Dieta Uważaj na...

Aspartam – słodko-gorzka prawda

aspartam-slodko-gorzka-prawda

Swego czasu świat opanowało „słodzikowe szaleństwo”. Wszystko przez aspartam, który jest 200 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie ma mało kalorii. Dlatego na całym dodaje się go do napojów i innych produktów dietetycznych typu „light” jako idealne rozwiązanie dla ludzi, którzy są na diecie, a chcą jeść cukier. Brzmi słodko?

Co to jest?
Aspartam to organiczny związek chemiczny. Został wynaleziony w 1965 r. przez Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Po początkowych perturbacjach z legalizacją tego związku jako dodatku do żywności, rozpoczęto jego produkcję i sprzedaż na wielką skalę od 1981 r.
Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Nie ma jednak dowodów naukowych świadczących o tym, że aspartam powoduje nowotwory w ludzkim organizmie. Badania na dużych populacjach ludzi jak i w przytłaczającej większości badań na zwierzętach nie znalazły związku aspartamu z nowotworami. Podobnie inne zagrożenia dla zdrowia związane z używaniem słodzika, w obliczu dostępnego obecnie materiału naukowego, są uważane za minimalne lub nieistniejące.

Sugestie dotyczące związku z nowotworami pochodzą z trzyletnich badań na szczurach European Ramazzini Foundation (ERF) (wrzesień 2005) prowadzonych przez grupę badaczy z Bolonii, która określiła aspartam jako substancję rakotwórczą, chociaż więcej szczurów odżywianych aspartamem dożywała starości, niż w próbie kontrolnej. Późniejsza analiza danych z szeregu badań klinicznych wykazała, że “nie ma dowodu, że sacharyna i inne słodziki (głównie aspartam) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworów u człowieka”.

Osładza nam życie?
Smak aspartamu nie jest identyczny ze smakiem zwykłego cukru. Słodycz aspartamu jest odczuwana wolniej od słodyczy cukru, dłużej jednak jest zachowywana w ustach. Większość ludzi nie jest w stanie odróżnić smaku cukru od słodzika.
Stosowany masowo jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych, zwłaszcza takich, jak napoje niskokaloryczne, guma do żucia, drażetki odświeżające oddech. Można go też znaleźć w wielu wędlinach i rybach (zarówno w folii jak i konserwach). Ostatnio coraz częściej pojawia się w produktach farmaceutycznych, np. w większości tabletek musujących. Jest też dostępny w formie tabletek, które można stosować zamiast cukru, pod kilkudziesięcioma nazwami handlowymi. Jest też stosowany przez diabetyków (chorych na cukrzycę).

Wprawdzie nie potwierdzono bezpośredniego związku spożycia aspartamu z zachorowalnością na nowotwory, jednak na pewno aspartam nie jest substancją zdrową, którą warto jeść. Nasz organizm domaga się naturalnych, zdrowych rzeczy a nie chemii.

W dzisiejszych czasach kiedy konserwanty „zalały” rynek żywności, trudno jest nam się ustrzec od niebezpiecznych substancji, których nie brakuje w naszym codziennym jedzeniu. Możemy jednak próbować ograniczać ich spożywanie. Jeżeli nie wyobrażasz sobie pic gorzką herbatę, zamiast cukru czy słodzika użyj miodu. Nie kupuj produktów light, nie zawierają wprawdzie tłuszczu, ale zawarty w nich aspartam, na pewno nie sprawi, że schudniesz. Staraj się także unikać gazowanych, słodzonych napoi, które zawierają słodzik. Pij wodę bądź naturalne soki – są dużo bardziej zdrowe i lepiej smakują. Bądź świadomą konsumentką – sprawdzaj co kupujesz i co jesz.

Zuzanna Górka

Komentarze (23)

dulcynea

7 lat temu

Ja również nie używam słodzika , bo źle się po nim czuję. Napojów nie słodzę, a w gotowych produktach sprawdzam skład:-X

filodendron

7 lat temu

gdy wypije cos ze słodzikiem -od razu boli mnie głowa – mój organizm natychmiast wyczuwa co jest dla niego niedobre.

drobina

10 lat temu

Nigdy nie używałam żadnych słodzików. Cukier też mam prawie „z głowy”, bo nie słodzę kawy, ani herbaty. Cukru używam jedynie do wypieków i kompotu.

memorka

10 lat temu

Jak można dodawać niezdrowy aspartam do lekarstw? Niestety jest bardzo dużo leków, które go zawierają. I tak leczymy jedno, niszcząc drugie-jaki sens takiego leczenia?

filodendron

10 lat temu

Nie mam zaufania do słodzików, mój mąż pije napoje ze słodzikami, bo jest cukrzykiem.Ja w ogóle nie używa cukru do herbaty,ale martwi mnie fakt ,że syn dużo słodzi ,jego koledzy także .Może po prostu młody organizm potrzebuje więcej cukru.

pati25

11 lat temu

Nie używam cukru ani do herbaty ani do kawy.Po prostu już bym nie wypiła.Jedynym wyjątkiem są niektóre herbatki ziołowe do których dodaję trochę cukru

magorzata

11 lat temu

Herbaty nie słodzę, kawę tak. Nalepszy i najzdrowszy jest cukier brzozowy.Jest też niestety najdroższy.Ewentualnie używam cukru trzcinowego.) Próbowałam słodzika, ale wydawał mi się za słodki! Ciesze się z tego teraz czytając o aspartamie.

chabra

11 lat temu

nie słodzę ani herbaty ani kawy. odzwyczaiłam się po mału ale udało się. I dziwię się tym co dodają cukier lub jego zamiennik do zielonej herbaty………zabijają tym samym to co w niej najzdrowsze.

summer

11 lat temu

Nie wiedziałam, że w produktach light jest aspartam!!! Jednak trzeba czytać skład chemiczny produktu, bo można się naciąć ufając ślepo producentowi!

malgosia74

11 lat temu

Ja nie słodzę cukrem ani herbaty ani kawy, a aspartam omijam szerokim łukiem. Znam jego „najlepsze strony” doskonale… Gdzieś na forum wypowiadałam się w tym temacie. Jeśli już miałaym wybierać albo musiałabym zacząc używać substancji słodzących to zdecydowanie byłby to cukier, miód, cukier trzcinowy itp bardziej naturaln. Słodzik… w życiu!

hekse144

11 lat temu

Tutaj tak na prawdę nie chodzi obto czy on szkodzi ludziom czy też nie, ale oto co bardziej opłaci się producentom. Przecież coraz częściej mówi się publicznie, że najbardziej chorobotwórcze są koncerny farmaceutyczne. Kiedy za czymś stoją duże pieniądze, kto by się przejmował losem jakiegoś szarego obywatela, ale racja najlepiej unikać takiego „cukru”.

Annagata

11 lat temu

Przestałam słodzić cokolwiek w wieku dziesięciu lat,bo koniecznie chciałam być taka jak mój tato,a on nie słodził.cukru używam tylko jako przyprawy do smaku.Ale bardzo dużo mówi się o szkodliwości aspartamu.I nie bardzo wiadomo co robić,bo jedne źródła podają tak,a inne inaczej.najlepiej chyba kierować się własnym rozumem.

klaryska

11 lat temu

Cukier tylko łyżeczka do kawy i herbaty, słodzik nie używałam i nie będę. Słodycze tak od czasu do czasu. Generalnie mało cukru.

okulary

11 lat temu

W obecnym czasie ,gdy jest tak rynek zapchany konserwantami ,to ważne żeby się ustrzec takiego
słodzika do słodzenia.Już od najmłodszych lat nie lubię za dużo słodyczy,podobna mojej mamie zazdrościli ,że ma takie dziecko co nie woła cukierków,lub innych słodyczy.Ostatnio nawet używamy
ksylitolu t.j.cukru brzozowego,bo jest zdrowszy.Miałam koleżankę w pracy która słodziła sobie kawę słodzikiem,ponieważ uważała że ma mniej kalorii,i jest praktyczniej.Przekonała się po pewnym czasie ,że ma większy głod na słodycze,noi o tym że jest szkodliwy i przestała go używać.

jkokosza

11 lat temu

Jednak nie jest nam dane słodkie życie,szkoda, że na tym też musimy oszczędzać. Ja kawę wypijam z przyjemnością gorzką, natomiast do herbatki muszę mieć cukier. Gorzka dla mnie jest bez smaku.

topik4433

11 lat temu

Ograniczyłam słodzenie herbaty do pół łyżeczki, a dawniej dawałam aż dwie. Czasem zdarza mi się wypić niesłodzoną, więc niebawem pewnie w ogóle zrezygnuję z cukru. Myślałam też nad słodzikiem, ale skoro jest on szkodliwy i zawarty w różnych produktach, to z pewnością się na niego nie skuszę. Wystarczy, że producenci żywności nam go dostarczają.

Zostaw komentarz