grzane wino

Nie ma nic lepszego na jesienne i zimowe chłody, niż grzane wino. Aromatyczny i rozgrzewający napój idealnie wpasowuje się w klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować pysznego grzańca?

Grzaniec – wino w świątecznym wydaniu

Czerwone wino same w sobie ma wyjątkowy smak, ale po podgrzaniu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców tworzy wyjątkowy napój, który doskonale smakuje i rozgrzewa. Grzane wino to nieodłączny element świątecznych jarmarków, Dostaniemy je także w parkach dużych miast, gdzie wspaniały zapach unosi się z parujących garnków. W okresie świątecznym, grzaniec ma niepowtarzalny smak. Przygotujemy go samodzielnie, z małą pomocą sprawdzonych przepisów.

Grzane wino

Składniki:

  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 plastry pomarańczy
  • skórka z 1/2 cytryny
  • kora cynamonu
  • owoce kardamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki

Przygotowanie:

Cytrusy dokładnie szorujemy. Z cytryny pozbywamy się skórki przy pomocy obieraczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Przed podaniem odcedzamy wino i podajemy z plasterkami pomarańczy.

Grzaniec

Składniki:

  • 750 ml czerwonego wina
  • 20 szt. goździków
  • laska cynamonu
  • 150 g cukru
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

Pomarańczę myjemy i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy wino, dodajemy owoce oraz przyprawy. Całość podgrzewamy ok. 15 minut, nie zagotowując wina. Gotowego grzańca przelewamy do kubków i podajemy.

Świąteczny grzaniec

Składniki:

  • 4 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki soku ananasowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 6 goździków
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

Napoje łączymy z przyprawami w rondelku. Skórkę z pomarańczy kroimy w paski i dodajemy do wina. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Podajemy z laskami cynamonu.

Grzane wino z rodzynkami

Składniki:

  • grzane wino500 ml czerwonego wina
  • 15 rodzynek
  • miód
  • laska cynamonu
  • pomarańcza
  • goździki

Przygotowanie:

Pomarańczę myjemy i parzymy, kroimy w plasterki i dodajemy do wina oraz przypraw. Podgrzewamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Doprawiamy do smaku miodem i podajemy, po wcześniejszym przecedzeniu.

Katarzyna Antos