kuchnia-amerykanska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

Amerykańskie potrawy

Chleb bananowy
Składniki:

  • 28 dag mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 11 dag masła,
  • 22 dag cukru (najlepiej drobnego),
  • 2 jajka,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 90 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • masło do natłuszczenia blachy.

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180OC.
  • Mąkę przesiewamy z sodą i solą.
  • W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
  • Do ciasta dodajemy jajka, rozgniecione banany, ekstrakt i maślankę.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy mąkę z solą i sodą – dokładnie, ale delikatnie mieszamy wszystko razem.
  • Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę.

Sabina Sosnowska