ABC Odżywiania Dieta
Kuchnia amerykańska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.
Kuchnia amerykańska i jej źródła
Jak już wspominałam, USA to kraj, w którym swoje miejsce do życia znalazło wielu imigrantów. I właśnie dlatego amerykańska kuchnia ma wiele źródeł. Dania, które możemy posmakować w południowej części Stanów Zjednoczonych, mogą przypominać dania z Afryki, Meksyku czy z Francji, bowiem z tych właśnie rejonów pochodzą przodkowie tamtejszych mieszkańców. Ważną rolę w kształtowaniu się kuchni amerykańskiej odegrała kuchnia azjatycka, która wpłynęła na kulinarne smaki potraw we wszystkich amerykańskich stanach.
Co ciekawe, wiele dań, które są uważane za powstałe w Ameryce, swoje źródła mają w kuchniach innych narodów. Dobrym przykładem są hamburgery i hot-dogi, które utożsamiane są ze Stanami Zjednoczonymi, a atak naprawdę są zmodyfikowanymi, niemieckimi daniami.
Kuchnia amerykańska i jej odmiany
Amerykańska kuchnia nie jest nudna. Różne rejony USA kojarzone są z innymi potrawami i produktami. Na przykład na wschodnim wybrzeżu bardzo popularne są dania z ryb i z owoców morza, a na środkowym zachodzie króluje wołowina i kukurydza.
Kuchnia amerykańska zyskała rozgłos na całym świecie – obecnie chyba we wszystkich krajach na świecie można zjeść jedzenie typu fast food czy z grilla.
Sabina Sosnowska
Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.
Amerykańskie potrawy
Chleb bananowy
Składniki:
- 28 dag mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- 11 dag masła,
- 22 dag cukru (najlepiej drobnego),
- 2 jajka,
- 4 dojrzałe banany,
- 90 ml maślanki,
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
- masło do natłuszczenia blachy.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180OC.
- Mąkę przesiewamy z sodą i solą.
- W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
- Do ciasta dodajemy jajka, rozgniecione banany, ekstrakt i maślankę.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Do masy dodajemy mąkę z solą i sodą – dokładnie, ale delikatnie mieszamy wszystko razem.
- Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę.
Sabina Sosnowska
Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.
- Kiedy ciasto wyrośnie i będzie złocisto brązowe, to wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, a później wyjmujemy z formy.
- Kiedy ostygnie – podajemy.
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Składniki:
- 2 średniej wielkości cebule,
- oliwa z oliwek,
- ocet winny,
- mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
- 8 cienkich steków z polędwicy wołowej,
- 20 dag sera provolone,
- 1 francuska bagietka,
- sól morska.
- musztarda (francuska),
- kilka garści rukoli.
Sabina Sosnowska
Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.
Przygotowanie:
- Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oliwie i doprawiamy pieprzem.
- Steki skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowane steki smażymy na patelni grillowej – smażymy kilka minut na jednej stronie, później przekładamy na druga o ścieramy ser na wierzch każdego z tych steków.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy odrobinę octu winnego.
- Ciepłą (podgrzaną w piekarniku) bagietkę kroimy wzdłuż na pół.
- Na spodniej części bagietki rozkładamy cebulę, układamy steki (serem do góry), nakładamy ukolę.
- Doprawiamy musztardą i przykrywamy wierzchnią częścią bagietki.
- Taką bagietkę kroimy na kilka części i podajemy.
Amerykanie częściej niż my jedzą poza domem. U nas powszechne jest przygotowywanie dwu- czy trzydaniowych obiadów, a tam powszechne jest zjadanie śniadania w restauracji. Amerykanie częściej też korzystają z gotowych półproduktów, dlatego też ich kuchnia jest dość kaloryczna i tłusta. Wszystko jednak zależy od regionu.
Sabina Sosnowska
« Płukanie okrężnicy
pati25
10 lat temu
Dotychczas też kuchnia amerykańska kojarzyła mi się ze „śmieciowym jedzeniewm” typy fast food czy z hamburgerami.Ale ten artykuł pokazał,że jest zupełnie inaczej.
Mindi
10 lat temu
Mnie także zaskoczyła kuchnia amerykańska tym, że w większości to nie są fast foody. Ale i tak myślę, że zbyt dużo korzystają z półproduktów i restauracji, nie ma jednak jak kuchnia domowa bez ulepszaczy 🙂
drobina
10 lat temu
Kuchnia amerykańska rzeczywiście kojarzy mi się z fast foodami i hamburgerami, a tu proszę, jaka niespodzianka! Mam ochotę wypróbować przepis na bananowy chlebek:-X