Apetyt na wegetarianizm Natura i eko
Dobroczynne właściwości orzechów

Wszyscy lubimy smaczne przekąski. Niestety, większość z nich odbija się niekorzystnie na naszej figurze. Właściwości orzechów powodują, że są one istotną pozycją na listach zdrowych smakołyków.
Orzechy charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem, toteż znalazły zastosowanie w kuchni. Ekskluzywne restauracje często serwują obiady, w których można znaleźć te dobroci.
Odrzywcze właściwości orzechów
Orzechy różnią się pochodzeniem, ale łączy je jedno. Możemy je konsumować bez obaw, ponieważ stanowią bogate źródło cennych składników odżywczych. Dietetycy apelują, aby włączyć orzechy do swojej codziennej diety. Te smakołyki dostarczają organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3, białka, witaminy A, D, E oraz minerały.
Orzechy a zgrabna figura
Wprawdzie orzechy są wysokokaloryczne, ale nie należy ich unikać. Spożywane z umiarem sprzyjają zrzucaniu zbędnych kilogramów. To dobroczynne działanie zawdzięczamy substancjom przyśpieszającym metabolizm.
Obróbka orzechów
Z przeprowadzonych badań wynika, iż jedna pistacja dostarcza zaledwie 3 kcal. Warto jednak pamiętać, iż nie należy spożywać przetworzonych orzechów, ponieważ ich obróbka sprowadza się do smażenia w głębokim tłuszczu.
Irmina
Wszyscy lubimy smaczne przekąski. Niestety, większość z nich odbija się niekorzystnie na naszej figurze. Właściwości orzechów powodują, że są one istotną pozycją na listach zdrowych smakołyków.
Źródło energii
Konsumując orzechy, dostarczamy organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Te zdrowe smakołyki zaleca się wegetarianom, sportowcom, rekonwalescentom i osobom, które żyją w permanentnym stresie. Orzechy stanowią bogate źródło magnezu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Profilaktyka chorób krążenia
Z przeprowadzonych badań wynika, iż osoby, które regularnie spożywają orzechy, rzadziej zmagają się z chorobami układu krążenia. Działanie prewencyjne zawdzięczamy wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, które redukują ilość cholesterolu LDL. Niektóre gatunki orzechów dostarczają organizmowi kwas gamma-linolenowy i argininę. Wspomniane substancje wykazują działanie przeciwzakrzepowe i tym samym ograniczają ryzyko zawału.
Przepis na dobrą pamięć
Miłośnicy orzechów na ogół cieszą się dobrą pamięcią i nie mają problemów z koncentracją. To dobroczynne działanie zawdzięczamy magnezowi, miedzi i witamin grupy B. Te składniki korzystnie oddziałują na pracę mózgu.
W związku z tym, iż orzechy pozwalają nam cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat, nie należy odmawiać sobie przyjemności. W przypadku niektórych chorób konsumpcja orzechów pełni funkcję profilaktyczną.
Irmina
« Opieka nad diabetykami w Wielkiej Brytanii
pati25
9 lat temu
Ponadto orzechy regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Szczególnie cenny jest zawarty w orzechach włoskich kwas alfa-linolowy oraz ubichinon z migdałów – te związki przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi (LDL).
Orzechy obniżają też poziom cukru we krwi i mają działanie przeciwzakrzepowe.
pati25
9 lat temu
Ale zrobiło się smakowicie.Tyle dobroczyynych dla naszego zdrowia właściwości mają orzechy.Uwielbiam je.
O tym,że obniżają zły cholestetrol to nie wiedziałam
aseret
10 lat temu
Osoby , które mają podwyższony cholesterol, powinny systematycznie jeść 2-3 migdały dziennie. Udowodnione, że pomaga.
Mindi
10 lat temu
Bardzo lubię orzechy, dlatego cieszę się, że mają tyle ważnych mikroelementów 🙂
stazyz
10 lat temu
Uwielbiam orzeszki, chrupię je przy każdej okazji jak wiewiórka:P Ale i pamięć mam wiewiórkową:P;) Żartuję, troszeczkę tylko się zapominam (kiedy mi wygodnie:)) hihihihi Artykuł przyznaję bardzo smaaakooowity!:-X;)
drobina
10 lat temu
Smakowity artykuł:-X Uwielbiam orzechy, ale z powodu pewnych kłopotów ze zdrowiem, muszę ograniczać ich spożycie. Przyznaję, że ten „szlaban” znoszę bardzo ciężko:\:-X i zdarza mi się złamać te zakazy:P