ABC Odżywiania Dieta

Cała prawda o błonniku

cala-prawda-o-blonniku

Błonnik jest naturalnym włóknem pokarmowym, które wchodzi w skład owoców, warzyw, nasion i zbóż i nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo, że nas nie odżywia, to pozostaje istotnym składnikiem zdrowej diety, wpływając na wiele funkcji fizjologicznych naszego organizmu. Jak brzmi cała prawda o błonniku?

W pożywieniu istnieją dwie odmiany błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Właściwością pierwszego, reprezentowanego np. przez pektyny znajdujące się w skórce jabłka jest zdolność wchłaniania i zatrzymywania wody. Nawilżony pokarm zwiększa swoją objętość, łagodnie przechodzi przez nasz układu trawienny, co zapobiega zaparciom.

Błonnik nierozpuszczalny, jak celuloza zawarta w otrębach pszennych nie zatrzymuje wody, więc może stymulować jelita przez naturalny proces drażnienia ich ścian, pobudzając w ten sposób ich perystaltykę i przyspieszając eliminację niestrawionych resztek pokarmu. Wzbogacenie diety o wyżej wymienione składniki, pozwoli nam zapomnieć o problemach z wypróżnianiem się, które nasilają się gdy w wieku około menopauzalnym nasza przemiana materii pogarsza się.

Na podstawie amerykańskich badań w latach 90. odkryto związek między spożyciem błonnika a zmniejszeniem ryzyka chorób i zawałów serca. Okazało się, że błonnik może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi poprzez wiązanie cholesterolu dostarczanego z pożywieniem w strukturę żelową, co utrudnia jej wchłanianie i powoduje szybsze wydalenie z organizmu. Wyniki badań potwierdziły zaniżenie poziomu „złego” cholesterolu, odpowiedzialnego za miażdżycę oraz podniesienie poziomu „dobrego” cholesterolu. Takich rezultatów nie przynoszą żadne leki przeciwcholesterolowe.

Jeżeli powyższa informacja nie przekonuje was do zamiany pszennej białej bułki na kromkę razowego chleba, może powinnyście przeczytać o korzystnym wpływie błonnika na redukcję masy ciała. Wydłużony czas rozdrabniania i żucia pokarmu oraz pęcznienie w żołądku powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości. Błonnik ułatwia również trawienie i wchłanianie, co zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia, zwiększa masę kału i ilość tłuszczu, który zostaje z nim wydalony.

Wybierając węglowodany bogate w błonnik zlikwidujemy również zaburzenia gospodarki węglowodanowej, która w wieku przekwitaniowym może doprowadzić do pojawienia się cukrzycy typu II ( insulinoopornej). Produkty bogatoresztkowe zmuszają nasz żołądek do oddzielenia cukrów od błonnika, co spowalnia trawienie, dzięki czemu trzustka wydziela mniej insuliny. Poziom cukru we krwi spada wolniej, a my nie odczuwamy niekontrolowanych ataków głodu. Ponadto stabilizacja poziomu glukozy we krwi, obniża apetyt na słodycze i jest pierwszym korkiem do uzyskania wymarzonej sylwetki.

Anna J

Komentarze (8)

Annagata

11 lat temu

Bardzo dużo mówi się o błonniku,ale chyba nie do końca tak na prawdę wiemy,co to jest i czemu ma służyć.W każdej reklamie o odchudzaniu pojawia się błonnik,jakby był jakimś cudotwórcą.A my naiwnie wierzymy,że jak zużyjemy całe opakowanie,to ten cud się stanie i będziemy mieć figurę laski!Nic bardziej mylnego.W ciągu dnia spożywamy przecież wiele produktów zawierających błonnik i nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.To zagryziemy jabłkiem,to do jogurtu wrzucimy musli z otrębami czy płatkami owsianymi,to zjemy kromkę razowego chleba itd.Ale człowiek jest przewrotny i z uporem maniaka wciska w siebie reklamowane rzeczy,nie rzadko dość drogie,bo tabletki do tanich nie należą i dziwi się,że nic się nie dzieje.Eh,homo sapiens…O sancta simplicitas!

pati25

12 lat temu

Miałam błonnik w tabletkach.Wzięłam 90 szt.Myślałam,że pomoże mi zgubić troszkę tłuszczyku ale nic nie zauważyłam

brysia

12 lat temu

Znane przysłowie mówi” Chcesz doktora widziec rzadko? To raz dziennie zjadaj jabłko!- nie jest bezpodstawne. O jabłkach jest mowa nawet w Biblii.Należą one do najstarszych znanych owoców. Zaletą jabłek jest to, że pektyna , która jest w nich zawarta jest rozpuszczalnym błonnikiem, posiadającym własciwości pecznienia.
Pektyna daje uczucie sytości

irysek7

13 lat temu

Podoba mi się określenie błonnika jako miotełki, która przechodząc przez jelita oczyszcza je. Jest to niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Pamiętajmy, że dieta ubogoresztkowa może też doprowadzić do raka jelita grubego. Według danych Krajowego Rejestru Nowotworów co roku przybywa 14 600 chorych na ten nowotwór, z czego ponad 10 600 umiera 🙁 To bardzo przykra statystyka, która nasuwa myśl, aby dbać o siebie i w miarę możliwości zapobiegać chorobom. Nasze obecne zachowania zdrowotne zawsze procentują w przyszłości.

pati25

13 lat temu

Błonnik pomaga w walce z otyłością, spełnia funkcję oczyszczającą organizm z toksyn i metali ciężkich, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz stabilizuje stężenie glukozy we krwi.Kolega jadł błonnik i bardzo dużo schudł

marta13

13 lat temu

To prawda błonnik jest nam bardzo potrzebny,gdyż wpływa na niektóre funkcje fizjologiczne naszego organizmu.Dlatego trzeba spożywać dużo produktów zawierających błonnik by nie mieć kłopotów z zaparciami.

topik4433

13 lat temu

Próbowałam jabłek suszonych śliwek jogurtów typu przereklamowana activia i nic zaparcia jak były tak były. To było męczące i bolesne aż pani w aptece poleciła m i”colon c” i … jak ręką odjął. Teraz czuję że żyję, nie czuję że mam brzuch, bo wcześniej dawał mi się we znaki każdego dnia.Polecam.

Zostaw komentarz