Dieta Włącz do diety...

Czekoladowa rozkosz

czekoladowa-rozkosz

Do czekolady nie trzeba przekonywać amatorów łakoci, jest doskonała w każdej postaci; w tabliczce, na gorąco i jako dodatek do smakołyków. Czekolada oprócz walorów smakowych i aromatycznych posiada również moc zdrowia, ta wydobywana jest z ziarna kakaowca.

Początki czekolady, podobnie jak etymologia słowa czekolada nie są do końca znane. Niektórzy badacze twierdzą, że pochodzi z języka środkowo-zachodniego Meksyku, xococ – kwaśny i átl – woda, wiele źródeł podaje, że słowo pochodzi z języka Majów, gdzie chokolhaa w dosłownym tłumaczeniu i znaczeniu brzmi płyn lub gorący napój. Pierwsze kakaowce uprawiali Olmekowie, zamieszkiwali oni Amerykę Środkową w 400 r. p. n. e. Później receptury zostały przekazana Majom, napój wytwarzany z kakaowca był uważany za nektar bogów. Czekolada była związana z wieloma obrzędami i rytuałami, była spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Już w czasach Majów czekoladę wykorzystywano jako lek na osłabienie czy problemy żołądkowe. Europa poznała czekoladę za pośrednictwem konkwistadorów. Przez długie lata nie była dostępna dla ogółu, jedynie królowie i arystokracja mogła rozkoszować się smakiem czekolady. Jednak XIX wieczny rozwój industrialny sprawił, że czekolada stała się dostępna dla ogółu.

Serce i układ krążenia

Gorzka czekolada jest bogata w magnez, miedź potas oraz inne bioaktywne związki, a dzięki nim obniża ciśnienie krwi i normalizuje pracę serca. Nie można jednoznacznie stwierdzić, które związki mają tak zbawienny wpływ na nasz organizm, najprawdopodobniej, to polifenole i związki mineralne mają lecznicze działanie. Czekolada działa również przeciwzakrzepowo i uelastycznia naczynia krwionośne. Zwiększenie elastyczności powoduje arginina, pobudza produkcję „naturalnej nitrogliceryny”, który rozszerza naczynia.

„Dobry” cholesterol

Badaczy nie powinno już nic zdumieć, a jednak. Gorzka czekolada wpływa pozytywnie na gospodarkę tłuszczową. W badaniach wykazano, że po zjedzeniu czekolady zwiększa się ilość „dobrego” cholesterolu(HDL) – jak wiadomo, dzięki niemu możemy walczyć z tym „złym” LDL. Jak to działa? Właściwości czekolady zapobiegają utlenianiu się lipidów i frakcji cholesterolu, jest to znakomity czynnik prewencyjny w rozwoju chorób naczyń krwionośnych i miażdżycy.

„Naturalny narkotyk”

Nie wiesz jak zmniejszyć napięcie nerwowe? Zjedz czekoladę, bowiem jest ona odpowiedzialna z produkcję hormonów szczęścia – endorfin. Dodatkowo na obniżenie stresu działa teobromina – substancja psychostymulująca, która jest zawarta w ziarnach kakaowca. Duża ilość serotoniny działa antydepresyjnie, a do całego wachlarza zalet czekolady należy dodać działanie przeciwstarzeniowe. Jest znakomitym środkiem przeciwutleniającym, a to wpływa na „przedłużenie” młodości.

Gorzka strona czekolady

Czekolada wpływa na nasze zdrowie i ma wiele zalet, jednak trzeba pamiętać, że jest to produkt wysokokaloryczny, więc jedzmy ja z umiarem. „Przedawkowanie” czekolady może prowadzić do bólów głowy, są one powodowanie rozszerzeniem się naczyń krwionośnych mózgu. A teobromina i kofeina mogą wpłynąć negatywnie na nastrój, oczywiście nie u każdego. Jedna kostka czekolady dziennie będzie wystarczająca, najlepszy efekt daje czekolada zawierająca 70-90 proc. ziarna kakaowego. Pamiętajmy również, że pełnowartościowa jest tylko gorzka czekolada, mleczna nie posiada tych walorów.

KANKA

Komentarze (9)

pati25

9 lat temu

O!Jaki artykuł fajny.Jak słodko się zrobiło.Chyba każdy uwielbia czekoladę..Ja llubię gorzką,mleczną,białą .Te z orzechami też.Nie lubię natomiast tych nadziewanych,Czekolada ma dużo cennych właściwości

karoligrz

9 lat temu

Czekolada jest pyszna, ale najlepsza nadziewana, albo biała…Za ciemną za bardzo nie przepadam, bo jest dla mnie za mało słodka

izabelle

10 lat temu

Bardzo lubię gorzką czekoladę, szczególnie kiedy popijam kawkę. Czasem nawet wrzucam do kawy kostkę takiej czekolady… mniam Gorzka czekolada jest bardzo zdrowa i ma dużo cennego magnezu.

jkokosza

10 lat temu

Uwielbiam czekoladę pod każdą postacią.Do tej pory jadłam różne,ale artykuł mnie przekonał i od dziś jem tylko gorzką. Wpłynie ona dobroczynnie na moje serce i cholesterol. Dzięki!!!

Narcyza

10 lat temu

Mimo iż jestem witarianką to od czasu do czasu tzn. parę razy do roku jem słodycze, a właściwie tylko gorzką czekoladę. Nie wiem czy powinno się to zaliczać do słodyczy… w każdym razie gorzka czekolada zawiera pewną ilość przeciwutleniaczy i działa antystresowo i to jest w niej dobre.

danatwa

10 lat temu

Fajny artykuł . Ja uważam iż należy jeść wszystko tylko z umiarem i wtedy i nie mamy problemu z wagą i jesteśmy zdrowi.

justi

10 lat temu

a wiecie, że czekolada zawiera substancje zapobiegające próchnicy? Całkiem niedawno odkryli to Japończycy, którzy … pracują teraz nad nową pastą do zębów wzbogacaną ekstraktem z łusek kakao!!
Niebawem mycie zębów może stać się o wiele przyjemniejsze! 🙂

Zostaw komentarz