Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Co my wiemy o oleju?

co-my-wiemy-o-oleju

Badania wykazują, że wiedza Polaków na temat używania oleju w kuchni jest dość znikoma. Ponad połowa z nas używa do pieczenia tzw. oleju uniwersalnego, a ponad 30% stosuje olej słonecznikowy, choć jest on do tego celu najmniej odpowiedni. Jesteśmy przeświadczeni, że rodzaj oleju nie ma znaczenia przy smażeniu. Czego powinniśmy dowiedzieć się o olejach jadalnych, by uzupełnić swoją wiedzę?

Jest bardzo wiele olejów roślinnych. Różnią się od siebie smakiem, zapachem, kolorem oraz właściwościami. Niektóre z nich nadają się do smażenia, inne wyłącznie do stosowania na zimno – np. do sałatek. Taka podstawowa wiedza może pomóc w uniknięciu żywieniowych pomyłek i lepiej zadbać o własne zdrowie.

Uniwersalny – niekoniecznie najlepszy

Wśród dostępnych na rynku olejów, najpopularniejszy wśród Polaków jest ten o nazwie „uniwersalny” (jego stosowanie deklaruje ponad 50% badanych – dane wg TNS OBOP). Tak naprawdę jest to nic innego, jak mieszanka najtańszych olejów roślinnych lub najmniej wartościowa odmiana oleju rzepakowego. Choć jest tani i najczęściej wybierany, nie zawiera tylu cennych składników, co innego rodzaju oleje. Znacznie lepiej sprawdza się w kuchni nasz rodzimy olej rzepakowy podwójnie ulepszony – ze szlachetniejszej odmiany rzepaku.

Olej ten jest porównywany z oliwą z oliwek, a nawet oceniany znacznie lepiej dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 oraz innych kwasów jednonasyconych, nienasyconych, witamin (A, E, K, D3) i substancji czynnych.

Co my wiemy o oleju? Tylko na zimno

Olej słonecznikowy to kolejny najczęściej używany produkt. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jest to olej przeznaczony do stosowania na zimno – do sałatek czy warzyw. Ponieważ zawiera bardzo dużo tłuszczy wielonienasyconych nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 100 stopni C.

M. Witczak

Badania wykazują, że wiedza Polaków na temat używania oleju w kuchni jest dość znikoma. Ponad połowa z nas używa do pieczenia tzw. oleju uniwersalnego, a ponad 30% stosuje olej słonecznikowy, choć jest on do tego celu najmniej odpowiedni. Jesteśmy przeświadczeni, że rodzaj oleju nie ma znaczenia przy smażeniu. Czego powinniśmy dowiedzieć się o olejach jadalnych, by uzupełnić swoją wiedzę?

Wśród innych olejów, które również nie nadają się do smażenia i pieczenia, występują: olej kukurydziany (ma dużo kwasów omega-6 oraz witaminę E) oraz olej sojowy. Ten ostatni dobrze sprawdza się w przypadku diety w profilaktyce menopauzy. Jest bogatym źródłem fitosteroli (roślinnych hormonów), działa przeciwmiażdżycowo oraz wspomaga pamięć i koncentrację dzięki zawartości lecytyny.

Wśród najlepszych

Oprócz naszego rodzimego ulepszonego oleju rzepakowego, który uchodzi obecnie za jeden z najlepszych olejów, znawcy kuchni na całym świecie sięgają najchętniej po oliwę z oliwek oraz olej z orzechów włoskich. Oba produkty są uniwersalne w tym sensie, że można je stosować zarówno do smażenia i pieczenia, jak i do potraw na zimno. Oliwa z oliwek ma kilka rodzajów, ale ta najlepsza (Extra Vergine – z pierwszego tłoczenia) jest lekkostrawna, obniża poziom złego cholesterolu, zawiera przeciwutleniacze i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Olej z orzechów włoskich jest uważany za jeden z najsmaczniejszych olejów, który wzbogaca smak potraw. Zawiera fosfor, witaminy oraz kwas elagowy, dzięki którym usprawnia pracę mózgu i chroni organizm przed nowotworami.

Oleje roślinne nie posiadają cholesterolu – to kolejny mit na ich temat. Zawierają go jedynie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a więc masła czy smalce. Oleje są ważną częścią piramidy żywieniowej i rezygnacja z nich może przynieść więcej szkody niż pożytku. Wystarczy wiedzieć jak prawidłowo stosować tłuszcze roślinne i cieszyć się ich dobrodziejstwem na co dzień.

M. Witczak

Komentarze (15)

pati25

7 lat temu

Bardzo interesujący artykuł.Wiele cennych informacji.Są różne oleje i nie zawsze wiemy czy prawidłowo je stosujemy.W mojej kuchni do smażenia używam oleju rzepakowego.

Dariusz

7 lat temu

Przez moje zycie przewinelo sie wiele olejow eksperymentuje od zawsze odkrywam nowe smaki, zeby poznac smak prawie zawsze powinno polaczyc sie go ze slina, rozprowadzic po kubkach smakowych i poczuc to czego nigdy wczesniej nie doznalismy na podniebieniu, tak zwane niebo w …..
A co sadzicie o oleju kokosowym, urzywam od wieku lat, smazenie raczej odpada w moim przypadku,osobiscie uwazam smazenie za niewskazane dla organizmu, preferuje gotowanie na perze, w naczyniach Zepter od 20 lat warto sprobowac, moze kilka slow o smazeniu temperatura 200 C powoduje rozklad witamin, z kolei prawie wszystkie skladniki mineralne jako pozbawione wody odkladaja sie w nerkach. Potrawy smazone ponadto obciazaja trzustke, odpowiedzalna za trawienie i przyswajanie cukrow, oraz woreczek zolciowy bioracy udzial w metabolizmie tluszczow, tak wiec mysle ze decyzja byla sluszna.Dbajmy o Siebie sami nikt za Nas tego nie zrobi.

mejgosia

8 lat temu

A ja dzisiaj w aptece dostałam litr oleju lnianego za moje punkty, które zbieram podczas wykupowania leków, ale muszę poczytac z czym ten lniany się je! czy na zimno , czy na ciepło?

Emilly27k

8 lat temu

Słyszałam o tym,że właściwości oleju rzepakowego wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Jak zauważyła Ell@ ,że bardzo popularny jest ten nasz „olej Kujawski”.

ell@

8 lat temu

Jaki popularny ten „Kujawski” 🙂 – i ja używam go do smażenia.
A do potraw na zimno – extra vergine z oliwek lub z winogronowych pestek.

summer

8 lat temu

Mejgosiu, wyrzuciłaś taki cenny olej?!!! Toż to skarbnica wielu witamin i składników mineralnych, zwłaszcza cynku, lecytyny, betakarotenu i NNKT! Ja jeszcze nie spotkałam go w żadnym sklepie, wiem, że w aptece jest dostępny, ale to raczej nie do sałatek;). Nie wiedziałam, że jest taki niesmaczny. Ja często pogryzam pestki z dyni zamiast słodyczy i bardzo mi smakują.
A jeśli chodzi o oleje, to smażę na jakimkolwiek a do sałatek, surówek i ogólnie do maszczenia używam oliwy z oliwek zamiennie z olejem z pestek winogron.

mejgosia

8 lat temu

No i znowu coś nowego się wywiedzialam, muszę używać oleju sojowego!
Podobnie jak Basia na zimno stosuję oliwę z oliwek, a raz zakupiłam oliwę z pestek dyni (potrzebna była do jakiejś salatki), to było straszne wyglądal jak olej zużyty z silnika! Tylko raz użyłam i reszta zostala wyrzucona, smak też był straszny!
Do smażenie od lat używam olej ,,Kujawski”. inne mi nie smakują i psują smak potraw!

summer

8 lat temu

Pauzko w artykule jest mowa o oleju słonecznikowym zimnotłoczonym, który traci swe właściwości pod wpływem wysokich temperatur. Być może posiadasz olej słonecznikowy rafinowany?

pauzka

8 lat temu

Preferuję oliwę z oliwek, oraz olej lniany jeśli chodzi o spożywanie
na zimno, Do smażenia też używam oliwy z oliwek ale z wytłoczyn.
Producenci nie wiem czy celowo, ale zakłamują często opisy danego oleju.
Tak jak stwierdza autor artykułu, np, olej słonecznikowy jest do spożycia
na zimno- pod czas kiedy ja czytam na opakowaniu, że nadaj się on
do pieczenia i smażenia !))))

Zostaw komentarz