Natura i eko Uważaj, chemia!

Ile jest chleba w chlebie?

ile-jest-chleba-w-chlebie

Czasem zastanawiam się czy młodsze pokolenie zna w ogóle smak prawdziwego chleba. Ja sama pamiętam go z dzieciństwa, gdy rano wraz z mamą szłyśmy do piekarni po jeszcze ciepły, pachnący i chrupiący bochenek. Parafrazując słowa piosenki Maryli Rodowicz: Dziś prawdziwego chleba już nie ma.

Tradycyjny skład chleba jest bardzo prosty: potrzeba jedynie mąki, wody, soli i tzw. zakwasu, czyli związku kultur bakteryjnych, powstałego w „odstanej” mieszaninie mąki z wodą. Obecnie z klasycznej receptury do wyrobu chleba stosuje się już tylko mąkę – reszta to tablica Mendelejewa.

Pieczywo z hipermarketów czy sieci piekarni dosłownie nafaszerowane jest stabilizatorami, spulchniaczami i konserwantami, które mają za zadanie zwabić pozorną świeżością po to, by na drugi dzień nadać bochenkowi twardość skały lub sypkość godną piasku Sahary.

Niestety, jeśli same nie pieczemy chleba, trudno dziś dostać taki prawdziwy, robiony na tradycyjnym zakwasie. Jeśli z braku czasu czy ochoty skazane jesteśmy na kupne produkty, możemy jednak starać się przynajmniej ograniczyć ilość szkodliwych substancji, sprawdzając skład tego, co oferuje nam się w sklepach pod nazwą pieczywa.

Co może “siedzieć” w Twoim chlebie?

  • E150c – barwnik i dodatek aromatyczny, stanowi obciążenie dla wątroby i żołądka, może u dzieci wywoływać nadpobudliwość
  • E202 i E223 – konserwanty mogące powodować astmę, katar sienny oraz atopowe zapalenie skóry
  • E283 – konserwant, może powodować astmę i bóle migrenowe
  • E523 – stabilizator smaku, w dużych ilościach może powodować biegunkę a nawet wymioty

A. Złotkowska

Komentarze (18)

elle@elle

5 lat temu

ja teraz zerzygnowalam na wczasch z jedzenia chleba,masla, i slodyczy,jest szwdzki stol i duzo wedlin oraz jarzyn i ladnie schudlam juz 4 kilo :)))

pati25

6 lat temu

To prawda,że chleb nie jest tym chlebem co domowy.Ten upieczony w domu to dopiero miał smak.Kiedyś z mamą piekłyśmy bułeczki.Czas na pieczenie chleba

psychonka

7 lat temu

hmmm od dawna noszę sie z zamiarem upieczenia własnego chleba, i chyba w końcu spróbuje, zwłaszcza, że jakiś czas temu znalazłam ciekawy blog na ten temat 🙂

basia4ab

9 lat temu

Na moim stole w domu, bardzo często gości chleb własnego wypieku.Chleb piekę co najmniej jeden raz w tygodniu.Najbardziej lubię go jeść z masełkiem.Jest taki pyszny, pachnący i nie zawiera żadnych ulepszaczy.Jedząc jedną kromkę chlebka, własnego wypieku, to się czuje że coś jem.Natomiast kupny chleb albo bułki,to wyglądają na duże,ale jedząc ciągle jestem głodna.Bułki wyglądają jak napompowane.Chlebek piekąc, wzbogacam go, dodając różnych dodatków.Dodam przepisy na mój chlebek w rubryce „Przepisy kulinarne”Basia

malgosia74

10 lat temu

A ja piekę chlebek i wyrabiam ręcznie juz pona półtora roku 🙂 Nie ma porównania w smaku i wartościach odżywczych. Nieraz jak nie mam siły na pieczenie to mnie proszą aby nie kupować w sklepie, bo mi pomoga bylebym upiekła. Zaznaczam , że na pieczenie przeznaczam zazwycaj jeden dzien w tygodniu i piekę parę bochenków pszennych, z ziarnami a tyakże domowe pyszne bułeczki. Mam zapas pieczywa na ponad tydzień 🙂 Pyszności… a myślałam, że nigdy sie tego nie nauczę, a jednak 🙂

kasia1358

10 lat temu

sama nigdy chleba nie piekłam ,ale próbuje różne zdrowe nowosci ,bo często dostajemy próbki z piekarni.Ale co ciekawe,u nas bardziej popularny jest ten chleb „dmuchany”,nie wiem dlaczego,bo przeciez jest niezdrowy.Kazdy mówi ,ze po prostu długo jest miękki i dlatego kupują.Ten zdrowszy chleb na zakwasie kupują częściej starsze osoby,czyli wynikałoby z tego ,że świadomość zdrowego jedzenia jest większa u starszego pokolenia.Ciemne pieczywo zamawiam tylko dla kilku osób,którzy maja jakies schorzenia.Ten chleb jest drogi,a rolnicze renty bardzo niskie 600-800zł ,więc cóz sie dziwić ,ze tak niewiele osób może sobie pozwolić na zdrowy chleb i zdrowe „cos do chleba”,a mlodsze pokolenie-cóz choć ich stać chyba nie myślą jeszcze o wpływie na organizm tego co jemy

Emilly27k

10 lat temu

Osobiście nie piekłam chleba, ale mam ochotę upiec.Już jako mała dziewczynka bardzo chciałam z moją babcia upiec.Zawsze towarzyszyłam mojej babci podczas pieczenia.Szkoda,że tych chwil nie będzie.

jkokosza

10 lat temu

To pytanie często pojawia się na ustach wielu „ile jest chleba w chlebie” albo „ile jest szynki w szynce” Ciężko teraz kupić chleb taki naprawdę prawdziwy bez ulepszaczy,Pieczywo z dodatkiem „E” jest piękne i chrupiące, ale w środku jest jakby napompowane. Ja czesto kupuję chleb żytni na zakwasie bo dłużej się trzyma. Gdy tylko mam czas to sama piekę i zawsze mi się udaje a jest o niebo smaczniejszy od kupionego nawet w najlepszej piekarni.

Annagata

10 lat temu

GloriaVictis,bardzo proszę przepis na mleczny chleb:
500g mąki pszennej,1 łyżka cukru,25 g masła,2 łyżeczki drożdży ( ja dodaję drożdże instant dr Oetkera),1,5 łyżki mleka w proszku,1 łyżeczka soli,175 ml wody,175ml mleka.
Wyrabiam ciasto,wkładam do formy i zostawiam do wyrośnięcia,piekę ok.godziny w temp.180-200,aż się ładnie zarumieni.Tak szczerze powiedziawszy to piekę na oko,ale zawsze się udaje.najlepsze jest jeszcze ciepłe z masełkiem i dżemem.Smacznego!

GloriaVictis

10 lat temu

Jak byłam dzieckiem mieliśmy działkę na wsi i kupowaliśmy tam w sklepie chleb- pyszny duży, okrągły bochenek, który leżał przez tydzień i ciągle był pyszny, nie pleśniał, nie kruszył się. Teraz chleb nie nadaje się do jedzenia już następnego dnia :-(, ale na szczęście sklepy w mojej okolicy coraz częściej wychodzą na przeciw oczekiwaniom klientów i oferują również pieczywo na zakwasie. Niestety droższe…
Annagato a zdradziłabyś przepis na ten mleczny chleb…?

Annagata

10 lat temu

Niestety chyba nie mamy wyjścia,jeśli chodzi o pieczywo,aczkolwiek zawsze można upiec samemu.Czasem zdarza mi się upiec chleb mleczny wg przepisu mojego taty.Zawsze,gdy jeździłam na urlop do taty,piekł ten chleb dla mnie.Tato odszedł,ale jego chleb pozostał i smakiem przypomina ciepłe chwile.

sara

10 lat temu

Piekłam sama chleb z firmy POLSKI MŁYNY – Chleb domowy z ziarnem słonecznika,dodałam wodę i drożdże ,jak wyrosło do do piekarnika na godzinkę,nam smakuje, a o zapachu pisałam wcześniej.

agnkok

10 lat temu

Mieszkam we Wrocławiu i żeby kupić prawdziwy chleb (na prawdziwym zakwasie) muszę jechać na drugi koniec miasta, na Plac Bema (to taka mała piekarnia rodzinna, która obrosła już legendą). Jeśli chcę kupić pełnotłuste mleko (w poustawianych niedawno mlekomatach) muszę jechać na inny koniec Wrocławia, jeśli chcę kupić czereśnie i śliwki (ze starych odmian drzew), które mają taki smak, jaki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, muszę pojechać na jeden jedyny plac handlowy, do którego mam prawie godzinę rowerem (komunikacją miejską znacznie dłużej). Jeśli nie mam czasu, żeby pokonywać te wszystkie kilometry, muszę jeść gliniasty chleb nafaszerowany chemią, który już następnego dnia rozpada się w rękach i zrezygnować z mojego ulubionego zsiadłego mleka.

izabelle

10 lat temu

Trudno nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że chleb który jemy nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym chlebem, to przykre i przerażające. Sama również przymierzam się do upieczenia chleba czy bułeczek śniadaniowych, ale jakoś nigdy nie mogę się zebrać w sobie. Podobno nie jest to tak trudne jakby się mogło wydawać, a na pewno zdrowsze i smaczniejsze.

sara

10 lat temu

Niestety jesteśmy skazani na te wszystkie szkodliwe substancje zarówno w chlebie jak i w innych produktach,takich dożyliśmy czasów,ja czasami piekę chleb sama(oczywiście z gotowych mieszanek do wypieku)nie mam maszyny do wypieku,ale w piekarniku też się udaje,bardzo go lubimy bo jest naprawdę dobry i jeszcze ten zapach unoszący się po domu super.

Zostaw komentarz