Dieta Włącz do diety...
Czerwony jak burak

Przysłowia łączące rumieńce z czerwienią buraka pochodzą nie tylko od samego pokrewieństwa barwy, ale faktu historycznego. Jeszcze na początku XX w. sokiem z buraka panie malowały na twarzy rumieńce, by wyglądać zdrowo i świeżo.
Korzenie buraka zawierają cenne dla naszego organizmu składniki, warunkujące jego prawidłowe funkcjonowanie. Choć nie są to warzywa, tak bogate w witaminy, jak te z rodziny zielonych (przy czym mają sporo witaminy C i B), stanowią one cenne źródło makro- i mikroelementów jak kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, sód, rubid czy cez.
Ponadto buraki zawierają w swym składzie betaninę (barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne), karoten oraz kwas foliowy, niezbędny w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi.
Z uwagi na swój skład, najlepiej spożywać buraki w postaci surowej, by nie utraciły w procesie gotowania cennych pierwiastków. Bez względu na wiek czy płeć, zaleca się picie szklanki soku z buraka każdego dnia.
Jest to prawdziwy eliksir na takie dolegliwości jak anemia, nadciśnienie czy angina. Badania wykazują także skuteczność tego warzywa w profilaktyce chorób nowotworowych oraz powstrzymywaniu rozwoju choroby Alzheimera czy starczej demencji. Jedynie cukrzycy nie powinni spożywać zbyt często buraków, ponieważ nawet w ćwikle zawierają one aż 9,5 proc. cukru.
W jakiej postaci najlepiej buraki spożywać?
Nazwa | Wskazanie | Wskazówki przy przygotowywaniu |
Sałatka z buraka | Wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki | Sałatkę przygotowujemy z 3 ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej drobno cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka. |
Napój z buraka | wskazany dla osób osłabionych, cierpiących na anemię oraz w przypadku nadciśnienia | Około pół kilograma umytych i obranych buraków należy przepuścić przez sokowirówkę, zmieszać w proporcji pół na pół z miodem, dodać dwie łyżki wyciśniętego soku z cytryny i w tej postaci pić po pół szklanki dziennie |
Kwas buraczany | Pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji oraz nadciśnienia | Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić i w tej postaci pić |
Sok z buraków | Oczyszcza krew, pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu, . pobudza krążenie oraz wspomaga metabolizm | Sok wyciskamy w sokowirówce, dla smaku można dodać trochę soku z jabłek – najlepiej też własnej produkcji |
Ćwikła | Ułatwia trawienie, powstrzymuje procesy gnilne w jelitach | Należy utrzeć na drobnej tarce ugotowane buraki, wymieszać z utartym chrzanem, zakwasić lekko octem lub cytryną, dodać sól i pieprz według gustu i gotowe. |
Syrop z buraka | Ma działanie wykrztuśne, jest skuteczny przy przeziębieniach | W dość dużym, surowym buraku należy wydrążyć otwór takiej wielkości, by zmieściło się w nim kilka łyżeczek cukru. Tak przyrządzonego buraka trzeba wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180) i wyjąć, gdy cukier całkowicie się rozpuści i wytworzy się syrop |
A. Złotkowska
« Co powinnaś wiedzieć o anginie ropnej
filodendron
11 lat temu
Buraki też odgrywają podobno rolę w leczeniu raka. Słyszałam ,że lekarz zastosował taką buraczaną terapię pani chorej na raka, wyzdrowiała i żyła do późnej starości.
babka
11 lat temu
Buraki były mi znane od zawsze. Wiedziałam, że są dobre dla anemików. Jednak nie wiedziałam o syropie z buraczka. U mnie jada się go w formie ćwikły albo w zupie.
Mam problem z buraczkami kiedy robię je na zimę. Prawie zawsze psują mi się przygotowane słoiczki. Pewnie robie coś nie tak więc ostatnio w ogóle zaprzestałam ich „produkcji” w słoiczki. A może Wy macie jakieś fajne sposoby, to podajcie, poproszę 🙂
pati25
12 lat temu
Przybliżyłam sobie wiadomości o buraku.Dużo ciekawych przepisów na wszelkie choroby,dolegliwościUwielbiam buraczki.
izabelle
13 lat temu
Syrop z buraka jest najlepszym lekarstwem na suchy, męczący kaszel. Jak byłam mała mama leczyła mnie właśnie takim syropem. Jest strasznie słodki ale naprawdę skuteczny. Aczkolwiek robię go troszkę inaczej tzn. nie wstawiam do piekarnika a kładę na gazie. Jedyny minus-zasmrodzone mieszkanie 😉
amchojnacka
13 lat temu
Uwielbiam jeść buraczki pod każdą postacią czy w postaci surowe czy też ugotowanej.
7-zyczen
13 lat temu
Dzis byly wlasnie jako dodatek do obiadu…Swietny artykul.Fachowo i rzeczowo.To moje ulubione warzywko po marchewce i brokulku…Genialna jest surowka z tartych(na tarce o duzych oczkach) buraczkow(gotowanych) i marchewki(surowej) z lyzka majonezu i zabkiem czosnku.Pychota:)Nie podchodzi mi surowy sok,ale ponoc jest najlepszy…:)Pozdrowka kochani:):):)
gwolska
13 lat temu
Buraki to fantastyczne warzywo, które ma właściwości dobroczynne. Bardzo często w moim menu gości i choć nie jest może tak popularne jak np. marchew czy kapusta,ale myślę, że po takich artykułach jak wyżej, ten stan się zmieni tym bardziej, że burak jest u nas dostępny przez okrągły rok.
cali
13 lat temu
Ja co roku robię bardzo dużo tartych buraczków, które potem zjadamy do obiadu. Mój mąż uwielbia buraczki – potrafi zjeść na obiad cały słoiczek. Zresztą buraczki to samo zdrowie. W każdej postaci warto je jeść.
joasiaaa
13 lat temu
Tak ja też pamiętam ten zdrowotny syrop z czerwonego buraka.Po za tym czasem do obiadu robię ćwiczki.
Narcyza
13 lat temu
Sok z buraków jest dobry w połączeniu z sokiem marchwiowym.
justi
13 lat temu
jiji59 zgadza się 🙂 myślę, że jutro koniecznie trzeba iść do sklepu po buraki – im bliżej sylwestra tym większy deficyt może być w sklepach 😉
ew. zostaje nam „gorący kubek” 😀
hallina
13 lat temu
W dzieciństwie nie mogłam się do buraków przekonac.Jednak kiedy zaczynało do mnie docierac jak są zdrowe postanowiłam się przełamac.Nie powiem,że jest to moje ulubione warzywo,ale przynajmniej dwa razy w tygodniu staram się zjesc trochę buraczków
Zielarka
13 lat temu
Buraki są wybitnie zasadotwórcze, a więc odkwaszają nasz organizm, jedzmy burak,i a uchroni nas to przed rakiem, ponieważ posiadają antocyjany ( czerwonofioletowy barwnik), które są podobno antyrakowe.
justi
13 lat temu
bardzo lubię buraki, chyba najbardziej pod postacią ćwikły 🙂
jest smaczny i zdrowy – na anemię, niską odporność, chorobę nadciśnieniową, wzdęcia i zaparcia, nadkwasotę czy dolegliwości układu trawiennego; buraki wzmacniają system nerwowy i poprawiają pamięć, wzmacniają naczynia krwionośne, leczą przeziębienia a także … chorobę dnia poprzedniego 🙂
danatwa
13 lat temu
Bardzo ciekawe te przepisy. Moja mama mówiła że buraczki są najlepsze na krew 🙂 Stale gosciły w naszym jadłospisie
Annagata
13 lat temu
Pamiętam z dzieciństwa,że u mnie w domu robiło się syrop z buraka.Babcia wydrążała część buraka,zasypywała cukrem i wstawiała do piekarnika.Nie bardzo mi smakowało,ale było niezwykle skuteczne.Polecam przy przeziębieniach.