Dieta Włącz do diety...

Kiełki – moc zdrowia

kielki-moc-zdrowia

Kiełki to bomba witamin, mikro i makroelementów. Troszczą się o nasze zdrowie, urodę i dbają o figurę. Wzmacniają odporność, ułatwiają trawienie, dodają sił, by uporać się ze stresem i nerwami. Na Wschodzie nazywane są „pokarmem życia”.

Wszyscy czekamy na wiosnę i pyszne nowalijki. Ale za nim „przestawimy” się na pełne świeżych warzyw i owoców w pełni wiosenne menu, warto sięgnąć po kiełki. Żadne owoce i warzywa dostępne zimą nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co właśnie te małe, witaminowe bomby, które możemy wyhodować sami.

Małe, znaczy wielkie
Świeże kiełki zawierają duże ilości pierwiastków: wapnia, żelaza, siarki, magnezu, potasu oraz biotynę, cynk, selen, mikroelementy (lit, chrom). Są także źródłem wartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin: A, B, C, E, H. Trzy łyżki kiełków dziennie zapewniają organizmowi wszystkie potrzebne dla zdrowia składniki.

Podobnie jak warzywa, kiełki różnią się między sobą smakiem. Są kiełki ostre, wyraziste, jak te cebuli lub pora, ale i pikantne, jak kiełki brokułów. Ich smak przypomina albo dojrzałą roślinę, jak np. rzodkiewka czy kapusta, albo go nie sposób opisać – bo dorosłej formy kiełków raczej nie zjadamy (np. koniczyna). Każdy znajdzie tu coś dla siebie, np.:

  • Kiełki soczewicy obniżają poziom złego cholesterolu i maja działanie krwiotwórcze. Powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, mają mnóstwo kwasu foliowego.
  • Kiełki pszenicy i soi to bogate źródło żelaza, miedzi i witaminy B6. Łagodzą stres i zmęczenie, a zawarte w kiełkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się organizmu, poprawiają wygląd skóry i włosów.
  • Kiełki rzodkiewki obfitują w siarkę, która korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Kiełki słonecznika zalecane są szczególnie dla wegetarian, gdyż zawierają rzadko występującą w roślinach witaminę D. Dostarczają nam też fosforu i wapnia, minerałów potrzebnych naszym kościom i zębom.
  • Kiełki brokułowe wykorzystuje się w profilaktyce nowotworowej.
  • Kiełki koniczyny czerwonej są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy.
  • Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, bo obniżają poziom cukru we krwi. Zawierają sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu, są również źródłem składników mineralnych – siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu oraz jodu.

Hodować samemu czy kupować?
Kiełki możesz wyhodować sama – masz wtedy gwarancje ich świeżości i czystości. Nasiona kupujemy w sklepie ogrodniczym albo w supermarkecie. Jeśli nie masz specjalnego naczynia (kiełkownicy), możesz to zrobić w słoiku, na którym należy rozpiąć i przymocować gazę; możesz je także hodować na sitku. Jeżeli wolisz, to możesz je kupić – dzisiaj są dostępne w każdym sklepie spożywczym.

Kiełki to najtańsze i najprostsze do zdobycia źródło witamin i minerałów, które może być dodatkiem do naszego menu w ciągu całego roku. To pyszne dopełnienie smaku sałatek i kanapek oraz cenny i smakowity składnik do gotowych dań.

Zuzanna Górka

Komentarze (8)

Mindi

9 lat temu

Kupiłam pojemniczki do hodowania kiełków i po świętach zaczynam produkcję i zdrowe odżywianie. Te kupne ze sklepu nie smakują mi, ale wiem jakie to bogactwo witamin i mikroelementów, więc sama będę wysiewała nasionka na kiełki. Ciekawe jak posmakują mojej rodzince.

brysia

11 lat temu

O tym, że kiełki są bombą witaminową wiem od dłuższego czasu a spożywaniem kiełków zaraziła mnie ciotka, która jest fanką zdrowej żywności.
Tylko w mojej miejscowości trudno jest kupic nasiona na kiełki.

Barbara z WWy

11 lat temu

a ja wcinam regularnie z rzeżuchy, lucerny, rzodkiewki i słonecznika, sa naprawdę słodkie i te słonecznikowe lubiane nawet przez facetów – chrupią na kanapce czy w sałatce i nie kojarzą się z tzw. „zielskiem”, rzodkiewki są słodkie a lucerny nieco rachityczne, do twarożku pasują.. niektóre dodaję w talerzu do zup typu żurek, barszcz biały

jkokosza

11 lat temu

O kiełkach słyszałam, że są bombą witaminową, której to właśnie po zimie nam bardzo potrzeba.Koleżanka uprawia kiełki rzodkiewki i sobie bardzo chwali, mówi, że są dobre, dodaje je do wszystkiego,sałatek, kanapek ziemniaków ,past serowych.Ja tylko sieję rzeżuchę,ale po tym artykule zacznę uprawiać kiełki, skoro mają takie dobroczynne działanie.Ciekawa jestem jak reszta domowników zaakceptuje mój wynalazek.?

monisiape

11 lat temu

Kiełki -super sparwa;-) praktycznie po 3,4 dniach od wysadzenia są już gotowe do spożycia!Dodaję je do wszystkiego….surówek, na kanapkę;-) posypuję sos itd…Polecam

okulary

11 lat temu

Przeczytałam artykuł z ciekawością .Kiełki są bardzo zdrowe dla wszystkich,nawet jest teraz dobry okres żyby je w prowadzić w codzienne odżywianie,bo nowalijki wiosenne,nie są ekologiczne,bo na codzień dużo się słyszy o tym.Wcześniej już się tym zainteresowałam,kupiłam sobie kiełkownicę przez internet i nasiona w sklepie ogrodniczym.w markietach też są w sprzedaży.Zwłaszcza wybrałam sobie okres zimowo-jesienny ponieważ nie mam wtedy świeżyw warzyw z działeczki,noi wtedy w domu codziennie mamy kiełki .Mogą być do śniadania
obiadu,kolacji,lub do surówek lub sałatek,zależy co nam odpowqiednio pasuje.

Zostaw komentarz