Natura i eko Teraz EKO

Ekologiczna kuchnia od wnętrza

ekologiczna-kuchnia-od-wnetrza

Myślałaś, że kuchnia ekologiczna to tylko gotowanie zdrowych potraw? Aby ich jedzenie miało sens muszą być przygotowane w odpowiednich warunkach. Podpowiadamy jak urządzić wnętrze kuchni, aby było bardziej eko.

Podstawy ekologicznej kuchni

Aby żyć zgodnie z ekologią, będziesz musiała zrobić niemałą rewolucję w swojej kuchni. Przede wszystkim muszą z niej zniknąć pewne sprzęty: kuchenka mikrofalowa, aluminiowe garnki, teflonowe patelnie, plastikowe pojemniki i przybory do gotowania. Opróżnij szafki ze wszystkich jednorazowych woreczków na drugie śniadanie, folii aluminiowej i plastikowych opakowań – a przy okazji możesz zrobić porządek i sprawdzić, czy gdzieś nie zalegają sztuczne zupki w proszku albo przeterminowane produkty.

Najlepiej jest stosować sprzęty energooszczędne, które pobierają jak najmniej prądu i wody. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na wymianę lodówki czy zmywarki, staraj się ekonomicznie wykorzystywać sprzęty starszej generacji. Kolejną żelazną zasadą ekologii w kuchni jest segregacja odpadów. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, musisz koniecznie zakupić 4 pojemniki: na szkło, papier, tworzywa sztuczne i odpady organiczne.

Sprzęty w ekologicznej kuchni

Jeśli pozbyłaś się już wszystkich niechcianych rzeczy, czas na zapełnienie Twojej kuchni w nowe, bardziej przydatne sprzęty. Przydadzą się garnki ze stali nierdzewnej lub ceramiczne, żeliwna patelnia, drewniane przybory do gotowania, szklane i papierowe pojemniki do przechowywania żywności. Niech na Twoim blacie zagości sokowirówka lub wyciskarka, a w codziennym użyciu znajdzie się blender i filtr do wody. Możesz spróbować takich nowości, jak własny młynek do mąki czy kiełkownica – przyrząd do hodowania kiełków. Zamiast elektrycznego robota kuchennego lepiej zainwestować w wiecznie żywe przybory kuchenne: tarkę, obieraczkę, krajarkę do cebuli, szatkownicę.

M. Witczak

Myślałaś, że kuchnia ekologiczna to tylko gotowanie zdrowych potraw? Aby ich jedzenie miało sens muszą być przygotowane w odpowiednich warunkach. Podpowiadamy jak urządzić wnętrze kuchni, aby było bardziej eko.

Jak urządzić eko-kuchnię od podstaw?

Gdy dopiero urządzasz dom, możesz od razu zaprojektować swoją kuchnię w stylu eko. Oprócz wspomnianych wcześniej energooszczędnych urządzeń i konkretnych sprzętów, trzeba też pomyśleć o meblach. Wszystko powinno być zrobione z naturalnych materiałów: drewna, kamienia, ceramiki, bambusa czy rattanu. Na rynku można już znaleźć sprzęty z surowców wtórnych i zregenerowanego drewna.

Nie są one tak efektowne, jak te z naturalnego drewna, jednak z pewnością bardziej przyczynią się do ochrony środowiska. Warto wprowadzić jak najwięcej światła i roślinności, naturalnych i stonowanych kolorów oraz dodatków, takich jak ręcznie robione ceramiczne kubki, bambusowe podkładki czy naturalne tkaniny.

I jak podoba Ci się Twoja nowa, ekologiczna kuchnia?

M. Witczak

Komentarze (5)

Meguszka

9 lat temu

Ile musi być chemii we wszystkim w dzisiejszych czasach skoro teraz tyle gada się o ekologii…
Wracamy do naszych przodków jedząc drewnianymi łyżkami kiełki pszenicy 😛

linet

9 lat temu

Ja też z zadowoleniem stwierdzam ,że w przeważającej części mam ekologiczną kuchnię. Plastików, aluminium, mikrofalówki nigdy nie miałam, dawno temu pozbyłam się teflonu. Drewno, ceramika, len, sporo przyborów ręcznych, segregację odpadów również prowadzę ,chociaż bez używania 4 pojemników, bo by mi to stworzyło śmietnik w kuchni. I chyba tylko robot fatalnie psuje mój eko wizerunek, ale nie wiem czy sie zdobędę na wyrzucenie go:)

drobina

9 lat temu

Można powiedzieć, że moja kuchnia jest.. pół eko. Przynajmniej się staram, żeby była ekologiczna. Dawno wszelkie plastiki zamieniłam na ceramiczne. Używam stalowych garnków, ręcznej tarki i szatkownicy, ale robot kuchenny też się przydaje.

pauzka

9 lat temu

Przynajmniej się staram aby moja kuchnia była ekologiczna,nie cierpię plastiku
więc mam ceramiczne pojemniki, zafundowałam sobie garnki ze stali,
nie używam sztucznych sosów i zupek,segreguję odpady, urządzenia w kuchni
mam raczej manualne.Może choć trochę mogę poczuć się eko.

mejgosia

9 lat temu

No to ja się nie nadaję do ekologicznej kuchni! Nie pozbędę się moich kochanych pomocników kuchennych, jestem za wygodna! Podziwiam ludzi którzy tak żyją! To wielkie poświęcenie!

Zostaw komentarz