Jak zapobiegać? Profilaktyka
Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Lekarze biją na alarm. Coraz więcej osób ma podwyższony poziom cholesterolu. Szacuje się, że co piąty Polak wcześniej czy później zachoruje na miażdżycę. Czy można temu zapobiec?
Konsumpcja wysoko przetworzonej żywności oraz siedzący tryb życia sprzyjają powstawaniu płytek miażdżycowych. Zmieniając nawyki żywieniowe, można zapobiec rozwojowi tej groźnej choroby.
Normy
W naszym organizmie znajduje się „dobry” HDL i „zły” LDL cholesterol. Stosunek HDL i LDL decyduje o tym, czy w naszym organizmie będą odkładały się płytki miażdżycowe.
HDL – „dobry”
- Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l)
- Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l)
LDL – „zły”
- Norma: < 135 mg/dl (< 3,5 mmol/l)
- Poziom podwyższony: 135-155 mg/dl (3,5-4,0 mmol/l)
- Poziom znacznie podwyższony: > 155 mg/dl (> 4,0 mmol/l).
Naturalne obniżanie poziomu cholesterolu
Naturalnym i jednocześnie najprostszym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi jest zmiana diety. Zmodyfikowany jadłospis pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Sabina Sosnowska
Lekarze biją na alarm. Coraz więcej osób ma podwyższony poziom cholesterolu. Szacuje się, że co piąty Polak wcześniej czy później zachoruje na miażdżycę. Czy można temu zapobiec?
Dieta antymiażdżycowa
W naszym menu nie powinno zabraknąć takich artykułów spożywczych jak:
- jabłka – zawarte w nich przeciwutleniacze flawonoidy zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, regenerują ściany naczyń krwionośnych i nie pozwalają na to, aby blaszki miażdżycowe przyklejały się do naczyń,
- płatki owsiane – zawierają dużo błonnika, który świetnie obniża poziom cholesterolu,
- rośliny strączkowe, m.in. fasolę – są one bogatym źródłem błonnika i znakomicie obniżają poziom złego cholesterolu,
- oliwa z oliwek – najlepiej tłoczona na zimno, zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które najbardziej obniżają poziom złego cholesterolu,
- olej rzepakowy z małą zawartością kwasu erukowego – podobnie jak oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe doskonale obniża poziom złego cholesterolu,
- sok z winogron – jest bogaty we flawonoidy i antyoksydanty, świetnie obniża poziom cholesterolu LDL, a jednocześnie zwiększa poziom cholesterolu HDL,
- orzechy – spożycie już 50 g orzechów dziennie pozwala na obniżenie poziomu LDL o 5%,
- migdały – obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają także argininę, która zapobiega zmianom miażdżycowym,
- awokado – zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pomocne w walce z cholesterolem,
- zielona herbata – redukuje poziom złego cholesterolu,
- siemię lniane – zawiera włókna rozpuszczalne, które obniżają poziom LDL, zawiera też kwas linolenowy, który działa tak jak kwasy omega-3,
Warto regularnie sprawdzać poziom swojego cholesterolu. Wyniki badań należy skonsultować z lekarzem. Tylko specjalista może je prawidłowo zinterpretować. Jeśli lekarz uzna, że poziom cholesterol znacznie przekracza normy, przepisze stosowne leki.
Sabina Sosnowska
« Słownik pojęć piłkarskich
pati25
8 lat temu
Zmiana diety jest najprostszym sposobem i bardzo ważna.Do tych wymienionych produktów mogę dodać jeszcze grejpfruty.Lekarz mi zalecił spożywanie jednego rano,gdy miałam podwyższony poziom cholesterolu.Teraz mam dbry,ale często jem grejpfuty
Danusiate
9 lat temu
Bardzo przydatne rady, biorę je sobie do serca, bo cholesterol mam trochę podwyższony, a z tym nie ma żartów. I tak jak napisała Stazyz – staram się też jak najwięcej ruszać, bo to też ma ogromne znaczenie dla organizmu.
Tess
9 lat temu
Badam co jakiś czas cholesterol i bardzo się cieszę, że po zmianie diety już nie muszę łykać tabletek. Teraz będę też częściej jadała te wymienione w tym tekście produkty.
stazyz
9 lat temu
Artykuł bardzo ciekawy ale oprócz ważnej diety nie zapominajmy o ruchu, który również obniża cholesterol, a i pomaga zwalczyć stres, który inicjuje wzrost złego cholesterolu LDL ;):P
Mindi
9 lat temu
Bardzo ważny artykuł, wydaje mi się, że wiele osobom się przyda taka ściąga. Z rozmów w przychodni i ze znajomymi wiem, że większość ludzi ma podwyższony cholesterol. Konsekwencje tego są bardzo poważne, wiec mam nadzieję, że ludzie zmienią dietę aby być zdrowymi. Miałam badany cholesterol ogólny, taki mam dobry. Ale nikt mi nie badał złego i dobrego cholesterolu, wybiorę się na kontrolę.
drobina
9 lat temu
Na szczęście cholesterol mam w normie. Nie zawsze tak było. Trzy lata temu radykalnie zmieniłam swoją dietę. Dzięki temu teraz nie mam problemów z cholesterolem :-):-X