ABC Odżywiania Dieta

Kuchnia amerykańska

kuchnia-amerykanska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

Kuchnia amerykańska i jej źródła

Jak już wspominałam, USA to kraj, w którym swoje miejsce do życia znalazło wielu imigrantów. I właśnie dlatego amerykańska kuchnia ma wiele źródeł. Dania, które możemy posmakować w południowej części Stanów Zjednoczonych, mogą przypominać dania z Afryki, Meksyku czy z Francji, bowiem z tych właśnie rejonów pochodzą przodkowie tamtejszych mieszkańców. Ważną rolę w kształtowaniu się kuchni amerykańskiej odegrała kuchnia azjatycka, która wpłynęła na kulinarne smaki potraw we wszystkich amerykańskich stanach.

Co ciekawe, wiele dań, które są uważane za powstałe w Ameryce, swoje źródła mają w kuchniach innych narodów. Dobrym przykładem są hamburgery i hot-dogi, które utożsamiane są ze Stanami Zjednoczonymi, a atak naprawdę są zmodyfikowanymi, niemieckimi daniami.

Kuchnia amerykańska i jej odmiany

Amerykańska kuchnia nie jest nudna. Różne rejony USA kojarzone są z innymi potrawami i produktami. Na przykład na wschodnim wybrzeżu bardzo popularne są dania z ryb i z owoców morza, a na środkowym zachodzie króluje wołowina i kukurydza.

Kuchnia amerykańska zyskała rozgłos na całym świecie – obecnie chyba we wszystkich krajach na świecie można zjeść jedzenie typu fast food czy z grilla.

Sabina Sosnowska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

Amerykańskie potrawy

Chleb bananowy
Składniki:

  • 28 dag mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 11 dag masła,
  • 22 dag cukru (najlepiej drobnego),
  • 2 jajka,
  • 4 dojrzałe banany,
  • 90 ml maślanki,
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • masło do natłuszczenia blachy.

Przygotowanie:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180OC.
  • Mąkę przesiewamy z sodą i solą.
  • W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
  • Do ciasta dodajemy jajka, rozgniecione banany, ekstrakt i maślankę.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do masy dodajemy mąkę z solą i sodą – dokładnie, ale delikatnie mieszamy wszystko razem.
  • Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około godzinę.

Sabina Sosnowska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

  • Kiedy ciasto wyrośnie i będzie złocisto brązowe, to wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na kilka minut, a później wyjmujemy z formy.
  • Kiedy ostygnie – podajemy.

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny,
  • mielony czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony),
  • 8 cienkich steków z polędwicy wołowej,
  • 20 dag sera provolone,
  • 1 francuska bagietka,
  • sól morska.
  • musztarda (francuska),
  • kilka garści rukoli.

Sabina Sosnowska

Kuchnia amerykańska to nie tylko hamburgery i hot dogi. Takie myślenie jest krzywdzące, bowiem kuchnia ta jest różnorodna i bardzo bogata. Stany Zjednoczone – jak wiadomo – są mieszanką wielu kultur, co przeniosło się także i na sferę kulinarną.

Przygotowanie:

  • Cebule drobno kroimy, podsmażamy na oliwie i doprawiamy pieprzem.
  • Steki skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowane steki smażymy na patelni grillowej – smażymy kilka minut na jednej stronie, później przekładamy na druga o ścieramy ser na wierzch każdego z tych steków.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy odrobinę octu winnego.
  • Ciepłą (podgrzaną w piekarniku) bagietkę kroimy wzdłuż na pół.
  • Na spodniej części bagietki rozkładamy cebulę, układamy steki (serem do góry), nakładamy ukolę.
  • Doprawiamy musztardą i przykrywamy wierzchnią częścią bagietki.
  • Taką bagietkę kroimy na kilka części i podajemy.

Amerykanie częściej niż my jedzą poza domem. U nas powszechne jest przygotowywanie dwu- czy trzydaniowych obiadów, a tam powszechne jest zjadanie śniadania w restauracji. Amerykanie częściej też korzystają z gotowych półproduktów, dlatego też ich kuchnia jest dość kaloryczna i tłusta. Wszystko jednak zależy od regionu.

Sabina Sosnowska

Komentarze (3)

pati25

6 lat temu

Dotychczas też kuchnia amerykańska kojarzyła mi się ze „śmieciowym jedzeniewm” typy fast food czy z hamburgerami.Ale ten artykuł pokazał,że jest zupełnie inaczej.

Mindi

6 lat temu

Mnie także zaskoczyła kuchnia amerykańska tym, że w większości to nie są fast foody. Ale i tak myślę, że zbyt dużo korzystają z półproduktów i restauracji, nie ma jednak jak kuchnia domowa bez ulepszaczy 🙂

drobina

6 lat temu

Kuchnia amerykańska rzeczywiście kojarzy mi się z fast foodami i hamburgerami, a tu proszę, jaka niespodzianka! Mam ochotę wypróbować przepis na bananowy chlebek:-X

Zostaw komentarz