Dieta O dietach

Gotowanie na parze

gotowanie-na-parze

Jeśli jesteś miłośniczką połączenia zdrowia i dobrego smaku w swojej kuchni, to polubisz gotowanie na parze. To dużo zdrowsza alternatywa dla smażenia. W Polsce staje się coraz bardziej popularna, jednak najczęściej kojarzona jest tylko z „bezsmakowym” sposobem na odchudzanie.

Najzdrowsza opcja

W tradycyjnej polskiej kuchni dla gotowania na parze praktycznie nie ma miejsca. Nasza kuchnia kojarzy się głównie ze smażeniem, które jest przecież najbardziej tłustą i kaloryczną wersją gotowania. W związku z wszechobecnym teraz trendem na zdrowy styl życia, ten sposób przygotowywania posiłków staje się coraz bardziej modny.

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej.

  • Produkty gotowane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
  • Podczas, gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70% to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%.
  • Warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody, którą najczęściej wylewamy.
  • Do przyrządzenia ryby i mięsa w ogóle nie musimy używać tłuszczu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich, którzy dbają o linię.

Bez parowaru też sobie poradzisz

Trend na „bycie fit” na stałe zagościł w naszej kuchni – i to dosłownie. W sklepach (internetowych oraz „normalnych”) ze sprzętem domowym mamy duży wybór parowarów. Oczywiście, kiedy już zdecydujemy się na kupno, musimy wziąć pod uwagę kilka spraw, m.in. czy mamy zamiar przygotowywać na parowarze cały posiłek, czy tylko jeden, dwa składniki, materiał, z którego jest wykonany, a także budżet jaki chcemy na niego przeznaczyć.

Jeżeli, dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem w wersji light, to zakup parowaru możesz odłożyć w czasie, ponieważ bez specjalnego urządzenia, również bez problemu przygotujesz zdrowy posiłek.
Jeśli nie masz specjalnego garnka do gotowania na parze lub parowaru, możesz do zwykłego dużego garnka wstawić naczynie żaroodporne na którym umieścisz talerz. Pamiętaj o dopasowanej pokrywce do garnka potrzebnej do gotowania na parze.

Zuzanna Górka

Jeśli jesteś miłośniczką połączenia zdrowia i dobrego smaku w swojej kuchni, to polubisz gotowanie na parze. To dużo zdrowsza alternatywa dla smażenia. W Polsce staje się coraz bardziej popularna, jednak najczęściej kojarzona jest tylko z „bezsmakowym” sposobem na odchudzanie.

Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej go temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko. Pamiętaj o tym, że żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.

Menu na parze

Co możemy ugotować na parze? Okazuje się, że praktycznie wszystko! Nie tylko warzywa, ale też rybę, mięso i produkty sypkie, takie jak kasza czy ryż. Dodatkowym atutem parowaru jest to, że można w nim ugotować kilka składników jednocześnie.

Drogie Panie, nie byłabym sobą, gdybym Was nie spytała o Wasze doświadczenia z gotowaniem na parze: Czy praktykujecie taką formę przygotowywania posiłków w swojej kuchni? Czy uważacie, że warzywa, czy mięso ugotowane na parze jest równie smaczne, jak to smażone? Czy macie swoje sprawdzone przepisy na dania z parowaru?

Zuzanna Górka

Komentarze (7)

filodendron

12 lat temu

Przyznam ,że nie mam naczynia do gotowania na parze.Ale chciałabym zacząć w ten sposób przyrządzac warzywa, gdyż rzeczywiście przez gotowanie za dużo cennych substancji tracą.

Annagata

12 lat temu

Dużo gotuję na parze.Nic mi się nie wygotowuje,witaminy zostają.Preferuję jednak warzywa.mięsa i ryby na parze nie smakują mi.Zwykle paruje więcej warzyw,żeby później odsmażyć na patelni.To już pewnie nie jest takie zdrowe,ale za to jakie pyszne.

basia4ab

12 lat temu

Ja bardzo często gotuję na parze.Teraz zrobiłam na Wigilię rybę na parze w jarzynach,była pyszna. Miałam pięknego szczupaka włożyłam go w całości na sito do gotowania na parze,a do naczynia w którym była woda,dodałam z tartych dużo jarzyn,troszkę przyprawiłam i tak gotowałam.Po około 20 minutach wyjęłam rybę, oddzieliłam od ości,ułożyłam na półmisek, przykryłam przecedzonymi jarzynami i zalałam wywarem, który powstał podczas gotowania, dodając żelatynę.Przekąska na zimno była pyszna.Basia

GloriaVictis

12 lat temu

Summer nie zauważyłam, żeby moje po gotowaniu na parze były jakoś szczególnie uciążliwe w czyszczeniu, więc niestety Ci nie pomogę.
Zachwyciła mnie ta cukinia na zdjęciu- wygląda baaaardzo apetycznie.

summer

12 lat temu

Dość często gotuję na parze, odgrzewam też nieraz potrawy na parze. Na pewno produkty nie tracą tyle swoich cennych właściwości, co w czasie gotowania, ale są też smaczniejsze! Sądzę też, że nie jestem sama, że inne menopauzowiczki też przyrządzają potrawy w ten sposób, dlatego zapytam: jak oczyszczacie naczynia po gotowaniu na parze? Moje jakoś dziwnie ciężko doszorować:(. Właśnie mam zamiar pomoczyć je w gorącym occie. Macie jakieś swoje sprawdzone sposoby?

Zostaw komentarz