sabina Sosnowska

Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.

Gulab Jamun

Jest to tradycyjny deser indyjski. Gulab Jamun to smażone kulki z ciasta nasączone bardzo aromatycznym syropem.
Składniki:

  • Olej do głębokiego smażenia.
    Ciasto:
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 0,5 łyżeczki octu,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • szczypta soli.
    Syrop:
  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • kilka rozgniecionych nasion kardamonu,
  • kilka nitek szafranu (choć niekoniecznie),
  • kilka kropel różanej esencji (choć niekoniecznie).
    Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko w proszku – wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do suchej mieszanki dodajemy masło, ocet i sól – mieszamy.
  • Powoli dolewamy mleko i ciągle mieszamy, aż uzyskamy lepiące się ciasto.
  • Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
  • Po upływie 20 minut ciasto ponownie zagniatamy, a następnie dzielimy na 20 części i formujemy małe kulki (warto lekko natłuścić dłonie, dzięki czemu ciasto nie będzie się tak lepiło do rąk).
  • W garnku czy rondlu rozgrzewamy olej i sprawdzamy, czy jego temperatura jest odpowiednia – w tym celu wrzucamy kawałek ciasta. Jeśli ciasto zatonie i po chwili wypłynie na powierzchnie – olej jest odpowiednio nagrzany.
  • Partiami smażymy kuleczki na złoty kolor.
  • Po wyjęciu kuleczek z oleju osuszamy je na papierowym ręczniku i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie przygotowujemy syrop z wody, cukru i kardamonu.
  • Wystygnięte kuleczki zanurzamy tym syropie na godzinę i po tym czasie podajemy.

Smacznego!

Sabina Sosnowska

Komentarze (6)

Mindi

8 lat temu

Nie poznałam do tej pory kuchni indyjskiej, ale większość przypraw znam, więc będę mogła się przekonać jak smakuje. Deser Gulab Jamun to dobra propozycja na tę porę roku, bo przecież w karnawale lubimy smażone ciasta 🙂

mejgosia

8 lat temu

Właśnie sobie uświadomiłam,że nie jadłam jeszcze nic z kuchni indyjskiej! Nie ma u nas takiej możliwości! Są specjaliści tureccy, włoscy, chińscy, a typowego lokalu indyjskiego nie ma! Chyba zrobię sobie Gulab Jamun, i spróbuję!:)))

pati25

8 lat temu

Dzięki temu artykułowi dowiedziałam się więcej o kuchni indyjskiejj.Na pewno jest ona smaczna.A przede wszystkim zdrowa.Króluje w niej bogactwo przypraw

Zostaw komentarz