ABC Odżywiania Dieta
Co to jest likopen?

Likopen to naturalny barwnik występujący w wielu warzywach i owocach, nadający im żółtą, pomarańczową i czerwoną barwę. Ale to nie jedyna jego zaleta. Likopen jest bardzo silnym antyoksydantem, wytwarza naturalną barierę ochronną przeciwko nowotworom, a także zmniejsza ryzyko zawału, pomaga w walce z cukrzycą i osteoporozą.
Gdzie szukać likopenu?
Likopen jest jednym z karotenoidów (należy do tej samej grupy co beta-karoten czy luteina). Największym jego źródłem są pomidory, w mniejszych ilościach zawierają go owoce dzikiej róży oraz różowy grejpfrut, arbuz, papaja. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć likopenu, dlatego musi przyswoić go z pożywienia. Wystarczy jednak dwa razy w tygodniu jeść pomidorowe danie, by uzupełnić jego poziom. Zazwyczaj najwięcej witamin mają surowe warzywa, w tym wypadku jednak likopen najlepiej wchłania się po obróbce termicznej. Dobrze, gdy spożywamy pomidory przetworzone, np. w formie sosu, koncentratu, pasty pomidorowej.
Twoja bariera ochronna
Ten cudowny karotenoid wciąż jest badany przez naukowców, a na temat jego dobroczynnego wpływu pojawiają się coraz nowsze doniesienia. Likopen odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce nowotworów, zwłaszcza raka prostaty, piersi, szyjki macicy, jelita grubego, płuc, żołądka i skóry. Badania naukowe dowiodły, że dieta bogata w likopen pomaga zapobiegać ich rozwojowi – ryzyko pojawienia się raka zmniejsza się nawet o 30%.
A przy menopauzie…
Likopen okazuje się równie pomocny na niektóre choroby i dolegliwości okresu okołomenopauzalnego. Przede wszystkim najnowsze badania pokazują, że dieta bogata w karetonoidy może być pomocna przy profilaktyce osteoporozy, bowiem pełnią one ochronną rolę dla gęstości tkanki kostnej. Poza tym likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju miażdżycy oraz zakrzepów żylnych. Jest też pomocny w leczeniu cukrzycy – chroni układ sercowo-naczyniowy oraz obniża ryzyko wystąpienia tzw. „stopy cukrzycowej”. Według kolejnych badań suplementacja likopenem może hamować rozwój zwyrodnienia plamki ocznej, która jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku osób po 65-tym roku życia.
Pomidor na piękną skórę
Odpowiednia dieta oparta na karotenoidach (likopen, beta-karoten, luteina, alfa-tokoferol, witamina A) korzystnie działa na skórę, poprawiając jej wygląd i naturalnie zabezpieczając przed szkodliwym promieniowaniem UV. Skóra ulega wygładzeniu, poprawia się jej gęstość i elastyczność. Dla odpowiedniej pielęgnacji karotenoidy powinny być obecne nie w kremach i balsamach, ale w diecie. Wówczas przynoszą organizmowi największy pożytek.
Odkrycie cudownego działania likopenu doprowadziło do powstania szerokiej gamy suplementów diety w postaci tabletek, a nawet napojów likopenowych. Nie warto jednak przyjmować tabletek, skoro natura dała nam likopen pod tak wieloma postaciami, które możemy dowolnie przetwarzać.
M. Witczak
« Co jest modne, a co staje się passe w fitnessie?
Emilly27k
8 lat temu
Arbuz od zawsze był smacznym , zdrowym owocem
Pamiętam,że stosowałam go w diecie 15 lat temu jako nastolatka.
filodendron
8 lat temu
Pomidory ,zupa pomidorowa, makaron w sosoie pomidorowym, fasolka w sosie pomidorowych, ryby w w sosoie pomidorowym itp. to bardzo zdrowe ,pyszne dania 🙂
pati25
8 lat temu
Pomidory mają dużo właściwości dla naszego zdrowia.
cyt „Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom
Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.
Pomidory mają działanie antynowotworowe
Panowie regularnie jedzący pomidory są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka prostaty. Są również badania dowodzące, że likopen zmniejsza ryzyko raka szyjki macicy.
Pomidory działają moczopędnie
Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (280 mg w 100 g). Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.
Pomidory poprawiają odporność
Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. By nie dopuścić do strat witaminy C, nie należy łączyć (np. w sałatkach) pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym ją niszczący.
Pomidory wspomagają trawienie
Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.
Pomidory są pomocne w walce z nadwagą
Pomidory poprawiają pracę układu nerwowego
Korzystnie wpływają na układ nerwowy ze względu na zawartość bromu.
Pomidory mają właściwości upiększające
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa na lepsze dotlenienie, witaminy A i E nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo. Kosmetyki zawierające wyciągi z pomidorów rozjaśniają przebarwienia i łagodzą zmiany trądzikowe.
Pomidory chronią przed słońcem
Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.”
pati25
11 lat temu
Przepadam za pomidorami.Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.Są niskokaloryczne
filodendron
12 lat temu
Bardzo lubię pomidory, a także wszystkie warzywa i owoce, dlatego ,gdy słyszę o diecie białkowej jestem przerażona , jak ludzie niszczą swoje organizmy.
pati25
12 lat temu
Pierwsze co gdy słyszymy o likopenie to od razu przychodzą nam na myśl pomidory.Likopen ma wiele cennych właściwości.Zapobiega groźnym chorobom.Zatem naprawdę warto jeść pomidory.Ja je uwielbiam
ulaa
12 lat temu
Bardzo fajny artykuł. Wiele się dowiedziałam, pogłębiłam swoją wiedzę. Zwiększe spożycie pomidorów. Zdrowie jest najważniejsze!!!
linet
12 lat temu
Wychodzi mi na to, że muszę chyba cierpieć na hiperlikopenię, bo pomidorami żywię się zupełnie bez opamiętania. A ponieważ każdy nadmiar jest raczej szkodliwy, to też nie mam ani wspaniałego wzroku, ani cudownie elastycznej skóry, ani /chyba/ specjalnie gęstych kości.
To mnie tylko upewnia,że to na skutek nadmiaru likopenu:)
summer
12 lat temu
Mnie surowe pomidory lubią uczulić, zwłaszcza, gdy spożywam je w nadmiarze, dlatego bardzo budująca jest dla mnie informacja, że przetworzone mają więcej likopenu niż świeże warzywa!
drobina
12 lat temu
Bardzo lubię pomidory, a najlepiej mi smakują te z mojej działki. Nigdy ich nie kropię żadnymi środkami chemicznymi, więc wiem co jem. Nie przypuszczałam jednak, że pomidory są największym źródłem cennego likopenu.