Dieta Włącz do diety...

Bakterie z kulturą

bakterie-z-kultura

Mleczne produkty fermentowane są szczególnie cenione przez dietetyków. Napoje z mleka są poddawane ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej. Kefiry i jogurty tworzy się według receptur naukowych, opartych na zastosowaniu – z pełną świadomością – mieszanin kultur bakteryjnych.

Kefir

Kefir wywodzi się z Kaukazu, tam od setek lat był sporządzany w domach z mleka krowiego lub koziego. Kaukascy Górale produkowali go w skórzanych workach bądź dębowych beczkach. Już wtedy wiedzieli o jego prozdrowotnych właściwościach i dożywali 100 lat. W wieku XX kefir rozpowszechnił się w całej Europie, oczywiście z pewnymi technicznymi modyfikacjami. Receptury są szczegółowo opisane, dlatego tylko produkty o odpowiednich parametrach mogą być wprowadzone na rynek.

Pyszny jogurt

Pochodzenia jogurtu nie można sprecyzować, najprawdopodobniej pochodzi z Indii, a szczególnie rozpowszechnił się w krajach bliskiej Azji oraz na Bałkanach – a to dzięki Turcji. W języku tureckim „ya-urt” oznacza kwaśne mleko i prawdopodobnie od tego wyrazu pochodzi nasz polski odpowiednik „jogurt”. Laureat Nagrody Nobla (1908) Ilia Miecznikow odkrył, że jogurt jest zdrowy dzięki bakteriom w nim zawartym. Stąd też z początkiem XX wieku jogurt był dostępny wyłącznie w aptekach.

Samo zdrowie

Mleczne napoje fermentowane są bogate w składniki pokarmowe, a te mają wysoką wartość
odżywczą i biologiczną. Zawierają pełnowartościowe białko, łatwo przyswajalny wapń, fosfor
i potas. Dzięki enzymom bakteryjnym uwalniają się niezbędne dla nas wolne aminokwasy. Proces trawienia wzrasta poprzez działanie enzymów bakteryjnych, powoduje to zwiększanie wydzielania się żółci i soków trawiennych. Kefiry i jogurty są szczególnie zalecane osoba z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Napoje te zawierają substancje antybakteryjne, które hamują wzrost i aktywność bakterii gnilnych. A bakterie towarzyszą biosyntezie ważnych dla naszego organizmu witaminom grupy B.

Ważna dla naszego organizmu jest odpowiednia regulacja i utrzymanie prawidłowych proporcji flory jelitowej. Do zakłócenia równowagi flory bakteryjnej jelit może przyczynić się wiele czynników jak długotrwałe stosowanie antybiotyków, terapie radiacyjne, zatrucia, a nawet stres. Produkty ukwaszone, w których udział brały specjalne kultury bakteryjne osłabi bądź leczy różne niedyspozycje jelitowe. Oprócz zbawiennego działania na nasze jelita obecność pałeczek kwasu mlekowego i bifidobakterie wykazują właściwości antynowotworowe i antymutagenne.

Mleczne produkty fermentowane ze względu na swoje właściwości są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Jednakże zawsze powinniśmy czytać opis na opakowaniu, gdyż produkty oznaczone „light” nie zawsze oznaczają dobry wybór. Warto wybrać te produkty, których producenci zdecydowali się na umieszczenie informacji GDA – system znakowania żywności. Kupując kefir czy jogurt zwróćmy szczególną uwagę na żywe kultury bakterii, tylko takie korzystnie wpłyną na stan naszego zdrowia.

Kanka

Komentarze (9)

Mindi

6 lat temu

Moja rodzina bardzo lubi jogurty i kefir a nauczyliśmy się je jeść w związku z zażywaniem antybiotyków. Teraz nie musimy brać leków, jemy jogurty profilaktycznie 🙂

elle@elle

7 lat temu

Mleko powinno sie spozywac tylko i wyłącznie w jego sfermentowanej postaci,poniewaz swieze fermentujac pobiera wapń z kosci ,zwieksza wiec i to duzo ryzyko osteoporozy,uwaga jednak na ser zolty,jest tlusty i cieżostrawny,moze powodowac zaleganie kamieni kałowych

karoligrz

10 lat temu

uwielbiam jogurty i wszelkie mleczne przetwory. Ale muszę mieć oczywiście jakieś owocowe itp. Za czystymi kefirami nie przepadam, a sam jogurt używam tylko do sosu czosnkowego

basikmac

10 lat temu

Po tych gotowych produktach typu jogurt, kefir itp. pali mnie zgaga 🙁 Jednak po zsiadłym mleku, które sama sobie przygotowuję – wszystko jest ok!

summer

10 lat temu

Dobrze wiedzieć o takich różnych oznaczeniach! Ja coś nie mogę mleka ani jego przetworów spożywać, serów wszelkich sobie tylko nie odmawiam, bo lubię – zwłaszcza twarde i pleśniowe – mniam! A po jogurcie, kefirze, burzy mi się w żołądku i jelitach 🙁

pati25

10 lat temu

Znalazłam artykuł w którym mowa o znaczeniu jogurtów.Oto cytat z tego artykułu „Włączenie jogurtów do diety przyczynia się nie tylko do utraty wagi, ale także dzięki temu brzuch może być płaski jak nigdy dotąd. Uważane są za pełnowartościowy pokarm, bogate w witaminy, wapń i kwas foliowy, co niweluje niedogodności w postaci przykrego zapachu z ust, niestrawności, wzdęć czy zaparć. Zawarte substancje antybakteryjne skutecznie zwalczają bakterie jelitowe oraz przeciwdziałają powstawaniu tzw. złego cholesterolu, którego nadmiar związany jest z występowaniem chorób serca. Pijmy jogurty regularnie, gdyż przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego, ułatwiają wchłanianie żelaza, wapnia i witamin. A przy zażywaniu antybiotyków odbudowują zniszczoną mikroflorę przewodu pokarmowego”

bess22

10 lat temu

Mleczne produkty fermentowane są najlepszym sposobem utrzymania właściwej flory bakteryjnej.Dzisiaj chyba każdy o tym wie i nie ma konieczności nikogo namawiać do picia jogurtu.Trzeba tylko zadbać o właściwą jakość tych produktów.A najlepiej pić mleko zsiadłe od własnej krowy lub z mleka kupowanego w gospodarstwie ekologicznym.

kasia1358

10 lat temu

O kefirze pamiętam w szkole pisałam wypracowanie.O ile sie nie mylę długo tajemnca produkcji była trzymana w tajemnicy.Zdecydowanie wole jednak jogurt

Narcyza

10 lat temu

Nabiał jak nabiał. Dla mnie tam zawsze pozostanie niekulturalny w tym co wyrządza człowiekowi. W każdym razie niepowinny go absolutnie spożywać kobiety z zrzeszotnieniem kości.

Zostaw komentarz