Dieta Włącz do diety...
Czereśnie

„W czerwcu grusze kwiat zrzucają, czereśnie się zapalają” – niestety na krótko. Owocami możemy cieszyć się do połowy lipca, potem pozostają przetwory, które przypominają smak lata.
Pyszne i zdrowe czereśnie
Czereśnie są popularne, także można je spotkać od Azji Mniejszej po Norwegię. Drzewo czereśniowe jest bardzo wydajne z jednego można uzyskać nawet do 300 kg owoców.
- Oprócz wydajności czereśnie są zdrowe, posiadają wiele wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na nasz wygląd i zdrowie:.
- Systematyczne ich jedzenie sprawia, że skóra staje się bardziej napięta i jędrna
- Mają więcej wapnia, żelaza i jodu niż wiśnie
- Obfitują również w witaminy z grupy B, witaminy A i B oraz flawonoidy
- W tym niewielkim owocu drzemie ogromna siła, zapobiegająca wolnym rodnikom, tym samym spowalniając procesy starzenia się skóry
- Oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii
Chorujesz na dnę moczanową? Jedz czereśnie!
Osoby, które cierpią na dnę moczanową oraz Ci, którzy chcą się jej ustrzec powinni jeść czereśnie, gdyż zmniejszają one ilość kwasu moczowego we krwi. Czereśnie i wiśnie mają odczyn zasadowy, dzięki temu doprowadzają organizm do równowagi kwasowo-zasadowej.
Owoce mają pozytywny wpływ na nerki i układ krążenia, dzięki zawartemu w nich potasowi usuwany jest nadmiar soli z organizmu.
Jak wszystko, czereśnie też mają swoje negatywne strony, a mianowicie, nie powinno się popijać ich wodą – może doprowadzić to do biegunki. Należy pamiętać, że nie jemy ich tuż przed posiłkiem, a już szczególnie gdy mamy w planach jedzenie dań mięsnych bo czereśnie utrudniają trawienie. Śmiało można je jeść między posiłkami albo jako posiłek – są syte, a przy tym nietuczące. Surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku, to też osoby z chorobą wrzodową albo wrażliwym przewodem pokarmowy, będą bezpieczniejsze jedząc lekko podgotowane owoce. Same czereśnie zachowają sporo wartości odżywczych, a chory żołądek będzie odciążony i poradzi sobie z ich strawieniem.
Czereśnie w kuchni
Czereśnie można jeść różnej postaci, najczęściej je się na surowo, ale także stanowią doskonały surowiec na kompoty, konfitury, galaretki czy też dodatek do deserów. Owoce należy jeść jeszcze z jednego powodu, mają niski indeks glikemiczny (22 IG), dlatego są bezpieczne dla osób z cukrzycą.
Kanka
« Zapalenie pochwy
Emilly27k
9 lat temu
Oczywiście,że większość z nas lubi czereśnią.
W dzieciństwie moi dziadkowie mieli czereśnie.
drobina
9 lat temu
Chyba nie znam nikogo, kto nie lubi czereśni. Miałam piekne czereśniowe drzewko na mojej działce. Niestety, w ubiegłym roku przestało owocować:\ Jesienią posadzę nowe.
Emilly27k
9 lat temu
Czereśnie są pyszne pomimo,że zawierają w smaku troszkę kwasku. Dzięki zawartemu kwaskowi w czereśniach czujemy moc zdrowia. Co zdrowe, to kwaśne. :)))
pati25
9 lat temu
W czereśniach jest więcej jodu niż w rybach
Porcja czereśni dostarcza wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii
pati25
11 lat temu
Czereśnie mają waściwości lecznicze.Są bogate w witaminy z grupy B,które chronią organizm przed artretyzmem i łagodzą objawy tej choroby.Czereśnie poprawiają pracę nerek,regulują wydzielanie hormonów przez tarczycę.
citula26
12 lat temu
uwielbiam czereśnie a do tego są jeszcze zdrowe 🙂
linet
12 lat temu
Truskawki i czereśnie chciałabym, w jakis czarodziejski sposób ,zatrzymać na czas jesienno-zimowy.
Ale nie w przetworach czy mrozonkach, tylko takie świeże i pachnące,jak teraz. Tak krótko mozna sie nimi cieszyć. A przetworzone ,to już niestety nie to samo. Np. po rozmrożeniu truskawki są całkiem „klapnięte „, a przecież przyjemność z jedzenia owoców, to poza smakiem,również ich jędrność i soczystość.
Czereśni nigdy nie mroziłam, bo zawsze sobie wyobrażam, że je tylko w ten sposób zmarnuję.
I zwyczajnie mi szkoda.
Iva.
12 lat temu
Jaki apetyczny artykul, od samego patrzenia robi sie smakowicie. Chyba nie ma osob, ktore nie lubia czeresni. Smaczne i zdrowe. Tylko wcinac.
irysek7
12 lat temu
I ja bardzo lubię czereśnie! Mam jedno drzewko w ogrodzie, ale niestety w tym roku obmarzły i naliczyłam dosłownie kilka dojrzewających owoców 🙁 Zawsze wcinam je na surowo- jeszcze nie próbowałam dodawać ich do deserów czy galaretek. Same w sobie są pyszne 🙂
basikmac
12 lat temu
W piatek dostałam 5 kg czereśni. smaczne, zdrowe, cudnie pachnące. Trochę przerobiłam na kompocik, troszkę zamroziłam a resztę zjedliśmy ze smakiem. Miałam ochote na ciasto z czeresniami ale przez te upały nie dałabym rady cokolwiek upiec.
bess22
12 lat temu
W sezonie objadam się czereśniami bez ograniczeń i bez poczucia winy.
topik4433
12 lat temu
Uwielbiam czereśnie 🙂 Już jestem po pierwszym delektowaniu się, bo mamy jedno drzewko w sadzie, które bardzo wcześnie owocuje, teraz dojrzewają kolejne, tzw. średnio późne, a na końcu trzecia tura 🙂 Tak więc świeżutkich nam nie brakuje i przez długi czas możemy się rozkoszować tymi pysznościami 🙂 Najbardziej lubię siedzieć na drzewie i takie zerwane wcinać, bo w domu już tak nie smakują.
ell@
12 lat temu
Bardzo lubię czereśnie. I te czerwone i te wielkie żółte, zaróżowione to i tam. Ale nie miałam pojęcia, że są tak wartościowe.
pati25
12 lat temu
Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców.Przepadam za nimi.Te bardzo czerwone są najsłodsze.Pamiętam jak chodziliśmy do dziadka,który miał drzewa czereśni w ogrodzie i jedliśmy.Pyszne
jkokosza
12 lat temu
Bardzo lubię czereśnie, ale te różowe bo nie mają robaków. W tych bardzo czerwonych jest ich dużo, ale jak się nie widzii to też się zje.:)przecież nie wiadomo tak do końca od czego się tyje:)
Annagata
12 lat temu
Ja też przepadam za czereśniami ,które zresztą mam w swoim sadzie.To są bardzo późne czereśnie,które dojrzewają pod koniec lipca,więc mogę się nimi delektować bardzo długo.i mam jedna niezmienną zasadę.Nigdy nie zaglądam do środka,bo zwyczajnie bym sobie nie pojadła,ponieważ moje czereśnie nie są pryskane.
GloriaVictis
12 lat temu
Uwielbiam! Kocham! Zajadam je kilogramami! Jak tylko pojawiają się czereśnie to jem do oporu, miło wiedzieć, że są nie tylko pyszne ale i zdrowe, ale przyznam, że nie wiedziałam, że mają aż tyle dobroczynnych właściwości.
summer
12 lat temu
Muszę podpowiedzieć mężowi, bo ma skłonność do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Są jednak one dość kaloryczne w porównaniu np. do truskawek (truskawki 29, czereśnie 61kcal/100g).
amchojnacka
13 lat temu
bardzo lubię czereśnie ale po ich zjedzeniu czuję się jakbym utyła przynajmniej 5 kg
kasiakasia
13 lat temu
Czereśnie dobre są też dla osób żyjących w stresie.Pomagają ukoić nerwy.Ja jadam je latem ekologiczne wprost ze swojego sadu.