Dieta Włącz do diety...
Co kryje w sobie seler?

Biała, nieciekawa bulwa o specyficznym smaku nie cieszy się zbyt wielkim powodzeniem w polskiej kuchni. Uwielbiany przez starożytnych Rzymian i Greków, powinien częściej gościć na naszych stołach… i w domowej naturalnej apteczce.
Grecy wierzyli, że seler powstał z krwi bogów. Śmiertelnicy nie zasługiwali na to, by lekarstwo miało dobry smak, dlatego seler jest gorzki i nieco ostry, choć dzisiejsze odmiany należą do wyjątkowo łagodnych w porównaniu z dzikim selerem, od którego pochodzą.
Wyjątkowe warzywo
Starożytni szanowali seler, umieszczając go na swoich monetach, tworząc z niego wieńce pogrzebowe. Cierpki smak miał przypominać o ulotności życia i sprowadzać spokój, wyciszenie – stąd nasiona tego warzywa podawano osobom w stanie silnego wzburzenia.
Polecany był również jako afrodyzjak, choć te właściwości selera nigdy nie zostały potwierdzone – nie ulega jednak wątpliwości, że dzięki swojemu dobroczynnemu działaniu na układ trawienny, mógł faktycznie sprawiać, że przejedzeni, znudzeni Rzymianie nabierali ochoty na figle.
Najmłodsza odmiana to seler naciowy, który stosowany jest jako dodatek do drinków i sałatek. Jest on najłagodniejszy z wszystkich podgatunków selera, dlatego cieszy się wielką popularnością. U nas występuje głównie seler korzeniowy, charakteryzujący się dużą, białawą bulwą.
Joanna Pastuszka-Roczek
Biała, nieciekawa bulwa o specyficznym smaku nie cieszy się zbyt wielkim powodzeniem w polskiej kuchni. Uwielbiany przez starożytnych Rzymian i Greków, powinien częściej gościć na naszych stołach… i w domowej naturalnej apteczce.
Samo zdrowie
Chyba łatwiej jest wymienić, czego seler NIE robi, niż wymienić wszystkie jego zalety. Działa moczopędnie, rozkurczowo, poprawia pracę serca, zawiera bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu ma działanie wzmacniające odporność. Działa przeciwzapalnie, pobudza trawienie i doskonale wspomaga dietę, gdyż dostarcza wiele sycących włókien o bardzo niskiej kaloryczności.
Jego obecność w zimowej zupie doskonale uzupełni niedobory fosforu, wapnia, potasu, a także magnezu i żelaza. Sok z selera wspomaga walkę z nadciśnieniem tętniczym i odtruwa organizm. Zmiksowane łodygi selera naciowego z sokiem jabłkowym to podstawa śniadania gwiazd ekranu, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i cerę.
Pokrojony seler, zalany dwoma łyżkami miodu wytwarza syrop, który podajemy kaszlącym chorym – wspomaga on wykrztuszanie flegmy, działa rozkurczająco na oskrzela i równocześnie jest całkowicie bezpieczny – można podawać go nawet małym dzieciom (tylko nalezy go rozwodnić w proporcji 1:1).
Skarb na talerzu
Seler nie cieszy się sympatią w kuchni, gdyż jego charakterystyczny smak potrafi zdominować całą potrawę. Dlatego polecamy seler marynowany lub w zalewie, który traci swoją goryczkę, a zachowuje prawie wszystkie substancje odżywcze.
Joanna Pastuszka-Roczek
Biała, nieciekawa bulwa o specyficznym smaku nie cieszy się zbyt wielkim powodzeniem w polskiej kuchni. Uwielbiany przez starożytnych Rzymian i Greków, powinien częściej gościć na naszych stołach… i w domowej naturalnej apteczce.
Można go kupić gotowy w słoiczkach i wykorzystać po odsączeniu jako bazę pysznych surówek i sałatek. Podobny efekt uzyskamy skraplając starty surowy seler sokiem z cytryny.
Bardzo dobrze sprawdza się seler pieczony, najlepiej z mięsem. Należy jedynie pamiętać, żeby wcześniej go lekko podgotować (z dodatkiem soli cytrynowej albo odrobiną kwasku cytrynowego), by stracił nieco goryczki.
Można również zapiec seler… jak pasztet. Wystarczy go poszatkować, ugotować z siekaną cebulą i czosnkiem w bulionie, następnie rozgnieść, dodać jajka, bułkę tartą i zapiec. Najlepszą zaletą selerowego pasztetu jest to, żę możemy doprawić go do smaku przeróżnymi przyprawami – na przykład ugotować na kostce bulionu grzybowego.
Plasterek selerowego pasztetu na kanapce zapewnia stałą dostawę witamin i minerałów – szczególnie, jeśli przyzdobimy go natka pietruszki.
Uwaga na alergię!
Niestety, silne działanie selera często idzie w parze z alergią, dlatego zawsze przed podaniem go małemu domownikowi należy zbadać, czy nie wystąpi niepożądana reakcja – wysypka, zaczerwienienie skóry.
Joanna Pastuszka-Roczek
« ZAKOŃCZONE Targi Aktywni 50+
elle@elle
9 lat temu
znam przepis na przepyszna surowke z selera i wstawie ja tutaj,mam rowniez przepis na salatke gdzie jest seler naciowy,oraz taki ze sloiczka :)))
pati25
11 lat temu
Warto spożywać seler ze względu na jego dobroczynne działanie dla naszego zdrowia.Odchudza i oczyszcza organizm.Ponadto ma wiele witamin i minerałów.Seler dodaję do zup,surówek i sałatek.Seler ma najwięcej fosforu spośród wszystkich warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu, cynku, oraz żelaza i magnezu.
summer
11 lat temu
Właśnie obecność w dużej ilości witaminy C w selerze warto podkreślić, bo smak na to nie wskazuje, a zawiera jej DWUKROTNIE WIĘCEJ NIŻ CYTRUSY!!! Dlatego też wydaje mi się nieporozumieniem polecanie spożycia /w celach zdrowotnych;)/ konserwowanego selera, bo /przynajmniej ja to tak rozumiem/ konserwowany = zalany zaprawą z octem /chyba, że się mylę?/, a przecież ocet /mówię o spirytusowym/ utrudnia przyswajanie witaminy C, nie wspominając o wielu innych minusach wynikających z jego stosowania! Dlatego warto jednak przekonać się do surowego selera, jeśli chcemy czerpać korzyści z jego spożycia:)
Podobnie nie polecałabym gotowania selera czy czegokolwiek na kostkach rosołowych, bo jak tu mówić o zdrowiu w przypadku produktu zawierającego sztuczne zagęszczacze, barwniki i aromaty oraz wiele innych składników, które dawno powinny być uznane jako niejadalne;)
drobina
11 lat temu
Dawniej ni e przyszłoby mi do głowy jeść seler. teraz bardzo sobie go cenię. Najbardziej lubię marynowany, w różnych sałatkach.
Mindi: muszę wypróbować te „kotlety schabowe”.
dulcynea
11 lat temu
Marynowany seler bardzo lubię ,często spożywam .
Obowiązkowo do sałatek ,surówek ,wiadomo do zup.
Seler naciowy -wiadomo . Nigdy nie robiłam kotletów z selera, muszę spróbować.
filodendron
11 lat temu
Bardzo lubię smak selera,a w ogóle to seler pod każda postacią,zwłaszcza w sałatkach.Marynowany przepyszny ,muszę spróbować -pieczony jak schabowe.To bardzo interesujace.
Inga
11 lat temu
Lubię marynowany seler.Fantastyczny dodatek do sałatek nadający specyficzny smak.Podobnie seler naciowy.Układam na kanapce jak sałatę.Trzeba jednak to lubić,bo seler naciowy ma gorzkawy smak.
Mindi
11 lat temu
Lubię smak selera. Wykorzystuję go do zupy, robię z niego surówkę, ale także piekę jak kotlety schabowe, ma smak łudząco podobny. Ale nie wiedziałam, ze ma tyle wartości i tak różne działanie.