Dieta Włącz do diety...

Cytrusowe orzeźwienie

cytrusowe-orzezwienie

Rozpoczynająca się druga połowa lata oraz towarzyszące nam lipcowe upały, są świetną okazją aby docenić orzeźwiającą moc owoców cytrusowych. Pomimo że, są one obecne na naszych stołach przez cały rok, to właśnie w tym czasie nadrabiamy ich spożywanie, robiąc z nich soki, koktajle czy ciasta. Jakie z nich są najlepsze i dlaczego? Co warto o nich wiedzieć a na co należy zwrócić szczególną uwagę?

Najpopularniejsze, najbezpieczniejsze i najsmaczniejsze

Do pierwszej grupy z pewnością zaliczymy pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, cytryny oraz limonki. Do mniej znanych cytrusów, dostępnych w Polsce należy zaliczyć klementynki, kumkwaty oraz cytrony inaczej zwane cedratami. Oczywiście każdy z nich posiada różne odmiany i kraje pochodzenia.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, powinniśmy sugerować się przede wszystkim krajem pochodzenia owocu. Preferowane są te, które pochodzą z naszego kontynentu. Cytrusy przywożone z krajów tropikalnych, w celach zachowania świeżości, pryskane są wielokrotnie preparatami przedłużającymi świeżość, które jednocześnie są szkodliwe dla ludzi. Ich ubocznym działaniem może być degradacyjny wpływ na nasze geny, prowadzące do chorób nowotworowych.

Grejpfruty, pomarańcze i cytryny – niezmiennie najlepsze

Za najbardziej „opłacalne” energetycznie i odżywczo uchodzą grejpfruty. Owoce te zawierają szczególnie dużo antyoksydantów i substancji antyrakowych. Jednak wciąż za najpopularniejszą i najbardziej orzeźwiającą uważana jest pomarańcza, która również zawiera wiele cennych witamin. Cytryna z kolei, a konkretnie sok cytryny znakomicie oczyszcza organizm. W diecie oczyszczającej, znaną i praktykowaną przez wiele osób metoda jest picie na czczo pół szklanki soku z wyciśniętych cytryn.

ALNG

Komentarze (7)

sara

9 lat temu

z powyższego komentarza dowiedziałam się wielu cennych informacji,nawet powiem że nie wiedziałam że ta pomarańczowa”piłeczka”ma tyle właściwości,

pati25

9 lat temu

Mandarynki oprócz tego,że są smaczne mają wiele zaalet dla naszego zdrowia..Są skuteczne w leczeniu chorób dróg moczowych.Przyspieszają spalanie tłuszczu i hamują jego
odkładanie się w organizmie.Ponadtto w tych cytrusach znajdują się substancje,które w tkankach nowotworowych
przekształcają się w substancję toksyczną niszczącą każdą postać raka.Zatem warto objadać się mandarynkami 🙂

GloriaVictis

10 lat temu

Fajny sposób z tym pocieraniem. Często widuję coś takiego na pomarańczach i teraz będę już wiedziała, że to chemia. Bardzo zaskoczył mnie związek jedzenia cytrusów z wylewami, nigdy wcześniej o tym nie słyszałam.

jkokosza

10 lat temu

Zawsze jak kupowałam cytrusy zwracałam uwagę na ich wygląd.O tym że są pryskane, aby się szybko nie psuły wiedziałam,ale nigdy nie sprawdzałam palcem ile tej chemii jest. Teraz kupując owoce cytrusowe, będę dokładnie sprawdzać:)

okulary

10 lat temu

Nie wiedziałam,że cytrusy można sprawdzić w taki sposóbw w jakim stanie są konserwowane,chociaż w mniejszym stopniu,ale się wie jaki jest stopień skażenia.Na codzień jak mam cytryny,to najpierw wyparzam skórkę,potem kroję do herbaty.Był kiedyś taki przypadek w okolicy,że podali kobiecie w barze herbatę z cytryną,po wypiciu dostała ostre zapalenie wirusowe,ledwo ją odratowali w szpitalu.Grejfruta jak zje moja córka zaraz dostaje wysypki,więc nie kupuje.Kupuję pomarańcze,mamy wyciskarkę i robię soki od razu na świeżo pijemy.

danatwa

11 lat temu

Najlepsze owoce cytrusowe jadłam będąc na południu Europy , przepyszne , bardzo soczyste i dojrzałe na sloneczku a nie w kartonie.

Zostaw komentarz