kuchnia-indyjska

Na temat kuchni indyjskiej można napisać cały cykl artykułów, jest ona bowiem aż tak różnorodna i bogata w smaki.

Produkty w kuchni indyjskiej

W kuchni indyjskiej ogromna rolę spełniają odpowiednie składniki potraw. I tak należy tu wymienić produkty takie jak:

  • mleko kokosowe,
  • okra (piżman właściwy),
  • besan – mąka z ciecierzycy,
  • ghi – sklarowane masło,
  • karela (gorzki melon, przepękla ogórkowata),
  • tinda (niedojrzały owoc z rodziny dyniowatych),
  • woda tamaryndowa,
  • ghee – zamiennik masła i oleju, uzyskiwany jest dzięki długotrwałemu gotowaniu masła na małym ogniu. Ghee stosowane jest podczas smażenia i duszenia, gdyż nie zmienia w ogóle smaku potraw. Co ważne, specyfik ten odgrywa także ogromna rolę w religijnych rytuałach i obrzędach.

Przyprawy w kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy – aromatyczne, wzbogacające smak, dawniej luksus dla wybranych. Wśród najważniejszych znajdują się: Adżman, anyż, curry, czarny kminek, imbir, kudampuli, kurkuma, szafran i tamarynd. Ważna rolę odgrywa także garam masala, czyli mieszanka przypraw, wśród których znajdują się: liście laurowe, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, czarny pieprz, kardamon, kolendra i kmin rzymski. Garam masala występuje w różnych proporcjach wariantach, stanowi jednak nieodzowny składnik w indyjskich przepisach kulinarnych.

Sabina Sosnowska