dieta-przeciw-prochnicy

Piękny i zdrowy uśmiech to wymóg naszych czasów. O swoje zęby dbamy szczególnie – używamy dobrych past do zębów, stosujemy nici dentystyczne, regularnie chodzimy do stomatologa. Ale czy to wystarczy, aby zapobiec próchnicy?

Jaja są w diecie niezbędne, a to z racji tego, iż zawierają magnez, jod, żelazo i wapń, który ma nieoceniony wpływ na zdrowe zęby. Masło również wpływa pozytywnie na stan naszych zębów – zawiera tłuszcze, dzięki którym nasz organizm lepiej przyswaja witaminy, w tym witaminę D.

Kolejny ważny produkt żywnościowy to jogurt naturalny. Taki jogurt pozytywnie wpływa na florę bakteryjną całego przewodu pokarmowego, a więc i na florę bakteryjną jamy ustnej.
Dzięki temu unikniemy zakażeń grzybiczych, a nasza jama ustna będzie chroniona przed niebezpiecznymi bakteriami.

W naszym menu powinien się znaleźć także i olej kokosowy, który hamuje rozwój próchnicy, ale i rozwój drożdży odpowiedzialnych za zakażenia błony śluzowej jamy ustnej.

Bardzo ważne są owoce i warzywa, szczególnie jabłka i marchewka. Jedząc je, wydzielamy więcej śliny, która oczyszcza nasze zęby i wypłukuje pozostałe po posiłku resztki jedzenia spomiędzy zębów.

Picie wody również korzystnie wpływa na stan zębów. Woda wypłukuje bakterie i resztki pożywienia z przestrzeni międzyzębowych.

Mądrze skomponowana dieta pozwoli nam cieszyć się świetną formą, dobrym samopoczuciem, lśniącymi włosami, pięknymi paznokciami, promienną cerą i mocnymi, białymi zębami. Same zalety, prawda? Warto więc zrezygnować z kolejnego batonika na rzecz chrupiącej marchewki albo soczystego jabłka.

Sabina Sosnowska