gotowanie-na-parze

Jeśli jesteś miłośniczką połączenia zdrowia i dobrego smaku w swojej kuchni, to polubisz gotowanie na parze. To dużo zdrowsza alternatywa dla smażenia. W Polsce staje się coraz bardziej popularna, jednak najczęściej kojarzona jest tylko z „bezsmakowym” sposobem na odchudzanie.

Gotować na parze możemy na zwykłej kuchence w garnku zawierającym niewielką ilość wody podgrzewanej go temperatury wrzenia. Żywność, która ma być gotowana umieszczona jest w koszyku nawieszonym nad wodą. Garnek powinien być szczelnie przykryty pokrywką. Gorąca para wypełnia cały garnek dzięki czemu żywność gotuje się bardzo szybko. Pamiętaj o tym, że żywność nie może mieć kontaktu z wodą i powinna się znajdować co najmniej 2,5 cm nad nią.

Menu na parze

Co możemy ugotować na parze? Okazuje się, że praktycznie wszystko! Nie tylko warzywa, ale też rybę, mięso i produkty sypkie, takie jak kasza czy ryż. Dodatkowym atutem parowaru jest to, że można w nim ugotować kilka składników jednocześnie.

Drogie Panie, nie byłabym sobą, gdybym Was nie spytała o Wasze doświadczenia z gotowaniem na parze: Czy praktykujecie taką formę przygotowywania posiłków w swojej kuchni? Czy uważacie, że warzywa, czy mięso ugotowane na parze jest równie smaczne, jak to smażone? Czy macie swoje sprawdzone przepisy na dania z parowaru?

Zuzanna Górka