Andropauza Dieta Uważaj na...

Jak utrzymać cholesterol na właściwym poziomie?

jak-utrzymac-cholesterol-na-wlasciwym-poziomie

Przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest najczęściej zła dieta. Jemy zbyt dużo, a w dodatku tłuste pokarmy, w stosunku do ilości potrzebnej energii. Siedzący tryb życia, niska aktywność fizyczna sprawia, że nadmiar spożywanych kalorii gromadzony jest jako zapas, czyli tkanka tłuszczowa.

Poniżej umieściłem kilka zasad, którymi trzeba się kierować, aby nasz poziom cholesterolu był w normie.

  1. Wprowadź do diety otręby owsiane. Obniżają one poziom trójglicerydów we krwi, a nawet rozpuszczają złogi miażdżycowe w tętnicach.
  2. Spożywaj duże ilości warzyw szczególnie pietruszkę, koper, cebulę, dynie i kapustę, oraz owoce, przede wszystkim leśne takie jak jagody, jeżyny poziomki, truskawki, porzeczki, agrest. Idealne będą również jabłka. Pamiętaj owoce staraj się jeść rano, unikaj ich w godzinach wieczornych ponieważ zawierają duże ilości glukozy (cukrów).
  3. Unikaj tłustych, smażonych potraw. Zastąp je pieczonymi lub gotowanymi. Jedz chude mięsa, takie jak wołowina, drób, ryby (tuńczyk, dorsz, łosoś).
  4. Nie bój się tłuszczy, ale pamiętaj, zdrowych tłuszczy. Zaliczyć do nich możemy tłuszcze roślinne, czyli oliwę z oliwek, pestek winogrona, olej rzepakowy, lniany.
  5. Należy ograniczyć spożycie mięsa i serów, czyli pokarmów zawierających duże ilości tłuszczy zwierzęcych, natomiast całkiem zrezygnować z wędlin ponieważ oprócz tłuszczu mają one duże ilości ‘ukrytej’ soli pod różnymi postaciami.
  6. Ogranicz spożycie soli. Możesz ją zastąpić innymi przyprawami, lub świeżymi ziołami.
  7. Jedz produkty zawierające duża ilość błonnika – rośliny strączkowe, kasze pełnoziarniste, jabłka, chleb oraz makarony z mąki z pełnego przemiału.
  8. Zawsze jedz śniadanie, składające się ze złożonych (wolno trawionych) węglowodanów, takich jak płatki owsiane, pieczywo ciemne, pełnoziarniste oraz porcji chudego białka – jajka, twarogi, ale wybieraj te o średniej zawartości tłuszczu, ponieważ te odtłuszczone są wysoko przetworzone, jogurty naturalne (nie kupuj owocowych, ponieważ zawsze są sztucznie dosładzane).
  9. Koniecznie znajdź odpowiednią formę ruchu, która zapewni ci kondycje fizyczną i będzie przy tym miłą formą wypoczynku. Pamiętaj nie musisz od razu katować siebie długodystansowymi biegami, czy ciężkimi ćwiczeniami na siłowni. Ważna jest regularność i zadowolenie z wykonywanej aktywności.
  10. Jeszcze jedna uwaga odnośnie jedzenia. Produkty węglowodanowe zawierające skrobię nie łącz w jednym posiłku z białkami. Takie zestawienie dłużej zalega w żołądku i jest gorzej trawione.

Tych kilka rad może wyda ci się zbyt trudne do zrealizowania, ale pamiętaj że dzięki tym prostym sposobom nie tylko możesz obniżyć swój poziom cholesterolu, ale również cieszyć się lepszym zdrowiem i witalnością.

Borys

Komentarze (4)

Mindi

8 lat temu

Wysoki cholesterol to choroba naszej cywilizacji. Powoduje groźne choroby a z czasem zagrożenie życia. Warto dużo na ten temat wiedzieć aby odpowiednio komponować jedzenie. O otrębach owsianych wiedziałam, że są dobre na przemianę materii, teraz wiem, ze skutecznie wpływa na cholesterol.

pati25

9 lat temu

Bardzo ważny temat.Dotyczy ten probllem podwyższonego cholesterolu dużej liczbyy ludzi.Są osoby,które mimo,że jedzą dużo niezdrrowych rzeczy,tłusto to nie mają problemu z cholesterolem.Znam taką osobę..Inni znowu wrręcz przeciwnie.Bardzo dbają o zdrowe odżywianie a mimo to mają podwyższony cholesterol.Tak było ze mną.W badaniu trzeba zwrócić uwagę na pozzioom trójglicerydów.To najważniejsze

okulary

10 lat temu

Jest sporo wspaniałych potraw,które bardzo lubię ,lecz mogą one przyczynić się do powstania u mnie cholesterolu ponieważ mam już taką tendencję jak stwierdziła P.doktór.. Stosuję ponadto dużo warzyw i owoców w swojej diecie. Niektórzy nie maja problemu z podwyższonym cholesterolem, chociaż jedzą bardzo tłusto lecz ja muszę bardzo uważać,bo już od pewnego czasu muszę mieć się na baczności.Jak raz sobie pozwolę zjeś goloneczkę czy też troszkę tłustsze jedzenie,to wiem jak że to da efekt zgubny. .staram się wtedy stosować apteczny sok z karczochów.

Annagata

10 lat temu

Tak sobie myślę,że z jednej strony sami ciężko pracujemy na wysoki poziom cholesterolu w organizmie,ale też mogą być jakieś uwarunkowania genetyczne.Dzisiejsze czasy sprzyjają jedzeniu niezdrowych potraw,bo czy można sobie wyobrazić,że nie będzie frytek,pizzy,hamburgerów i innych wynalazków.A nie wspomnę o naszych polskich tradycjach czyli goloneczka,karkóweczka,żebereczka i inne przysmaki prosiakowe.Choć w tej chwili mamy już chyba większa świadomość i wiedzę na temat zdrowego odżywiania,a czasem odrobina szaleństwa nie zaszkodzi.

Zostaw komentarz