dieta-nielaczenia

Dieta niełączenia inaczej nazwana dietą rozdzielą wymyślona została przez Andersona. Jej główna zasada mówi o niełączeniu białek i węglowodanów. Powinniśmy wiedzieć, że połączenie tych składników powoduje u nas odkładanie tłuszczów. Dieta, którą dzisiaj opisujemy od dłuższego czasu jest bardzo popularna, naukowcy jednak ostrzegają przed jej stosowaniem, tym bardziej że nie ma żadnego naukowego uzasadnienia.

Najważniejszą zasadą diety jest niełączenie produktów węglowodanowych z białkowymi podczas jednego posiłku. Istotne jest również ograniczenie w stopniu maksymalnym węglowodanów w diecie. Dieta Andersona polega na regularnym spożywaniu posiłków składających się z pełnowartościowych produktów oraz dostarczaniu organizmowi dużej ilości płynów. Właśnie te działania powinny przynieść zamierzony przez nas efekt, czyli utratę wagi.

Główne założenia diety.

Jednym z największych obostrzeń stosowanych w diecie Andersona jest ograniczenie liczby spożywanych kalorii do 1000 dziennie. Większość specjalistów uważa, że jest to stanowczo za niska dawka energetyczna dla organizmu zdrowego człowieka. Doktor Anderson twierdzi jednak, że dieta dostarczająca dziennie 1000 kalorii spokojnie może być stosowana pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

Nasz jadłospis podczas diety niełączenia powinien składać się czterech posiłków dziennie, ważne abyśmy jedli tyle aby zaspokoić głód i nie dopuścić do przejedzenia. Każde danie musimy spożywać bardzo powoli i dokładnie przeżuwać każdy kęs, dzięki takim praktykom nasz organizm szybciej się nasyci. Każdego dnia powinnyśmy spożywać posiłek typowo białkowy, typowo węglowodanowy oraz jeden składający się tylko z warzyw i owoców. Codziennie należy bezwzględnie wypijać 2 litry niesłodzonych napojów, do dozwolonych należą: woda mineralna oraz owocowe i ziołowe herbaty. Pić powinniśmy przed spożyciem posiłku, starajmy się tego nie robić tego podczas jedzenia lub tuż po. Do zakazanych elementów jadłospisu należą: alkohol, herbata, kawa, sosy, słodycze oraz słodzone napoje owocowe.

Podział produktów:

W diecie niełączenia stworzonej przez Andersona produkty spożywcze podzielone zostały na cztery grupy. Podczas układania jadłospisu musimy wiedzieć, że dopuszczalne jest tylko łączenie ze sobą produktów z grupy pierwszej i trzeciej oraz drugiej i trzeciej. Owoce z grupy czwartej można zjadać pomiędzy posiłkami i nie należy ich łączyć z innymi grupami. Poniżej przedstawiamy ich podział:

Grupa I: Produkty wysokobiałkowe:

– Ryby oraz owoce morza.

– Chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina).

– Roślinne produkty wysokobiałkowe, np.: soja.

– Jaja i nabiał (mleko, sery, kefiry, jogurty).

Grupa II: Produkty neutralne:

– Oleje i Tłuszcze (oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło, margaryna).

– Warzywa.

– Ziarna i orzechy (orzechy włoskie i laskowe, ziarna dyni, słonecznika, itp.).

Grupa III: Węglowodany:

– Produkty zbożowe (pieczywo, kasze, kukurydza, ryż płatki zbożowe).

– Niektóre owoce (figi, daktyle, winogrona, mango, banany).

Grupa IV: Pozostałe owoce:

Arbuzy, śliwki, kiwi, brzoskwinie, cytrusy, gruszki, maliny, jabłka.

Godziny spożywania posiłków

Do najbardziej kontrowersyjnych elementów diety niełączenia należą godziny spożywania posiłków, które są bardzo restrykcyjne. Wyglądają one w ten sposób:

– Miedzy północą a południem możemy jedynie jeść owoce oraz pić świeżo wyciskane soki owocowe.

– Codziennie o godzinie 12 musimy wypić warzywny sok.

– Pomiędzy 12.30 a 16.00 możemy zjeść posiłek zawierający składniki z drugiej grupy.

– Miedzy 16.00 a 20.00 możemy zjadać wszystko pamiętając o zasadzie niełączenia produktów.

Osoby korzystające z tej diety twierdzą, że jest ona bezpieczna oraz nie powoduje zmęczenia organizmu. Anderson uważa, że dieta niełączenia jest pełna składników mineralnych i witamin, jest jednak bardzo restrykcyjna. Nie mogą stosować jej osoby chore, młodzież, dzieci oraz kobiety w ciąży. To Wam pozostawiamy decyzję odnośnie wyboru odpowiedniej dla Was diety.

E.K.